Гастрономічні подорожі: відкриваємо світ ароматних напоїв (новини компаній)

Смачний та ароматний лікер — один із напоїв, які у значних обсягах продаються в усьому світі. Сьогодні він популярний так само, як і сотні років тому, коли виробництво різноманітних лікерів налагодили ченці. На зорі своєї появи лікер більше сприймався як ліки, проте незабаром він перекочував на святкові столи знатних лордів та інших представників аристократії.
Сьогодні лікер виробляється по всьому світі. Випуском цієї солодкої та ароматної алкогольної продукції займаються понад два десятки всесвітньо відомих брендів. Серед найбільш популярних лікерів:
- Бейліс;
- Амаретто;
- Калуа;
- Куантро;
- Бенедиктин;
- Лімончелло;
- Самбука та інші.
Заслуговують на увагу й менш відомі марки, такі як естонський «Вана Таллінн» або лікер із ямайського перцю. Майже в кожній країні є власний лікер, який неодмінно варто спробувати, вирушаючи в подорож.
Французький Benedictine
Дуже популярний лікер, в основі якого коньяк, коріння, прянощі та трави. Точний рецепт, як водиться, — велика таємниця, доступна лише трьом людям одночасно. Свою назву Benedictine отримав завдяки місцю, де був винайдений у 1510 році, — монастирю святого Бенедикта. Згодом початковий рецепт було втрачено, і лише в 1876 році його відродив Олександр Легран, який і зайнявся виробництвом.
Вирушаючи до Франції, варто спробувати й інші лікери:
- Cointreau;
- Chartreuse;
- Grand Marnier;
- Chambord;
- Creme de Cassis.
Кожен вартий того, щоб познайомитися з ним особисто й насолодитися чудовим смаком та ароматом.
Шотландський Drambuie
В основі цього напою лежать трави, мед, спеції та чудове шотландське віскі. Насиченого аромату лікеру надають шафран, мускатний горіх та аніс. Drambuie не надто пасує до коктейлів, його краще пити в чистому вигляді.
Японський Midori
Легкий та ароматний лікер, відомий у всьому світі. Завдяки яскравому зеленому кольору свою назву він виправдовує повністю: «midori» японською означає «зелений». Раніше напій вироблявся тільки в Японії, а з 1987 року почали з'являтися фабрики й в інших країнах: Мексиці, США, Франції. Незмінним залишився смак лікеру — ароматна диня з легким присмаком бананів.
Італійський Lemoncello
Це неймовірно смачний лікер із лимонів, присмачених цукровим сиропом. Його почали випускати лише на початку ХХ століття, а сьогодні за право першості сперечаються острів Капрі, Амальфі, Сорренто та Кампанія. Найкращими лимонами для виробництва лікеру вважаються IGP Costa d'Amalfi, але й інші варіанти також є прийнятними. Найчастіше Lemoncello п'ють як самостійний напій і подають у крижаних, щойно з морозилки, чарках.
Італія дуже багата на лікери. Крім Lemoncello, варто звернути увагу на інші варіанти:
- Strega, Italicus Rosolio di Bergamotto;
- Galliano;
- Mirto;
- L'Aperitivo Nonino Botanical Drink;
- Sambuca;
- Frangelico;
- Amaretto.
Трави та коріння, ваніль, аніс, мигдаль, мирт і цитруси — ось далеко не повний перелік компонентів, які роблять італійські лікери справжнім витвором мистецтва.