Партнер рубрики Події

«Зелений бус, якого всі чекали»: як на початку карантину тернополяни організували транспорт для медиків

«Зелений бус, якого всі чекали»: як на початку карантину тернополяни організували транспорт для медиків
  • Жорсткий карантин, який був в Україні на початку року, зараз вже став історією. І у кожного про той час свої спогади.
  • Медсестра з Тернополя Олена Балацко разом з чоловіком понад два місяці власним автобусом возили медиків, яким не було чим дістатись на роботу. До своєї ініціативи залучили ще кілька водіїв.
  • Історій з дороги у жінки море. У День Волонтера вона ділиться ними з читачами «20 хвилин».

Пані Олена працює медсестрою у Тернопільському обласному онкологічному диспансері. Вона розповідає, що коли ввели жорсткий карантин наприкінці березня 2020-го і зупинився весь транспорт, на роботу важко було доїхати навіть їй, мешканці обласного центру. А що вже говорити про людей, які доїжджають в Тернопіль з інших населених пунктів.

Саме тоді жінка приєдналась до групи «Підвезу медика Тернопіль», яку створили Андрій та Христина Шкула, Наталя Кучерас та Руслан Пришляк. Тоді Олена стала активною волонтеркою.

— Все почалось з того, що коли зупинили автобуси і маршрутки. Я живу від роботи недалеко, але роблю жінкам масажі на грудях і мені терміново треба було доїхати до однієї з жінок, а не було чим. Тоді я приєдналась до спільноти та домовилась з одним із водіїв, що він мене підвезе. Коли ми прибули на місце, я запитала: «скільки з мене?». Він відповів: «Ніскільки, ви ж медик». Це дуже зворушило. І я зрозуміла, що я теж маю комусь допомагати, — розповідає пані Олена. 

Відео дня

В той же день вона поговорила з чоловіком Василем та вирішили допомагати із доїздом на роботу медикам з районів Тернопільщини. 

— Далі на волонтерських засадах ми шукали спонсорів, які надавали свої машини, самі були водіями та возили медиків на роботу та з роботи, — говорить медсестра. — Медичні працівники живуть в Бережанах, Зборові, Бучачі, а працюють в тернопільських лікарнях, коли автобуси зупинили — то чим їм доїхати?

За два місяці «Зелений бус» перевіз понад півтисячі людей

Щодня водії-волонтери прокидались вдосвіта, щоб довезти лікарів та медсестер на роботу, де вони рятували чиїсь життя.

— У нас було кілька легкових авто, був міні-вен, був і наш «Зелений бус», в який можна було помістити значно більше людей, — каже медсестра. — Медики надсилали нам запити і тоді ми вже розробляли напрямки руху та маршрути. На пальне кошти теж збирали «цілим світом». Допомагали підприємці, активісти, просто небайдужі.

Жінка розповідає, що «Зелений бус» та водія Василя за два місяці уже знали чи не усі медики. За час волонтерства чоловік проїхав 17 тисяч кілометрів та перевіз 616 медпрацівників. 

— За час тієї дороги бувало різне, але усі так здружились, що важко навіть передати словами, —продовжує волонтерка. — Коли пустили транспорт — медики ніби і довольні були, а з іншого боку — прощались і пускали сльозу, бо стали, наче рідні. 

Позитив у розпал пандемії

У час коли чимало людей панікували, а дехто і боявся лікарів, аби не заразитись самим, «Зелений бус» став справжнім промінцем радості. 

— З роботи медики їхали змучені, хотіли спати, більшість часу мовчали. А от на роботу — всю дорогу проводили в розмовах: говорили за сім'ї, за роботу, за пацієнтів. Було дуже цікаво, було дуже тепло від такого спілкування, — продовжує пані Олена. — Нас питали: «Ви не боїтеся? Всі кажуть коронавірус-коронавірус»... Але ми не боялись, бо знали, що робимо добру справу. 

Волонтерка розповідає, що історій за час роботи назбиралось чимало: одного разу «на ходу» довелось змінювати колесо. На «Поливаний понеділок» водій зустрічав медиків за традицією із водою, а на День медика — з шоколадом. 

— Вразила одна історія, коли жінка, яку ми підвозили, зателефонувала зранку і попросила її забрати та не сказала звідки точно, бо ... не знала. Виявляється, її запропонував підвезти випадковий водій. В дорозі вони розговорились і чоловік почав негативно говорити про медпрацівників. Коли жінка сказала: «Що ви маєте проти медиків? Я сама — медик» — водій просто посеред поля зупинив авто та сказав їй вийти. В сльозах жінка звернулась по допомогу до водіїв «Підвезу медика». На той час всі машини були в дорозі, але перше ж авто, яке звільнилось ми вже готували для розшуку жінки. На щастя, коли вона йшла дорогою, зупинилось ще одне авто. 

Історій у жінки чимало. Вона каже, що під час волонтерства знайшла справжніх друзів, спілкування з якими не припиняє й досі. Жінка каже, що такі емоції запам'ятовуються на усе життя.

Довідка

Першими ініціаторами створення групи «Підвези медика» були Андрій Шкула, Христина Шкула,  Руслан Пришляк та Наталя Кучерас.

Волонтери-логісти: Христина Шкула, Наталя і Наталя Кучерас, Оленка Балацко.

Водії-Волонтери: 1. Шевчук Василь (зелений бус 8-місний), 2. Макарчук Роман ( мінівен 6-місний), 3. Іконяк Дмитро, 4. Пришляк Руслан, 5. Бойко Андрій, 6. Хомко Ярослав, 7. Беднарчук Віталій, 8. Фейцарук Олександр, 9. Грабенко Володимир, 10. Свистун Віталій, 11. Ключук Віталій, 12.Зелінка Андрій, 13. Андрій Шкула. 14. Ордеха Андрій, 15. Віктор «Дарниця», 16. Тошматов Тарас.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Людмила Дарморіз

    Щиро ще раз дякую всім волонтерам, а особливо Оленці і Василю з якими мені найчастіше доводилось їздити під час важкої пандемії! Вони справді люди з великої букви, жертвуючи своїм часом і здоров'ям, допомагали іншим.Справжні герої сьогодення!
  • L U

    Молодці!!скиньте цю статтю Зеленському, нехай подумає добре кого потрібно нагороджувати відзнаками!!
  • Ольга Білик

    Дякую Оленці  і Василю, за доброту, людяність і чорне серце. Будьте благословенні богом і людьми!!!
  • Svitlana Chernets

    Щиро дякуємо Оленці, Василю та всім - всім волонтерам. Ви - земні Ангели...

keyboard_arrow_up