Зробив підземну теплицю на власному городі і не пошкодував: тепер вирощує і продає квіти цілий рік

Зробив підземну теплицю на власному городі і не пошкодував: тепер вирощує і продає квіти цілий рік
  • Навіть взимку у селі Трибухівці на Бучаччині квітнуть петунії, сурфінії, фіалки та стрептокарпуси різних сортів. Їх у власній підземній теплиці вирощує Степан Андреїв. Захоплення чоловік перетворив у прибуткову справу.
  • Ми продовжуємо розповідати про цікаві та незвичні заняття людей з районів, які побудували власний бізнес.

Усе розпочалось із котловану, розміром 35 на 8 метрів та глибиною півтора метра, який Степан Андреїв  вирив біля власного будинку. Він зізнається: люди дивувались і не вірили, що на цьому місці може бути теплиця. 

— Я ніколи не зважав на те, що кажуть. Мав ідею і робив усе, щоб її реалізувати, — говорить чоловік.

Проєкт теплиці чоловік знайшов в мережі.

Відео дня

Немає опису світлини.

Спочатку вирощував овочі

Уже три роки теплиця пана Степана приносить прибутки. Спочатку чоловік вирощував там огірки, помідори, редиску та перець. Але це здалось йому не досить прибутковим. Та й на догляд за овочами треба витрачати більше часу. 

— Я порахував, аби окупились витрати на теплицю, треба буде приблизно п`ять років. Крім того, взимку через високу вологість повітря саджанці та плоди часто хворіли, — каже пан Андреїв. 

Овочі, зібрані в теплиці, чоловік вивозив на продаж на місцевому ринку. Зізнається, зараз, коли продає там квіти, люди ще запитують, коли привезе свіжі овочі, бо людям вони були до вподоби. 

Півсотні різних сортів квітів

У теплиці зараз ростуть  петунії, пеларгонії, сурфінії, фіалки, стрептокарпуси і навіть тюльпани. На догляд за рослинами йде чимало часу: спочатку посадити, потім — у більший горщик, а далі у ще більший. Але воно того варте, бо краса в теплиці захоплює. 

Усіх саджанців, які зараз є в теплиці не злічити: їх там тисячі. А от сортів є близько півсотні.

 — Квітці треба орієнтовно місяць, щоб вона вкоренилась. Тоді її можна віддавати на розсаду. Аби квітка розцвіла, доведеться чекати понад пів року, навіть до року. Є попит і на саджанці, і на квіти, — каже співрозмовник. — До мене приїжджають покупці з різних околиць, бувало й таке, що приїжджали з сусідніх областей. 

Немає опису світлини.

Пан Андреїв вже практикує розсилку квітів через пошту. А скоро планує створити і власний онлайн-магазин.

— Звісно, дорослі квіти поштою не передають, а от саджанці легко. Я і сам замовляю перші квіти різних сортів від квіткарів зі всієї України. Тому знаю, як їх пакують, як передають, —  розповідає фермер. 

Чому теплиця у землі 

Заглибити теплицю в землю чоловік вирішив, бо так взимку краще зберігатиметься тепло, а відтак буде менше витрат на опалення. Навіть при морозах 20 та більше градусів, там зберігається температура +10 - +15. Зверху на теплиці є кілька шарів спеціальної плівки. Влітку, коли сильна спека, для провітрювання можна відчинити вікна. 

— Витрати на облаштування були неабиякі. Сам котлован коштував недешево, а ще опалення, лампи для продовження світлового дня рослинам, — ділиться він. — Але я добре знав, що воно того вартує. Тому вирішив ризикнути. Зараз у теплиці проводжу по 8-10 годин на день. Бо квіти і підлити, і обрізати треба. Зараз такі об’єми роботи, що вже не справляюсь сам.  У мене є працівник. Все офіційно, гідна зарплата. 

Рослинництво приносить співрозмовнику багато задоволення. Найбільша радість для чоловіка — знати, що рослини з його теплиці милують око десяткам тисяч людей.

Переглянути усі квіти та санджанці, які продає чоловік, можна на сторінці в соцмережі Квіти Трибухівці.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Polina Mykolaivna

    Мододець. Здоровя успіхів  у бізнесі і довгих рлків жиьья

keyboard_arrow_up