Доливання масла у двигун: коли це потрібно і як зробити? (новини компаній)

Доливання масла у двигун: коли це потрібно і як зробити? (новини компаній)

Для нормальної роботи мотора необхідна певна кількість мастильного матеріалу. Олія захищає двигун від тертя, іржі, перегріву. Виробник визначає необхідну кількість рідини, враховуючи конструкцію та особливості двигуна. Знайти цю інформацію можна в інструкції.

Коли потрібно доливати олію у двигун?

Власник повинен постійно контролювати рівень мастила. У сучасних авто встановлені спеціальні датчики, які передають дані на електронний блок керування, а потім на дисплей.

Навіть за наявності системи автоматичного контролю необхідно рідко перевіряти стан звичайним щупом. Під час перевірки враховуйте густоту складу. Він здатний триматися на стінках після вібрації, як моторное масло 5W40 чи 5W30. Тому машину потрібно зупинити на рівній площадці, заглушити двигун та витягнути щуп. Основну його частину протерти ганчіркою і знову занурити в олію на 10-15 секунд. Потім можна обережно витягнути та побачити показник.

Рівень має бути між написами MIN і MAX на щупі. Перевірку проводять лише на прогрітому, але вимкненому двигуні. Бажано почекати 10-15 хвилин після зупинки, щоб масло скло в піддон і зайняло звичайне положення. Воно залишається теплим та максимально зберігає робочі параметри.

Як правильно долити мастило?

Спочатку потрібно запастися таким самим складом, який був використаний раніше. Бажано, щоб збігалися марка, назва та інші показники. Якщо ситуація критична і немає можливості вибирати, то можна долити кілька склянок рідкішої або густої олії того ж виробника.

Але не варто змішувати товари різних брендів. Зазвичай вони використовують різні присадки, тому змішування може зашкодити роботі двигуна. Також дотримуйтесь таких правил:

  • якщо масло витрачається занадто швидко, якнайшвидше зверніться до майстра для проведення діагностики;
  • бажано перед доливкою провести краплинний тест, перевірити стан рідини у системі;
  • зазвичай доливати доводиться кожні 3-5 тис. км. пробігу, тому варто регулярно перевіряти рівень;
  • за холодної погоди двигун потрібно прогріти і почекати близько півгодини перед доливом;
  • якщо проблема застала в дорозі і долити можна тільки продукцію інших параметрів та марки, то додавайте не більше двох склянок, а за першої можливості зверніться до автосервісу.

Не можна змішувати мастило з різними основами – вони можуть не розчинитись. Лише одна база, окрім напівсинтетики. Її можна додавати майже всюди, також розбавляти і синтетикою, і мінеральним маслом.

keyboard_arrow_up