“Ми свою роботу полишати не маємо права”. Фермерське господарство з Тернопільщини про перспективи під час війни (новини компаній)

“Ми свою роботу полишати не маємо права”.
Фермерське господарство з Тернопільщини про перспективи під час війни (новини компаній)

У 2017-ому році Фонд розвитку підприємництва розпочав реалізацію програми з фінансування інвестиційних проєктів українських підприємств. Серед переваг програми – унікальна на ринку процентна ставка, можливість відтермінування виплат та покриття валютних ризиків.

Скористатися вигідними умовами Програми змогло фермерське господарство “Нива” з села Чернихівці, що Тернопільщині. Завдяки підтримці Уряду Німеччини та Європейського Союзу в межах ініціативи EU4Business господарство придбало потужний німецький комбайн за зниженою відсотковою ставкою. Цей комбайн дозволив швидше збирати урожай та більш якісно виконувати обмолот культур, які вирощує господарство. До того ж придбана техніка більш автоматизована, тож робота оператора комбайна стала простішою.

“Програма допомогла нам почуватися більш впевненими в собі. Ми собі можемо більше дозволити, розширятися в майбутньому, тобто сьогодні це комбайн, наступного дня    це може бути якийсь новий трактор. Можна працювати далі”, - розповідав заступник голови Тарас Сербай.

Проте повномасштабне вторгнення значно вплинуло на роботу та прибутки господарства. Так, за словами директора Ярослава Древніцького, на становище підприємства зараз одночасно впливає зменшення обсягів збуту, падіння ціни на пшеницю, подорожчання добрив та палива.

 «Ми розуміємо, що в країні війна – зрозуміло, що вона торкнулась кожного, особливо фермерів. Проте ми також розуміємо, що опускати руки в жодному разі не можна. Наших працівників не мобілізують, тому що на фермерів у нас є бронювання. Влада розуміє, що людям потрібен хліб, потрібно годувати й армію, і просте населення. Війна може затягнутися надовго, але ми свою роботу полишити не маємо права», – розповідає директор.

Окрім цього, господарство активно долучається до підтримки місцевих жителів та військових. За словами директора, до них часто звертаються волонтери. На їхній запит господарство надає пальне для автомобілів, що їдуть на фронт, а також допомагає фінансово, регулярно відправляючи кошти на рахунок НБУ, який призначений для потреб армії. А нещодавно працівники забезпечили автомобіль швидкої сезонними шинами. Працівники господарства працюють, не покладаючи рук, та сподіваються на те, що й надалі матимуть змогу допомагати волонтерам, військовим та місцевій громаді.

За час існування Програми з підтримки інвестицій малих і середніх підприємств надали 573 кредити на понад 705 млн грн. Не зважаючи на повномасштабне вторгнення Росії, Уряд Німеччини через KfW та Євросоюз в межах ініціативи EU4Business продовжує допомагати українському бізнесу.

Детальніше про умови участі читайте тут.

keyboard_arrow_up