Обираємо гідравлічний шланг відповідно до стандартів: що слід знати? (новини компаній)

Обираємо гідравлічний шланг відповідно до стандартів: що слід знати? (новини компаній)

Гідравлічне обладнання широко застосовується в різних сферах легкої та важкої промисловості. Для роботи гідросистем важливо використовувати спеціальні рукави високого тиску (РВТ). Це спеціальні гнучкі шланги, які зовні схожі зі звичайними, а їх головна відмінність полягає в високотехнологічній внутрішній будові, завдяки якій вони здатні витримувати високий тиск подачі рідин або газів. Завдяки особливій конструкції забезпечується збереження форми та зменшення вібрацій гідросистеми, що сприяє суттєвому продовженню терміну служби робочих механізмів.

Найбільш високою популярністю на світовому та українському ринках користуються гідравлічні шланги шведського виробника Hydroscand. В Україні офіційним представником є магазин «Гідросканд», який надає широкий асортимент гідравлічних комплектуючих з офіційною гарантією виробника. У каталозі на сайті https://hydroscand.co.ua/ua/high-pressure-hoses/ кожен зможе купити шланг високого тиску за демократичними цінами та зі швидкою доставкою в будь-які міста України.

Головні критерії вибору

Щоб обрати та купити шланги високого тиску для гідравліки, які змогли б прослужити тривалий час, важливо враховувати наступні критерії:

  • Тиск в системі. Даний параметр має дорівнювати або складати більше значення максимального тиску гідравлічного обладнання, для якого використовуються рукава.
  • Робоча температура. Окремі види РВТ розраховані на високий тиск циркуляційних рідин, при цьому слабо витримують підвищену температуру. Тому важливо, щоб температурний показник середовища входив в робочий діапазон конкретної моделі рукавів.
  • Тип середовища. Існують різні РВТ для транспортування води, інших рідин, нафтопродуктів, газу та ін. Важливо підбирати гідравлічні шланги, які відповідали б особливостям конкретних середовищ. Так, для газів потрібно обирати рукава з необхідним коефіцієнтом просочування.
  • Тип з'єднувачів. Фітинги РВТ повинні підходити за типом до фланця або різьби основного гідравлічного обладнання.
  • Загальна довжина рукава. Гідравлічні шланги повинні мати точно розраховану довжину, оскільки занадто натягнуті або провисаючі РВТ не зможуть ефективно виконувати свої функції та швидко прийдуть в непридатність.

Різновиди гідравлічних шлангів

Гідравлічні рукава складаються з внутрішнього шару, зовнішнього шару та армування. В залежності від числа підсилювальних шарів, РВТ бувають:

  • Єдиними спеціалізованими. Дані гідравлічні шланги призначені для вузькоспеціалізованих середовищ: гідравлічної олії бурових установок, рідин та газів холодильного обладнання та ін.
  • Універсальними. Мають меншу кількість армуючих шарів, тому розраховані на менш складні умови експлуатації – вироби витримують тиск до 30 МПа та температурні перепади -50...+ 100 °С.

Залежно від типу армування в основі посилення, РВТ бувають:

  • Навивальними. Металеві стрижні намотуються по спіралі, що дозволяє витримувати робочий тиск рідин, олій або інших середовищ до 42 МПа.
  • Обплітальними. Загартований або латунний дріт розміщують по похилій лінії, накладаючи хрест-навхрест. Такі рукави розраховані на тиск до 40 МПа та мають дещо більший радіус вигину в порівнянні з навивальними.

Обираючи відповідний вид гідравлічних шлангів, важливо звертати увагу на маркування виробів. Компанія Hydroscand завжди наносить на рукава цифро-літерне позначення, де вказується робочий тиск, температурний режим та інші експлуатаційні параметри виробів.

keyboard_arrow_up