Чому криптовалюта падає в ціні? Неочевидні причини, які призвели до різкого обвалу крипти

Чому криптовалюта падає в ціні? Неочевидні причини, які призвели до різкого обвалу крипти

Тривала пандемія, повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну та інші потрясіння позначилися на динаміці криптовалютного ринку. Це зумовлено тим, що ціни на криптовалюту зростають в умовах стабільності

#новини компаній

Кінець 2022 року став для криптовалютного світу серйозним випробуванням. Ціна на криптовалюту сильно просіла. Особливо це торкнулося Біткоїна, вартість якого опустилася нижче за 20 тисяч доларів за монету вперше з 25 жовтня. І це далеко не єдине потрясіння, яке сколихнуло криптоіндустрію. 

Чому вартість криптовалют стрімко знизилася?

В листопаді 2022 року криптовалютний ринок втратив близько $800 млрд. капіталізації. Різко обвалилася і найпопулярніша криптовалюта – Bitcoin. Його вартість впала майже на 16%. У ніч проти 10 листопада ціна токена опустилася до позначки 15,6 тис. доларів. Тоді як ще 5 листопада Біткоїн торгувався за ціною вище 21 тисячі. А якщо порівнювати з максимальними цінами минулого року, то Біткоїн впав втричі – у жовтні 2021 року монета коштувала 61,5 тис. доларів.

На думку багатьох експертів, крах криптовалют має як внутрішні, і зовнішні причини, зокрема:

  • Розбірки між криптобіржами FTX та Binance Поточне падіння вартості крипти спровокували проблеми з криптовалютною біржею FTX, яка вважалася стабільною, але несподівано стало відомо, що у неї виникли проблеми з ліквідністю. Це означає, що у біржі не вистачить грошей на виплати всім інвесторам. Така приголомшлива новина одразу призвела до паніки та розпродажу токенів, що ще більше підкосило біржу. Була надія, що інша біржа криптовалют – Binance поглине FTX та вирішить її проблеми. Але після недовгих роздумів Binance відмовилася від цієї угоди. Звичайно, це призвело до ще більшої паніки та падіння курсів монет.
  • Поступова інфляція в США та деяких країнах Європи. Всупереч поширеній думці, ринок криптовалют почав падати не в листопаді. Цей процес розпочався ще на початку 2022 року. За рік вартість Біткоіна просіла утричі. Вся річ у тім, що найбільші економіки світу, насамперед США та Європи, зіткнулися з інфляцією. В результаті центробанкам цих країн довелося почати підвищувати ставки. Це призвело до різкого зниження дохідності активів. Причому не лише фіатних, а й цифрових. 
  • Несприятлива геополітична ситуація та перспективи нової глобальної фінансово-економічної кризи. Тривала пандемія, повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну та інші потрясіння позначилися на динаміці криптовалютного ринку. Це зумовлено тим, що ціни на криптовалюту зростають в умовах стабільності, коли у простих людей та професійних інвесторів є кошти вкладатися у віртуальну валюту. І навпаки, в умовах кризи інвестори уникають ризикових вкладень, тому що в таких обставинах швидко може знецінитися будь-який актив, в тому числі крипта. 

Тож у падінні крипторинка немає нічого дивного. Світова нестабільність та численні потрясіння надалі змушують людей уникати непотрібних ризикованих вкладень. У періоди такої турбулентності на перший план виходить золото та традиційні облігації, в яких інвестори намагаються зберегти свої кошти.

Вартість криптовалют: яких змін слід чекати найближчим часом?

На думку багатьох експертів, ми знаходимося на порозі чергової глобальної фінансово-економічної кризи, і зараз той час, коли чекати на позитивні зрушення просто не варто. На фоні кризи вартість Біткоїна цілком може впасти до рівня 10-12 тис. доларів. Це не добре і не погано — це просто відображення стану ринку та дій інвесторів.

Криптоаналітики вважають, що через кризу на біржі FTX на криптовалютному ринку почнеться затяжний процес скорочення частки позикових коштів, який займе кілька місяців. В цей час вартість криптовалют може суттєво знизитися. Біржу FTX без вливання грошей може чекати лише одне — банкрутство.

Для відновлення вартості цифрових активів до колишніх максимальних рівнів, на думку стратегів криптовалютного ринку, може знадобитися півтора-два роки. У ситуації кризи ніхто не купуватиме віртуальних активів, які знаходяться у так званій групі ризику. 

Однак це означає, що ринок крипти приречений, зовсім навпаки. Зараз світовою криптоспільнотою активно поширюються відносно нові криптовалюти. Експерти радять звернути увагу на: Uniswap (один із найбільш недооцінених токенів на ринку), 1INCH (лідер у своєму напрямку), Solana, Matic, Near (проєкти з високою пропускною здатністю блокчейнів та дешевими транзакціями). Не менш перспективними вважаються: Polkadot, The Sandbox і Decentraland, Ripple та ін. Саме на них оптимістично налаштовані аналітики покладають найбільші надії. 

Вибрати оптимальний варіант для інвестування допоможе найбільша європейська криптобіржа WhiteBIT. Це зручна платформа з широким спектром функціональних можливостей. Вона призначена для купівлі, продажу та обміну цифрових активів, а також стейкінгу крипти. 

На відміну від більшості криптобірж WhiteBIT не змушує нових користувачів заповнювати величезні форми під час реєстрації. Достатньо ввести e-mail, пароль та ID реферера (якщо він є). Інтерфейс WhiteBIT досить простий та інтуїтивно зрозумілий, щоб швидко налаштувати свій профіль та використовувати можливості криптобіржі. Займатися трейдингом можна за допомогою зручного мобільного додатку, інтерфейс якого нічим не відрізнятиметься від веб версії. 

keyboard_arrow_up