Аспекти харчування, які варто враховувати під час вагітності

Задоволення потреб організму корисними і поживними речовинами є одним із найважливіших аспектів здоров'я вагітної жінки, і тут важливо враховувати безліч різних факторів. Правильне харчування під час вагітності має вирішальне значення для здоров'я та розвитку плода, тому слід враховувати низку рекомендацій, які допоможуть отримати максимальну користь від харчування.
*новини компаній
Правила харчування під час вагітності
Вагітність ділиться на три триместри, і в кожному з них відбуваються певні зміни в організмі жінки. Важливо враховувати ці зміни та коригувати раціон харчування залежно від триместру. Під час виношування дитини в майбутньої мами можуть змінитися смаки і виникати дивні забаганки, як то потяг до соленої або кислої їжі. Що можна їсти вагітним, і як побудувати свій раціон, щоб не зашкодити здоров’ю плоду?
Перший триместр – час найактивнішого розвитку плода. У цей час особливо важливо приділяти увагу харчуванню. Рекомендується дотримуватися дієти, багатої на білки, вітаміни, мінерали та інші корисні речовини. Важливо дотримуватися правильного раціону харчування на ранніх термінах вагітності, оскільки в цей період формуються основні системи майбутньої дитини.
Кожен тиждень вагітності несе із собою свої особливості та супутні зміни. В даному випадку важливо стежити за якістю та різноманітністю їжі. Вагітним можна їсти багато, але варто відмовитися від їжі, яка може спричинити алергічну реакцію чи можливі проблеми зі здоров'ям. При цьому важливо вживати достатню кількість рідини, щоб уникнути зневоднення.
З чого повинен складатись раціон вагітної жінки
Важливо пам'ятати, що під час вагітності деякі продукти можуть стати причиною потенційних небезпек для плоду, що розвивається. Однак існує безліч безпечних та поживних продуктів, які вагітні жінки можуть безпечно включати до свого раціону:
- Фрукти та овочі. Високий вміст вітамінів, мінералів та харчових волокон робить фрукти та овочі важливою складовою здорового раціону вагітних жінок. Рекомендується вживати яблука, апельсини, банани, моркву, шпинат, броколі та ін.
- Білки. Вагітні жінки потребують підвищеного споживання білка, який є будівельним матеріалом для тканин та органів дитини. Оптимальні джерела білка включають яйця, рибу, морепродукти, птицю, боби, молочні продукти та соєві продукти;
- Злаки та бобові. Цільнозернові продукти, такі як вівсянка, кіноа, цільнозерновий хліб та бурий рис, мають високий вміст клітковини, вітамінів та мінералів. Вони сприяють нормальному травленню та підтримці стабільного рівня енергії;
- Молочні продукти. Молоко, йогурт та сири є відмінними джерелами кальцію, вітаміну D та білка. Вони сприяють розвитку кісток та здоров'ю зубів як у матері, так і у дитини;
- Залізо і фолієва кислота. Вагітні жінки часто відчувають нестачу заліза та фолієвої кислоти. Зелені листові овочі, бобові, цільнозернові продукти та горіхи багаті на ці важливі поживні речовини.
Незважаючи на те, що потреби в поживних речовинах можуть відрізнятися в кожної вагітної жінки, важливо звернути увагу на загальні принципи здорового харчування. Рекомендується обговорити раціон харчування при вагітності з лікарем або дієтологом, щоб отримати докладні рекомендації та пояснення з огляду на особливості кожного конкретного випадку вагітності.
Література
1. Cox JT, Phelan ST. Nutrition during pregnancy. Obstet Gynecol Clin North Am. 2008 Sep;35(3):369-83, viii. doi: 10.1016/j.ogc.2008.04.001. PMID: 18760225.
2. Qu Y, Lin S, Zhuang J, Bloom MS, Smith M, Nie Z, Mai J, Ou Y, Wu Y, Gao X, Tan H, Liu X. First-Trimester Maternal Folic Acid Supplementation Reduced Risks of Severe and Most Congenital Heart Diseases in Offspring: A Large Case-Control Study. J Am Heart Assoc. 2020 Jul 7;9(13):e015652. doi: 10.1161/JAHA.119.015652. Epub 2020 Jul 2. PMID: 32613868; PMCID: PMC7670504.
3. Guggino A, Barbero S, Ponzo V, Viora E, Durazzo M, Bo S. Myths about nutrition in pregnancy. J Obstet Gynaecol. 2016 Oct;36(7):964-965. doi: 10.3109/01443615.2016.1168372. Epub 2016 May 5. PMID: 27147241.