Договір ЦПХ у 2023 році: що це і як його укласти (новини компаній)

Договір ЦПХ у 2023 році: що це і як його укласти (новини компаній)

В Україні є два варіанти оформлення трудових відносин з робітниками. Один з них — договір ЦПХ (договір цивільно-правового характеру, цивільно-правовий договір або договір підряду). Він дає відносні пільги під час оподаткування та не потребує великої кількості звітів. Але законодавством чітко встановлені форма та підстави оформлення договору.

Підприємцю важливо точно розуміти ці особливості. Інакше договір ЦПХ може бути перекваліфіковано у трудовий, а підприємство оштрафовано.

Чим відрізняється ЦПХ від трудового договору

Трудовий договір — це документ, що укладається згідно з чинним Кодексом законів про працю. Він оформляється тільки після подання робітником відповідної заяви та підписання наказу про зарахування його в штат компанії.

Документ містить розмір заробітної плати, дату зарахування в штат, посаду та інші відомості про майбутню роботу. Це своєрідна угода між працівником та роботодавцем, згідно з якою кожен з них має виконати певний список зобов'язань.

Робітник, найнятий за трудовим договором, має право на отримання заробітної плати не менше встановленого мінімуму, оплачувану відпустку та вихідні дні. Заробітна плата має виплачуватись не рідше 2 разів на місяць. Зі свого боку працівник зобов'язується виконувати правила внутрішнього розпорядку та встановлені трудові функції.

Особливості договору ЦПХ

Укладання договору ЦПХ регулюється цивільним кодексом. Він укладається для виконання певного обсягу робіт. Однією з особливостей ЦПХ є встановлення чіткого терміну співпраці. Тобто одразу вказується, коли фахівець почне та закінчить роботу.

Крім того, у цивільному договорі не може бути присутній перелік трудових зобов'язань. Предметом документа є саме кінцевий результат. Також не може бути вказаний певний графік. Тільки строк, в який завдання має бути виконане.

Винагорода за надані послуги вказується повністю без розбивки на щомісячну зарплатню. Графік виплат також встановлюється індивідуально. Допускається разова оплата після виконання робіт. Розмір винагороди ніяк не залежить від встановленої законодавством мінімальної зарплати.

В договір ЦПХ не вносять дані про відпустки, вихідні чи робочий час. Найманий фахівець самостійно встановлює зручний для нього графік. Також самостійно організовує робочий процес та облаштовує місце праці.

У трудову книжку дані з ЦПХ не вносяться. По закінченню співпраці складається акт приймання виконаних робіт.

CXJ52TDsMmOHGav6b5ZvWSkcylb5ZxHMpTU5fHdHRANRXRNRjeiXsdRom8sC3zg5dQCs0PdvCqOtinFB43-d6pzJQ99yxKGGqsRDGJUdwZqxU0r54IFKLxhlPKyrvFtlznVk3Vk7_CMfd2k0lYElGxcT9UPd7zF5vllwnPsgmxTaI3RbrWPkJZO1L-WoSw

Як скласти договір ЦПХ

Законодавством не встановлено мінімального чи максимального терміну для цивільно-правового договору. Але на практиці, якщо під час перевірки буде виявлено документи, укладені на термін понад рік, їх можуть перекваліфікувати у трудові. Також підозри викликають ЦПХ, що постійно вкладаються з однією людиною.

Встановленої форми договору не існує. Можна використати типовий шаблон, прийнятий в компанії. Головне, щоб документ не мав ознак трудових відносин:

  • встановленої заробітної плати;
  • графіку роботи;
  • назву посади;
  • посадові обов'язки.

Фактично договір може укладатися як з фізичною особою, так і з ФОП.

 

keyboard_arrow_up