Жінка з пустими відрами чи похоронна процесія назустріч. Чи працюють насправді забобони – пояснюють експерти

Жінка з пустими відрами чи похоронна процесія назустріч. Чи працюють насправді забобони – пояснюють експерти
  • Вірячи у прикмети і забобони, людина захищає себе від стресу і від почуття провини за незадовільний результат, каже психологиня.
  • У що людина вірить – це і буде. По вірі вашій дається вам, нагадує священник.

Їдеш назустріч похорону, — зупинись, перечекай, а коли процесія пройде — продовжуй шлях. в іншому разі нещастя чекатиме. Жінка з пустими відрами чи чорний кіт дорогу перейшли — вертайся назад, бо удачі цього дня не чекай. Ліве око свербить – до сміху, праве — плакати. А як сверблять долоні, це теж важливо. Як права — вітатимешся з кимось, а ліва — до грошей. В які лишень прикмети не вірять тернополяни. І стверджують, що ті обов’язково збуваються. У водіїв взагалі ціла низка прикмет і ритуалів, які, за їхнім твердженням, потрібно виконувати, аби щастило. Так вірити прикметам і забобонам чи ні, пояснив священник. Чому вони справджуються і як це працює, розповіла психологиня.

Тепер ми точно знаємо, що чимало таксистів та далекобійників вірять у прикмети та забобони. У кожного з водіїв вони свої, причому перевірені роками. Кілька з почутих щонайменше дивують, але водії стверджують: це працює. Бо переконувались не раз у дієвості. Ми зібрали найцікавіші з водійських прикмет від наших читачів-водіїв.

Відео дня
  • Помив авто – чекай дощу.
  • Чорний собака перебіг дорогу перед вашим авто – це принесе невдачу.
  • Збив собаку – прибери її з дороги. Як залишиш — або людину зіб’єш, або везтимеш покійника в авто.
  • Зустрів похоронну процесію – краще зупинитись і почекати, поки пройде. А тоді тільки відновлювати рух.
  • На лобовому склі обов’язково має бути якийсь церковний атрибут – тільки тоді авто та всіх, хто у ньому, оберігатимуть вищі сили. 
  • Пташка, яка влетіла у лобове скло, нічого доброго не обіцяє. Якщо вже так сталось, зупиніться і обійдіть авто за напрямком годинникової стрілки.
  • Хтось збив людину на дорозі і травми несерйозні, але потерпілий роззутий, з нього злетіло взуття – він навряд чи виживе.
  • Далекобійники ніколи не хваляться, що їздять без аварій і не люблять, щоб хтось у машині хвалив їх за вміння добре їздити.
  • Перед дорогою не варто чіпати запаску - інакше обов'язково у дорозі згодиться.
  • Ніколи не можна загадувати дорогу – тобто, називати час, коли доберешся до потрібного місця.
  • Таксисти, виїхавши на зміну, не люблять брати жінку першим пасажиром. Вважають, що день буде невдалим, а заробітки поганими.
  • Авто з рук треба брати тільки у перевірених людей, а найкраще - в багатих і у тих, у кого в житті все добре, тоді і до тебе теж удача прийде.
  • Якщо в перший же рік авто двічі потрапить в аварію, потрібно його позбутися.
  • Перш, ніж говорити про те, що ви хочете продати машину, вийдіть з неї. Інакше машина «образиться» і стане підносити вам поломку за поломкою.
  • Ніколи не викидайте сміття на дорогу з вікна автомобіля. Крім того, що це негарно, шкідливо для екології і може створити небезпечну ситуацію для учасників дорожнього руху, бувалі водії помітили, що це притягує невезіння.
  • Якщо вам потрібно замінити запчастини – не беріть ті, які залишилися від машин, які потрапили в аварію, інакше і з вами може статися така ж напасть.
  • Ви тільки почали шлях і лопнула шина? Це застереження вашого Ангела-Хранителя: відкладіть поїздку.

Ми опитали з десяток водіїв з добрячим водійським стажем. І всі в один голос стверджують: це працює.

Захист від стресу і почуття провини

Чому люди вірять у прикмети, пояснила психологиня Тетяна Білінська.

— Колись мені одна поліська відьма сказала, щоб я ніколи не сідала за кермо червоної машини, — пригадала Тетяна Білінська. — І як би «червоненька» мене не манила, я пам’ятаю досі слова жінки. Забобони, упередження, стереотипи - це все чужі судження, які ми беремо собі на віру.

Передусім тому, що вони виглядають правдиво. Окрім того, чуємо ці судження досить часто і таким чином вони западають нам в голову. Тоді ми починаємо сприймати їх, як продукт колективної народної мудрості чи знання авторитетної особи і щиро в них вірити, каже психологиня.

— Першою в автобус зайшла жінка, забитий голуб об лобове скло, невтішний гороскоп на день, чорна кішка, збита червона курка... Забобони оточують нас, впливають та визначають багато з наших повсякденних рішень, — каже Тетяна Білінська. — Більшість людей певною мірою забобонні, одні більше, інші менше.

Ми всюди можемо побачити прояви забобонної поведінки. І, як відомо, кожна культура має свої власні забобони. Наприклад, в нашій українській культурі жінка, яка переходить дорогу з порожніми відрами є символом невдачі. Крім того, кожна людина може також придумувати особисті та особливі прикмети, засновані на її життєвому досвіді.

Як з’являється беззаперечна віра в забобони

— Отже, забобон - це переконання, що одна подія або ритуал впливає якимось чином на іншу подію, при повній відсутності будь-якого реального взаємозв'язку між ними, — каже психологиня. — Наприклад, ось деякі з забобонів, які приносять удачу, або хороші прикмети: частіше хвалити свій автомобіль – він відповість вам тим же, пташиний послід - до грошей. Серед поганих прикмет - свистіти та рахувати гроші в машині, чорна собака на дорозі, торкнулися руками запаски.

Як же з’являється беззаперечна віра в забобони? Це може бути випадок, коли якась подія сильно вразила нас, і ми вибудовуємо закономірний (як нам здається) зв'язок з іншими подіями. Або ж навіть предметами, які були присутні в цей момент або незадовго до цього. І починаємо вірити, що вони дійсно пов'язані між собою.

— Під дією цього явища люди схильні шукати підтвердження своїм переконанням, звертаючи увагу тільки на факти в їх підтримку та ігноруючи всі аргументи проти, — пояснила Тетяна Білінська. — Наприклад, вперто не помічаючи випадків, коли прикмета не спрацювала, але добре запам'ятовуючи ситуації, коли прикмета збулася.

Чому деякі люди забобонні? Пояснення досить тривіальне, переконана психологиня:

- щоб зменшити відчуття безпорадності і безсилля перед тим, що невідоме;

- від небажання або неможливості контролювати ситуації з високим ступенем невизначеності;

- легше вірити в прикмети, ніж взяти відповідальність за власне життя.

У забобони частіше вірять люди з екстернальним, зовнішнім фокусом контролю. У тих, хто звик шукати причини того, що відбувається не в собі, а в інших людях або ж ситуаціях.

Як уникнути водію забобонної поведінки

— Іноді ми віримо у невдачі, щоб позбутися почуття провини, — пояснила Тетяна Білінська. — В такому випадку слід спробувати зосередитися на тому, що можна зробити, щоб уникнути проблемних ситуацій в майбутньому. Наприклад, вчасно відремонтувати свою машину.

Варто визнати свою відповідальність за те, що відбувається і перестати вірити в невезіння, а також взяти своє життя під контроль. Приміром, добре вивчити правила дорожнього руху. Бути рішучим і активним, приймати рішення, а не чекати поки ситуація сама вирішиться. Ставитися з повагою до решти водіїв на дорозі та перехожих. Контролювати свій рівень тривожності іншим способом.

— Є безліч технік і практик, щоб знизити хвилювання і взяти ситуацію під контроль, — пояснила Тетяна Білінська. — Це медитація, усвідомлене дихання, звернення до позитивного досвіду. А забобони - це частина адаптаційної поведінки всіх людей, які прагнуть надати сенс навколишньому світу. Забобонність схильна до еволюції. Однак, віру в паранормальні явища не можуть викорінити навіть наукові докази їх неспроможності.

Люди продовжують вірити в ірраціональне так само, як залишаються прив'язаними до таких неживих предметів, як амулет, підвіски, брелки, або ж плюшевий собачка. Більш того, віра в прикмети змушує людей бути більш обережними, ретельно обмірковувати свої дії і спокійніше ставитися до ймовірності можливої невдачі. Таким чином людина захищає себе від стресу і від почуття провини за незадовільний результат, переконана психологиня.

Коментар

Не можна бути учасниками вечері Господньої і столу демонського одночасно

О. Олексій ФІЛЮК, священник УПЦ:

 - Незнання людей Слова божого призводить до таких крайнощів, як віра в забобони і окультизм. Не можна бути учасниками вечері Господньої і столу демонського одночасно. Або ми християни практикуючі, або ми язичники. І з цього робити висновки: християнин ніколи не віритиме в забобони і звертатись до окультизму. Якщо говорити про автомобілістів, людина, яка вірить в Бога, надіятиметься тільки на Божу допомогу. Звичайно, якщо назустріч йде похоронна процесія, варто зупинитись. Але це ніщо інше, як шана померлому. Водії роблять це з поваги. Треба відкидати інше. Ми маємо визначитись, у що саме ми віримо.

В що людина вірить – це і буде. По вірі вашій дається вам. Якщо людина вірить, що перейде дорогу чорний кіт чи жінка з пустими відрами і буде нещастя — так і станеться.  Якщо вірить в допомогу Божу – нічого з нею не трапиться. Бо віра в прикмети і забобони — вияв нездорового християнства. Якщо людина вірить, що розбила дзеркало і буде скандал, то так і буде. Найцікавіше, що вона сама побила дзеркало, сама почала скандалити з чоловіком — але ні, вона не винна. У всьому винне побите дзеркало. Людям в деяких моментах вигідно так гадати. Але тим, хто вважає себе за християнина, треба жити по християнству. І пам’ятайте: по вірі вашій дається вам...

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Гранд Кургоянов

    Якщо люди не будуть в щось вірити вони загубляться......😂Тому от нефіг делать вони вірять в шось......😂
  • Ростислав Гарасимчук

    Пересічний люмпен увірує в любу дичину.
  • Ruslan Melenchuk

    Це все в їх голові, це все психологічний фактор ,ефект Пігмаліона чи ефект Барнума, або просто  самонавіювання чи звичайне співпадіння.  Люди вірять в усяку дурню, не дивлячись на научно-технічний процес, в чорних котів, в сакральність слова "останній", в бабу с порожніми відрами, в гороскопи, в фен-шуй, в зглаз, в розбите зеркало, в розсипану сіль, в стародавні єврейськи  байки, це при тому що кожну неділю ходять в церквуху.....
  • David Starr

    Як той, хто вірить у прикмету, скаже, що вона не працює? :)

keyboard_arrow_up