Ветерани АТО розповіли, що думають про запуск феєрверків у День міста. А ви що думаєте?

Ветерани АТО розповіли, що думають про запуск феєрверків у День міста. А ви що думаєте?
  • 28 серпня в Тернополі до Дня міста запустять яскраві вогні. Рішення про дозвіл на феєрверк лиш на один день прийняли 19 серпня на засіданні виконкому ТМР.
  • Що про це думають ветерани АТО, як вибухи піротехніки відіб’ються на їхньому морально-психологічному стані, вони прокоментували для «20 хвилин».

Нагадаємо, на території Тернопільської міської територіальної громади діє заборона щодо використання піротехніки. Вона є чинною до завершення війни на Сході. Відповідне рішення ухвалили на виконкомі 30 липня 2014 року. Однак тернополяни, особливо в спальних масивах неодноразово чують вибухи та яскраві вогні феєрверків і вони, на жаль, непоодинокі. 

З ветеранами не радилися?

Як повідомила речниця патрульної поліції в області Катерина Басалига, від початку року в Тернополі патрульні поліцейські не складали протоколів на порушників рішення виконкому щодо використання піротехніки. Звернення до патрульних щодо використання піротехнічних засобів не надходило.

На засіданні виконкому 19 серпня 2021 року до цього рішення внесли зміни. Тепер звучить воно так: «Заборонити використовувати піротехнічні засоби (феєрверки, салюти) на території Тернопільської міської територіальної громади до моменту завершення операції Об’єднаних сил, окрім випадків, передбачених рішенням виконавчого комітету».

Відео дня

Зокрема, виняток щодо заборони зроблять 28 серпня. О 22 годині на набережній Тернопільського ставу святковий концерт завершать феєрверком.

– Дане рішення прийнято колегіальним органом – виконавчим комітетом і не передбачає по регламенту громадських обговорень, – відповіла речниця міськради Мар’яна Зварич на запитання журналіста, чи радилися з учасниками АТО щодо рішення про відміну заборони на запуск феєрверків 28 серпня.

«На ветеранів не зважають»

Іван Білосевич, керівник ГО "Спілка учасників бойових дій АТО Кременецького району"

– Ми неодноразово підіймали питання феєрверків, ще відтоді як зі Сходу тільки почали повертатися хлопці. Вони сприймають цей шум неадекватно, і ці речі заважають їм на шляху відновлення. Людина жахається, ховається. Я особисто знаю таких, і про це треба говорити. У багатьох містах на заборону запускати феєрверки закривають очі через економічний зиск.

Щодо рішення провести феєрверк у Тернополі, звичайно, ми проти. Розуміємо, що люди хочуть веселитися, але на те, що в країні триває війна, вони не зважають. Так само як і не зважають на ветеранів АТО, як приходять зі Сходу.

«Дозволити феєрверки, коли закінчиться війна»

Дмитро Харчук, ветеран АТО

– Гадаю, феєрверки можна було б дозволити, але не зараз, та й в місті діяла заборона на їх проведення. Закінчиться війна, тоді будемо запускати феєрверки на день народження, День міста та інші свята.

 

 

«На учасниках АТО це не відібється»

Сергій Мусіхін, ветеран АТО

– Якщо це частина святкової програми, гадаю, на учасниках АТО це ніяк не відіб’ється. Якщо ж піротехніку використовуватимуть несанкціоновано, перш за все, варто підіймати питання безпеки. Моя думка, якщо будуть всі дозволи, проблем не буде.

 

«Проти феєрверків»

Микола Казюк, начальник відділу Міністерства у справах ветеранів України в Тернопільській області

– Не знав, що у місті буде феєрверк. Особисто я проти феєрверків, тому що на мене вони впливають досить негативно, оскільки ці звуки, свист, вибухи не сприяють моєму морально-психологічному стану. 

 

 

Опитування

Чи підтримуєте ви рішення міськради про запуск феєрверків на День міста в Тернополі?

А що ви думаєте про рішення виконкому відмінити заборону на використання піротехніки 28 серпня? Пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Lilya Stelmah

    Нам вистачає феєрверків на фронті, люди дуже розслабилися, схаменіться
  • Марія Ярема Романишин

    Ні
  • Oksana Dutz

    Боже борони ні ні☝️☝️☝️
  • Валєра Правдоруб

    Чому самі для себе чиновники  роблять винятки

keyboard_arrow_up