Молодь навчатимуть підприємництву! (новини компаній)

Молодь навчатимуть підприємництву! (новини компаній)

2023-2024 навчального року на Тернольщині запровадять програми підприємницької освіти та фінансової грамотності від Junior Achievement Ukraine в закладах професійно-технічної освіти. Старт програми буде у вересні, але вже зараз починається активна підготовка. 1 червня відбудеться перша презентація навчальних програм керівникам закладів профтехосвіти Тернополя та області.

Що таке Junior Achievement Ukraine та її навчальні програми

Громадська організація «Junior Achievement Ukraine», що є частиною всесвітньо мережі Junior Achievement, була заснована у жовтні 2021 року. Перші програми почали діяти у Запорізькій і Донецькій області, але не змогли завершитися через початок широкомасштабного вторгнення. У вересні 2022 року організація запровадила навчальну програму «Компанія» у Львівській та Чернівецькій областях. Цього навчального року, проєкт масштабується на навчання молоді підприємництву ще у 6 регіонах, включаючи Тернопільщину.

«Наші випускники під час навчання отримують не тільки знання, але і навички фінансової грамотності та підприємництва. Тому вони набагато швидше можуть знайти роботу чи відкрити свою справу, бо вже отримали необхідний досвід під час навчання», — говорить Андрій Турак, директор з розвитку Junior Achievement Ukraine.

Минулого року JA Ukraine отримали гриф Міністерства освіти і науки України на навчальну програму з підприємництва “Компанія”. За результатами розгляду експертною комісією Міністерства освіти і науки України з економіки, підприємливості та фінансової грамотності програму «Компанія» було схвалено для використання в освітньому процесі.

Це курс з підприємництва, що вперше був запроваджений ще у 1919 році в США. Молоді люди навчаються, як перетворити бізнес-ідею на реальність. Учні працюють у форматі акціонерного товариства (шкільна компанія) та засвоюють основні принципи функціонування власної справи – написання бізнес-плану, розробка стратегії продажів та маркетингу, основи фінансового обліку. В кінці навчального року учні готують звіт про роботу компанії та беруть участь у конкурсі шкільних компаній з усієї країни.

Програма розрахована на 35 навчальних годин і в ній бере участь молодь віком 15-19 років. Учні працюють під керівництвом педагога та у супроводі ментора з бізнесу, який допомагає практичними порадами. За підсумками навчання учні мають можливість скласти іспит та отримати міжнародний сертифікат підприємницьких компетентностей – Entrepreneural Skills Pass (ESP), що визнається у 30 країнах світу.

Що вдалося зробити за 8 місяців роботи програми «КОМПАНІЯ»

Навчальний план програми «Компанія»

Літом 2022 року було визначено області, в яких діятиме програма. Це були регіони з найбільшою кількістю ВПО на одного мешканця. Організація заручилась підтримкою департаментів освіти Львівської та Чернівецької областей. У вересні організували й провели навчання викладачів закладів профтехосвіти, які разом зі своїми учнями долучилися до курсу «Компанія».

У жовтні-листопаді відбулись два Табори підприємництва у Львові та Чернівцях. Успішні підприємці з цих регіонів стали бізнес-менторами учнівських мінікомпаній. Вони разом з викладачами вчили учасників не лише генерувати бізнес-ідеї, а й критично їх оцінювати. Визначили кращі учнівські мінікомпанії зі Львівщини та Буковини.

Табір підприємництва у Львові, жовтень 2022 року

Табір підприємництва у Чернівцях, листопад 2022 року

При підтримці міжнародних партнерів JA Ukraine передала закладам профтехосвіти Львівщини та Буковини 400 ноутбуків Hewlett-Packard для забезпечення доступу учнів до інструментів онлайн-навчання на загальну суму 5,14 млн грн. З них – 350 Львівській області та 50 – Чернівецькій.

У грудні зареєстрували 44 учнівські мінікомпанії у Львівській та Чернівецькій областях на базі 37 закладів професійно-технічної освіти та профільних коледжів цих областей – учасників у навчальній програмі з підприємництва «Компанія». На Львівщині зареєстровано 26 мінікомпаній, на Буковині – 18. Тоді ж третина з цих компаній розпочала випуск власної продукції. А згодом виробництво та надання послуг налагодили решта проєктів.

У березні учні разом з викладачами взяли участь у міжнародній молодіжному ярмарку у Каунасі, де кращі українські мінікомпанії зі Львівщини та Буковини представляли свою продукцію та бізнес-ідеї. Команда «Левчики» зі Львова здобула нагороду у номінації «Найкраща бізнес-ідея циркулярної економіки», завдяки своїй бізнес-ідеї та готовій продукції – ароматизованим екоблокнотам з переробленого паперу.

Номінація «Краща бізнес-ідея з циркулярної економіки» – переможці мінікомпанія «Левчики»

Мінікомпанія SHOPpers на студентській виставці-ярмарку International Expo-2023, Каунас, Литва

Мінікомпанія Tea&Go на студентській виставці-ярмарку International Expo-2023, Каунас, Литва

Мінікомпанія Левчики на студентській виставці-ярмарку International Expo-2023, Каунас, Литва

Мінікомпанія BeSweet на студентській виставці-ярмарку International Expo-2023, Каунас, Литва

Мінікомпанія Fancy Belt на студентській виставці-ярмарку International Expo-2023, Каунас, Литва

У квітні організували та провели у Львові перший ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2023, в якому взяли участь 40 учнівських мінікомпаній з 36 професійно-технічних закладів та профільних коледжів Львівської та Чернівецької області.

Виставка-ярмарок Junior EXPO 2023 у Стрийському парку, Львів

Майстер-класи від учнівських мінікомпаній під час виставки-ярмарку Junior EXPO 2023, Львів

Мінікомпанія Water Space на виставці-ярмарку Junior EXPO 2023

Мінікомпанія Філіжанка і мер Львова Андрій Садовий на виставці-ярмарку Junior EXPO 2023

Мінікомпанія Silna kobieta Голова ЛОДА Максим Козицький на виставці-ярмарку Junior EXPO 2023, Львів

Мінікомпанія Micro GreenUA на виставці-ярмарку Junior EXPO 2023, Львів

Мінікомпанія Зігріємо Україну на виставці-ярмарку Junior EXPO 2023, Львів

26 травня 2023 року у Львові в стінах Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся Національний конкурс серед 40 учнівських міні-компаній. Переможці, міні-компанія «Зігріємо Україну», будуть представляти Україну на європейському фестивалі молодіжного підприємництва GEN-E у Стамбулі. У 2024 році фестиваль відбудеться в Італії. Участь у GEN-E стане завершенням навчального курсу «Компанія».

Національний конкурс JA компанія року 2023

Переможець Національного конкурсу, міні-компанія «Зігріємо Україну»

Міні-компанія Novia посіла 2-ге місце

Міні-компанія Tea&GO посіла третє місце

Більше інформації про JA Ukraine – на офіційному сайті та сторінках соціальних мережах.

Проєкт реалізується Громадською організацією “Junior Achievement Europe” за підтримки німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, яка діє за дорученням уряду Німеччини.

keyboard_arrow_up