«Живи» – заради Перемоги! Як подружжя з Тернополя передало 3500 аптечок для військових

«Живи» – заради Перемоги! Як подружжя з Тернополя передало 3500 аптечок для військових
  • Подружжя з Тернополя – Тетяна Сендецька і Денис Кошарський, з перших днів війни започаткували проєкт «ЖИВИ». Вони займаються комплектуванням аптечок для Захисників.
  • На ініціативу, усміхається Тетяна, іноді витрачають весь вільний час. Для того, аби зібрати кошти на аптечки, що сім’я тільки не робила – готували варення з оригінальними смаками, проводили розіграші, знайшли однодумців і партнерів в Україні й за кордоном.
  • Коли почали волонтерити, як розвинули настільки масштабний проєкт та як їхня справа рятує життя бійців на фронті – розповіли для «20 хвилин».

24 лютого 2022 року… Якщо замислитись, цей день за лічені секунди постане у пам’яті кожного. Він дав зрозуміти, хто є хто, ми «стартували» у нове життя – з повітряними тривогами, блекаутом, втратами, здобутками, єдністю… Багато людей на повну відчули власну важливість для рідної України й усвідомили – якщо ти здатен робити бодай щось для держави, то роби це і ворог нас не зупинить!

Так трапилось і з родиною Тетяни Сендецької і Дениса Кошарського з Тернополя. Коли росія здійснила повномасштабне вторгнення на нашу територію, вони включились у волонтерство. Спершу, за словами подружжя, вони координували роботу медичного складу і разом з командою інших волонтерів зібрали і відправили на потреби Збройних Сил, тероборони, військових госпіталів, лікарень і шелтерів для переселенців понад 300 тон медикаментів, засобів тактичної медицини та обладнання. А потім у Тетяни й Дениса з’явилась ідея заснувати власний проєкт.

Відео дня

– Мабуть у березні чи квітні в якийсь момент ми зрозуміли, що хлопцям на передовій вкрай бракує аптечок. Вони були дуже необхідні. В Україні не було вдосталь комплектуючих, медикаменти довго їхали з-за кордону, в обмеженій кількості, а потреба у них залишалась великою. Адже це перше, чим боєць може надати собі допомогу після поранення. І важливо, аби кожен військовий мав аптечку і міг вчасно нею скористуватись. Це збереже його життя у критичній ситуації! – каже Тетяна Сендецька.

Тернополяни продовжували щодня наполегливо працювати і їхня діяльність згодом переросла в ініціативу «ЖИВИ» – комплектування повноцінних аптечок для Захисників. 

Сформували вже 3345 аптечок

– Невеличка передісторія. Я за спеціальністю – анестезіолог і лікар інтенсивної терапії. Ще кілька років працюю викладачем-інструктором у «44 Навчальному Центрі» (його робота сфокусована на співпраці із військовими, які боронять Україну на фронті – прим.). Наш центр першим в державі з 2014 року почав займатись тактичною медициною. Тобто, фахівці організації не з перших уст знають, що має входити в аптечку, при яких пораненнях засоби допоможуть, як ними користуватись. Завдяки цій платформі ми також знаходимо ресурси для наших аптечок,– зауважує Денис Кошарський.

Подружжя комплексно підійшло до ініціативи. Довго моніторили, з яких комплектуючих складається хороша аптечка, звідки можна їх доставити, хто і що рекомендує. Збирали кошти власноруч й силами інших волонтерів. Спершу тернополяни формували аптечки із закордонних товарів, які передавали небайдужі українці з діаспори. А коли українські виробництва відновили виготовлення тих же турнікетів чи бандажів, то перейшли на вітчизняний продукт. Справа набирала розголосу, Тетяна і Денис вели комунікацію з сотнями людей, писали дописи у соцмережі, а невдовзі створили свій сайт. 

«Мені здається, що ми працюємо вже у таких об’ємах, що охочі допомогти давно мають наші контакти. Хтось безпосередньо до мене чи Дениса звертається. Хтось випадково побачив сайт. Ми маємо перевірених колег-волонтерів, які їздять на бойові позиції. У нас сформувалось коло людей, яким ми довіряємо, з якими працюємо. Військові, які потребують аптечок, теж самі нас знаходять», – додає Тетяна Сендецька.

Домашній улюбленець родини тернополян із вже укомплектованими аптечками

За майже одинадцять місяців роботи подружжя укомплектувало й відправило у «гарячі» точки вже 3345 аптечок. А ще – сформувало довкола себе надійну спільноту однодумців, яка робить все, щоб Тетяна і Денис не зупинялись на досягнутому…

Щоб зібрати кошти на формування аптечок, тернополяни чим тільки не займались. Одна з цікавих справ – приготування варення за рецептами Євгена Клопотенка. Тетяна й Денис варили його вдома й продавали їх за символічну ціну – грошову пожертву на проєкт «Живи». Охрестили смачне варення «Бандерівським». Подружжя робило його різних смаків: полуниця-базилік, абрикос-мигдаль, черешня-лимон-чилі, черешня-кориця, полуниця-бодян, абрикос-мигдаль-базилік та томат-м’ята.

Також періодично на сайті і у соцмережах вихідці з Тернополя проводять розіграші. На них за донати розігрують незвичайні речі, як от: сет подарунків «Футболка BORSCHT, книга з автографом Євгена Клопотенка «Зваблення їжею з українським смаком» й торбинка»; комплект «Повна торба» від лідера музичного гурту OT VINTA Юрія Журавля; картина «Заради кожного життя», щоб завдяки ній укомплектувати 100 аптечок та спеціальні рюкзаки для бойових медиків; інша сувенірна продукція. Таких розіграшів Тетяна з Денисом від весни влаштували вже стільки, що усіх і не пам’ятають…

Собівартість аптечки – 4 тисячі гривень

Волонтерство – це не основна діяльність подружжя. Тетяна з чоловіком обоє мають постійну роботу. Натомість волонтерять у вільний час. Іноді ця справа займає навіть вихідні. Та це внесок у Перемогу!

– Комплектація аптечок – наш пріоритетний напрямок у волонтерстві. Якісна аптечка дає шанс зберегти життя воїна на полі бою, тому при її формуванні не має бути жодних виключення щодо якості комплектуючих. Ми тримаємо руку на пульсі подій і відслідковуємо інформацію про всі необхідні компоненти. Наші захисники перед смертельною небезпекою роблять для нас величезне діло мужністю та силою. Тому і ми не маємо права чинити по-іншому! – додає Денис Кошарський.

Зібрати одну аптечку обходиться у 3-4 тисячі гривень. У неї входять такі комплектуючі: турнікет, гемостатик, атравматичні ножиці, ізраїльський бандаж, оклюзійна пов’язка, назофарингіальна трубка, маркер, піл-пак, перев’язка, термоковдра, рукавички нітрилові і власне підсумок, у якому це все зберігається. На запитання, чи активно сьогодні доєднуються до їхнього проєкту українці, Тетяна Сендецька відповідає: не може сказати, що люди втомились, бо на аптечки донатять стабільно. Усвідомлення того, що кілька гривень врятують чиєсь життя, стимулюють допомагати!

Як долучитись до проєкту «ЖИВИ»?

Подружжя говорить, що варіантів є кілька. Перший і найлегший – просто поширити інформацію про проєкт і реквізити для збору грошей на своїй сторінці у соцмережах.

Другий шлях – якщо у вас є змога, ви можете самостійно закупити комплектуючі до аптечок та передати Тетяні з Денисом. Вони допоможуть все організувати.

Третій – якщо ви майстриня або митець, займаєтесь творчістю або ж просто маєте класний лот, який зацікавить людей, то запропонуйте його для наступного розіграшу. Тернополяни наводять приклади: популярністю нині користуються авторські картини, марки, уламки боєприпасів з передової, прапори, шеврони, речі з автографами тощо.

Також можна задонатити на аптечки. «Ми маємо одну відкриту «банку», у яку збираємо кошти на комплектуючі. Туди можна закинути будь-яку суму. Опісля про все придбане відзвітовуємо», – пояснює Тетяна Сендецька. Реквізити для допомоги і контакти родини додаємо до матеріалу.

РЕКВІЗИТИ:

  • Карта: 4441 1144 5657 8002
  • Карта($): 5375 4188 0648 6742
  • MoneyGram: Tetiana Sendetska
  • PayPal: [email protected]

КОНТАКТИ:

ЛІНК НА БАНКУ: https://send.monobank.ua/jar/6ujxvLwGro

(номер картки банки: 5375 4112 0191 8633)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up