Бургери та соус болоньєзе: ми перевірили, чим годують дітей у шкільних їдальнях. А вам подобається?

Бургери та соус болоньєзе: ми перевірили, чим годують дітей у шкільних їдальнях. А вам подобається?
  • Менше цукру, солі, жирів та субпродуктів – від початку року в українських школах запровадили оновлене меню для учнів. Головна умова – харчування повинно бути правильним та поживним. 
  • Чи дотримуються рекомендацій у школах Тернополя і чим годують учнів – ми дізнавалися. 

 

Журналісти «20 хвилин» відвідали їдальні у п’яти тернопільських школах та особисто побачили їжу, що пропонують сьогодні дітям. Без додаткових попереджень та домовленостей ми завітали до навчально-виховного комплексу «Школа-ліцей №6 імені Н.Яремчука», загальноосвітньої школи №24, загальноосвітньої школи №13 імені А.Юркевича, загальноосвітньої школи №18, а також спеціалізована школа №3 з поглибленим вивченням іноземних мов. 

Далі детально разкажемо про кожен заклад, де були. 

Тернопільська загальноосвітня школа №18

У закладі кухарі готують по чотиритижневому меню – кожен тиждень діти їдять різні страви. Зі слів підприємця школи №18 Марії Скальської, це має бути не лише корисно, а й естетично виглядати. 

Відео дня

– Зміни звичайно ж є. Ми додаємо менше цукру, менше солі до страв. Ми поступово відходимо від смаженої їжі, адже це шкідливо для організму. На заміну смаженому приходять запечені страви. Наприклад, печена картопелька, котлетки, тушковане м’ясо. Сьогодні, 27 жовтня, діти на обід будуть їсти суп гороховий із сухариками. До речі, сухарики власного виробництва, не з магазину. На друге – каша гречана, фрикадельки м’ясні, чай з лимоном, – каже пані Марія. 

На перші страви кухарі готують борщі, супи гречані, горохові, морквяний суп-пюре. Ціна порції – від 9 до 11 гривень. На гарнір може бути як запечена картопля, так і різноманітні каші – рис, гречка, булгур, пшенична або ж макарони. За порцію діти віддають від 7 до 10 гривень. І звичайно ж, не обходиться без м’яса. 

– Картопельку ми даємо раз або два рази на тиждень, переважно в меню каші. Дуже діти люблять м’ясні страви – курячі котлети в духовці, нагетси, тефтелі, фрикадельки. Тільки уявіть, щоб котлетка коштувала до 15 гривень, а відбивна – 20 гривень. Готуємо щодня, ніколи діти не їдять вчорашні страви. Це заборонено і ми не ризикуємо. Та і з таким меню рідко що залишається, – додає кухар. 

Попри те, що в їдальні є буфет з різними солодощами, кухарі також самостійно випікають продукцію. Булочки із сиром, картоплею, яблуками та оладки з фруктовим варенням розходяться майже одразу. І не дивно, адже коштують вони копійки – 15 гривень

Не забувають кухарі і про сезонні овочі, адже підростаючому організму потрібні вітаміни. Зі слів пані Марії, навіть на зиму вже зробили заготовки. 

– Якщо говорити за кінець весни, то в меню додаються салати з огірків, помідорів. Зараз ці овочі вже відходять і ми поступово переходимо на салати з капустою, морквою та буряком. Діти дуже люблять салати з вареного бурячка або моркви. Ми туди ще зеленого горошку додаємо і дуже смачно. Також салат з капустою смачний. А на зиму ми підготували соління – капусточку, огірочки. Вже з листопада після канікул плануємо вносити до меню, – розповідає співрозмовниця. 

Також у їдальні можна придбати звичайний чорний чай з лимоном – п'ять гривень, компот зі свіжих фруктів – шість гривень, а соки – по 10 гривень. Як бачимо, аби наїстися, школярам цілком вистачить 50 гривень

Тернопільська спеціалізована школа №3 з поглибленим вивченням іноземних мов

Під час візиту до цієї школи ми потрапили якраз на сніданок молодших класів. Цього разу для дітей кухарі приготували налисники та какао. Враховуючи, що меню також чотиритижневе, наступного разу на них очікує картопляне пюре з рибкою або печінковими оладками. Для дітей таке різноманіття звична справа, адже кухарі дотримуються порад Євгена Клопотенка

– Ми подивилися нове меню і почали тестувати страви. Ми готуємо нову страву, даємо кілька днів дітям і дивимося чи їдять вони її. Якщо так – додаємо в меню, а якщо ні – відкидаємо. Зараз ми додали соус болоньєзе, запіканку з яєць фрітата. Найчастіше готуємо макарончики з соусом, курку в сметанному соусі, картоплю печену, зараз готуємо вже і плов. Хоча б раз на чотири тижні даємо рибку або печінку, – розповідає шеф-кухар школи №3 Руслан Федак

Кухарі надають перевагу печеним стравам, аніж жареним. Із рибних чи м’ясних страв школярі можуть скуштувати: котлету, тефтельку, соус болоньєзе, відбивну, печінкові оладки або запечену рибку. Ціни коливаються від 15 до 20 гривень

– Ми також інколи балуємо дітей пельменями або варениками. Знаємо, що діти їх обожнюють, але це буває не щодня. Діти вже більш-менш звикли до правильного харчування. Але все ж залежить від батьків. Якщо вони вдома їдять тільки смажене, занадто солодке, то привчити у школі їх важко. Але ми спільно з класними керівниками, адміністрацією пояснюємо, що це важливо і поступово діти наші звикають. Зараз вже більше їдять цю їжу, – каже пан Руслан. 

Для тих, хто більше любить солодке кухарі пропонують налисники – 25 гривень, сирну запіканку, сирники, а також різноманітні булочки – 15 гривень. Найбільшим здивуванням для нас стали бургери за 25 гривень. Враховуючи, що котлету та булочку виготовляють в їдальні, то вони цілком безпечні для вживання. 

А ось щодо цін, то гарніри – по 12 гривень за порцію, перша страва – 15 гривень, м’ясні страви – котлетка коштує 15 гривень, а відбивна – 20 гривень. Салати по 10 гривень

– Аби поїсти, дитині вистачить до 50 гривень. У нас однакова ціна на гарніри, тобто за 12 гривень дитина може взяти чи порцію гречки, макарон, картоплі, пшенички. Така ситуація і з першими стравами, і з салатами. Так, за 10 гривень школярі можуть купити і порцію салату з буряка, моркви, вінегрет, солоні огурчики, – додає шеф-кухар. 

Крім того, діти можуть купи солодощі в буфеті, але маючи булочки та бургери власного приготування, їм не до того. 

Тернопільська загальноосвітня школа №13 імені Андрія Юркевича

Відповідально до харчування учнів ставляться і в даному освітньому закладі. Кухарі роблять акцент на правильному та різноманітному харчуванні, адже тільки так можна заохотити дітей споживати їжу в їдальні. 

– Якщо у нас на ранок є гречана каша, тоді ми робимо супчик рисовий або борщик. Наші учні дуже люблять перші страви. Найчастіше просять овочеві супчики, гороховий, росольник. Ми намагаємося підлаштовуватися під їх уподобання, адже не хочеться, щоб ця їжа просто стояла і ввечері відправлялася в смітник. Наприклад, щось не полюбився їм рис, не хотіли їсти. Тоді ми перейшли на плов. І все нормально, подобається. З цього року також в меню додали тушковану капусту, дітям підійшла, – каже кухар Ольга Чернець

Якість харчування у школі значно підвищилася, якщо порівнювати з попередніми роками, наголошує соціальна педагогиня, відповідальна за харчування Дарія Лисак. Адже за останній рік зменшили кількість цукру, солі в стравах, натомість додали правильні продукти. 

– У нас є група в вайбері, куди кухарі нам скидають не лише меню, а й фото вже готових страв. Ми показуємо діткам і підвищуємо їм апетит. Також ми поступово додаємо корисні продукти в раціон, наприклад, шпинат, рибні котлети, манні запіканки, курячі нагетси. Ми з медичною сестрою постійно намагаємося контролювати процес приготування, наголошуємо на правильному температурному режимі. Ми готуємо як першу, так і другу зміну. Ніхто голодний не залишається, –  каже пані Дарія. 

Жодного дня не обходиться без котлет, відбивних, курячих гомілок. Ідеально до них підійде гречана каша, булгур, картопля, макарони. На десерт можна обрати млинці з яблуками, налисники, сирники. А якщо ще взяти сок, чай чи фруктовий компотик – смакота. 

– Часто просто купують відбивну і салат. Діти обожнюють салати з капусти, вареного буряка, моркву по-корейськи. Якщо їм краще їсти без гарніру, то будь ласка. Головне, щоб діти були ситими. Після основної їжі біжать за солодким. Кожного разу якийсь млинець, сирник або на буфеті щось візьмуть. Голодними не залишаються, – додає пані Ольга. 

На десерт можна обрати млинці з яблуками, налисники, сирники. А якщо ще взяти сок, чай чи фруктовий компотик – смакота. Одна порція гарніру – 10 гривень, котлетка – 20 гривень, відбивна – 25 гривень, салат – 10 гривень. 

Великою перевагою є те, що їдальня знаходиться у напівпідвальному приміщенні, а отже навіть під час повітряних тривог діти вчасно отримають сніданок чи обід. 

Тернопільська загальноосвітня школа №24 

Менше жиру, цукру та хліба – саме такої позиції у своїй роботі дотримуються кухарі їдальні на базі школи №24. Зі слів завідуючої їдальні Ірини Магдюк, меню змінюють, удосконалюють в залежності від уподобань дітей. 

– У нас кожен день різне меню, страви постійно змінюються. Один день діти їдять – макарони чи картоплю, а на інший – гречану чи пшеничну каші. До гарнірів обов’язково м’ясо – тушкована курятина, свинина з тушкованими овочами. Зранку діти їли картоплю пюре з тушкованим у сметанному соусі м’ясом та овочами, салатик з бурячка, чай і хлібчик. То звичайно, що завтра вже буде щось інше, – каже вона. 

Перелік салатів у школі №24 аналогічний з іншими навчальними закладами: морква, буряк, капустка або ж огірки з помідорами. Салати змінюються в залежності від сезону, аби діти їли максимально свіжі та органічні продукти. 

– Якщо говорити за порції, то для малих даємо 100г картоплі, 30г м’яса, 30г салата. Для середньої чи старшої школи порції більші на 20г. Якщо ж діти хочуть добавки, то можуть попросити, але за це варто окремо доплачувати. Буває таке, що по три рази приходять на день поїсти. Так як у нас нове обладнання, то їжа постійно тепла – 50 чи 60 градусів. Тоді ми розуміємо, дітям реально подобається, – розповідає пані Ірина. 

Чималий перелік напоїв пропонують школярам – сік фруктовий, чорний чай з лимоном, какао або ж звичайна водичка. Додатком до основних страв є булочки з бананом, шоколадом, тістечка з молочним кремом. 

А що ж вартістю на страви? Відбивна коштує 22 гривні, котлета – 19 гривень, картопля та макарони по вісім гривень, а салати від восьми по 12 гривень. 

Тернопільський навчально-виховний комплекс «Школа-ліцей №6 імені Н.Яремчука»

Різноманітне та збалансоване меню за основу харчування обирають і кухарі цієї школи. Для початкової школи розробили чотиритижневе меню, а ось учні середньої та старшої школи обирають самостійно з того, що наявне на вітрині. 

– У нас щоденно в наявності дві перші страви, кілька гарнірів, м’ясних страв та салати. Найбільше діти люблять макарони і постійно за них питають, тому вони є щодня. Інколи є гречка, булгур інколи пшенична каша. До гарніру обов’язково йдуть відбивні, котлети м’ясні, печінкові і риба смажена – хек. Батькам немає чого перейматися, адже у нас постійно все свіженьке, ми не залишаємо вчорашні страви. Вони утилізуються, – каже шеф-кухарка Марія Музика

Завдяки сучасному обладнанню їжа не потребує постійного підігріву у мікрохвильовці чи на пательні. Протягом всього дня температура їжі майже 80 градусів. Це полегшує роботу кухарям, адже щодня вони готують понад 100 порцій. 

– Багато треба зробити котлет, відбивних, адже діти можуть брати по дві чи три штуки. Салати у нас однотипні: морква по-корейськи, буряк та салат з капусти. Але дітям подобається, адже і ціни у нас середні. Порція борщу – 10 гривень, картопля – 10 гривень, котлети – 18 гривень, а відбивна – 30 гривень, а салати – вісім гривень. Дітям вистачає 50 гривень, щоб поїсти, – додає співрозмовниця.

З напоїв можна обрати соки, чай, вода негазована. Також в буфеті завжди знайдуться булочки з маком, шоколадом чи вишнею. Ціни на буфет також демократичні, за булочку треба віддати 13 гривень. 

Як харчується молодша та старша школа

У п’ятьох школах молодші класи обов’язково снідають, а ось обідають тільки ті, хто залишається на групі продовженого дня. Батькам заздалегідь надсилають меню, тож вони знають, що буде їсти їх дитина. Якщо ж гарнір або м’ясна продукція дитині не до вподоби, то кухарі можуть замінити. 

– Батьки платять за харчування, тож вони і ми зацікавлені в тому, щоб діти все з’їли. Ми готові йти на поступки – не їсть дитина рисової каші, то можемо дати гречану, не їсть тефтелі, то можемо замінити на печену котлету, – каже кухар школи №13 Ольга Чернець.

Також практикують вайбер чати, де присутні не лише класні керівники і кухарі, а й батьки. Завдяки таким чатам вчителям не обов’язково бігати в їдальню, аби дізнатися меню чи надати точну кількість присутніх дітей. 

– У нас є група в вайбері і я щодня надсилаю меню класним керівникам. Вони рахують кількість присутніх дітей і ми накриваємо на стіл. Потім відписують: накривайте на 25 дітей, вісім з яких страви без сиру. І ми замість сиру кладемо відбивну або котлету. Зразу кажу, на вартість це не впливає. Нам важливо, щоб діти їли і не були голодними, – розповідає шеф-кухар школи №3 Руслан Федак. 

Вартість сніданків та обідів для молодшої школи: 

  • Школа №18 – сніданок 30 гривень, обід – 35 гривень. 
  • Школа №3 – сніданок 35 гривень, обід – 45 гривень. 
  • Школа № 13 – сніданок 35 гривень, обід – 45 гривень. 
  • Школа №24 – сніданок 35 гривень, обід – в залежності, що діти оберуть. 
  • Школа № 6 – сніданок 35 гривень, обід – в залежності, що діти оберуть. 

Що стосується середньої та старшої шкіл, то діти самостійно на будь-якій перерві можуть прийти і придбати собі страви або ж щось з буфету. Для них спеціальне меню не складають. Розрахуватися можна як готівкою, так і карткою. 

А ось діти пільгової категорії харчуються у школах безкоштовно. У кожній школі діти мають або спеціальні талончики на харчування, або соціальні карточки, що прикладаються до валідаторів. Дитина має пред’явити в їдальні будь-який з вище перерахованих документів і отримає свою порцію їжі.  

Треба мати нове обладнання 

На кухнях п’ятьох закладів освіти встановили сучасне обладнання. Саме воно дозволяє кухарям самостійно робити фарш, шинкувати у великих об’ємах овочі на салат, а також постійно підтримувати температуру їжі. 

– Ми позаминулого року брали участь у проєкті «Спроможна школа», в рамках якого повністю замінили обладнання на кухні. У нас є сучасні м’ясорубки, овочерізки, витяжки, духові шафи, холодильна вітрина. Найбільше наші кухарі у захваті від мармітів. Після приготування їжі наші кухарі перекладають її в ці марміти і вона постійно тепла. Адже за допомогою термостатів можна легко регулювати температуру, необхідну для страви, яке знаходиться всередині ємності. Вартість проєкту 600 тисяч гривень, – каже директор школи №18 Руслан Заброцький

Такі марміти наявні на кожній кухні. Контейнери постійно закриті кришками, щоб сторонні деталі туди не потраплять. Сучасні їдальні тернопільських шкіл нагадують шведську лінію. Єдине – діти не можуть самостійно собі накладати страву. Треба покликати працівника і все зроблять. 

Більшість кухарів вже розділили поверхню для роздачі основних страв та буфет. Це дозволяє уникати скупчення і зайвої метушні біля цих мармітів. 

По можливості у шкільних їдальнях проведені ремонтні роботи, тож тепер вони не нагадують радянські приміщення. Нові столи, стільці, лавки – все для комфорту дітей. 

Що кажуть учні?

Та чи дійсно учні настільки захоплюються їжею в шкільній їдальні і чи проміняли б вони картоплю з котлетою на смачних хот-дог у кав’ярні, що розташовані поруч? Одинадцятикласниці школи №6 Марія та Надія запевняють, в шкільній їдальні інколи готують краще, ніж вдома, тому залюбки прибігають сюди на перерві. 

– Нам тут смачніше, ніж вдома. Я не вибаглива у харчуванні, не дотримуюся правил харчування, тому їм те, що до душі. Найчастіше купуємо макарони з різними додатками. Інколи це підливка, інколи відбивна. Сьогодні я придивилася до картопельки пюре, до неї взяла ще половинку відбивної і салат з бурячка. Мені вистачило наїстися, – каже Марія. 

При можливості харчуватися в кав’ярнях чи найближчих магазинчиках, дівчата все ж обирають шкільну їдальню. Свою позицію одинадцятикласниця Надія пояснює так.

– Ми ходимо тільки в їдальню. Ні, нам дозволяють виходити в магазини, але навіщо? Ми тут собі поїли, все смачне, свіженьке. А там такі черги треба відстояти і невідомо, коли що готували. Я не бачу сенсу кудись бігати і мерзнути. Я теж більше люблю макарони з підливкою та куряча котлета, а також чай з лимоном. І мені вистачає, – розповідає дівчина. 

Задоволені їжею і учні другого класу школи №18. Коли ми запитали у них: чи смачно вам? У відповідь почули: «Так». 

– Нам подобається, супер страви. Дуже смачно, це нам тут дають їжу як Клопотенко готує. Таке смачненьке, – викрикували учні. 

А ось шестикласницю школи №24 Ванессу ми застали випадково в їдальні за обідом. Дівчинка погодилася висловити свою думку щодо харчування у шкільній їдальні. 

– Найулюбленіша страва у школі – відбивна і бараболя. Я так їм від вересня. Мені дуже подобається. Салати я взагалі не їм, тому і в їдальні не купую. Краще сочок чи чай з булочкою ще. Мені 50 гривень вистачає на повноцінне харчування. Класно, що все можна купити у школі і не ходити в магазин, – каже дівчинка. 

Як бачимо, учні задоволені харчуванням, що пропонують їм кухарі. Добре, коли діти можуть поїсти свіженьку і тепленьку їжу, при цьому не виходячи за кордони школи. 

Опитування

А як ваші діти відгукуються про шкільне харчування?

Коментарі

keyboard_arrow_up