Оренда комунальної та державної нерухомості через онлайн-аукціони: як це працює на Тернопільщині (новини компаній)

Оренда комунальної та державної нерухомості через онлайн-аукціони: як це працює на Тернопільщині (новини компаній)

Шукаєте приміщення для власної справи або ж місце для релокації бізнесу на Тернопільщині? Через електронні торги держава й органи місцевого самоврядування надають підприємцям в оренду своє майно. У чому переваги і як взяти участь – розказуємо в матеріалі.

 Знайти нерухомість за оголошенням не так просто, та й орендодавці не завжди сумлінні. Альтернатива – державні онлайн-аукціони. Сьогодні Фонд держмайна є найбільшим орендодавцем в Україні. Він оперує нерухомістю загальною площею 7,8 млн кв. м, супроводжуючи більш ніж 14 000 контрактів. Серед доступної нерухомості: офіси, склади, промислові споруди тощо. У середньому Фонд проводить 27 орендних аукціонів на тиждень. Всі вони відбуваються у системі Прозорро.Продажі.

Державна електронна торгова система Прозорро.Продажі — це своєрідна вітрина, де держава та органи місцевої влади виставляють свої об’єкти, а бізнес може вибрати щось відповідно до потреб. Розглянемо детальніше, які переваги такої оренди.

Фіксована вартість на час оренди.

Підприємець отримує “страховку” від неприємних сюрпризів у вигляді раптового підвищення ціни.

Великий вибір об’єктів по всій країні, яких немає на інших ресурсах.

Система дає можливість обрати унікальні обʼєкти, які може виставити тільки держава або громада. Наприклад, офісна будівля в обласному центрі або приміщення в адмінбудівлі в м. Монастириська.

Ринкова ціна.

Ціна на об’єкт визначається шляхом конкуренції учасників під час аукціону.

Прозорість та доступність системи.

Система забезпечує рівний доступ до участі в аукціоні, кожного учасника. Перемагає той, хто запропонує найвищу ціну.

Владислав Уривський, проєктний менеджер Прозорро.Продажі, зазначає, що оренда через державні е-аукціони — це можливість не лише ефективно управляти майном, а й залучати кошти під час війни до бюджетів громад.

“За даними Прозорро.Продажі близько 70% е-аукціонів з оренди майна в системі — це торги, які оголосили й успішно провели органи місцевого самоврядування. Так, органи місцевого самоврядування на Тернопільщині провели 220 успішних торгів. За їхніми результатами бізнес отримав в оренду понад дві сотні обʼєктів нерухомості, а місцеві бюджети — майже 1.2 мільйона гривень”, — пояснює Владислав Уривський.

Регіональне відділення Фонду держмайна по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях з початку 2023 року провело 21 успішний орендний аукціон і залучило до державного бюджету сумарно по трьох областях 10,1 млн гривень. 

«За 5 місяців ми вже виконали річний план на 42,2%. Найбільш вдалим з початку року став аукціон по оренді гідротехнічних споруд, що обліковуються на балансі Державного підприємства «Укрриба». Актив розташований у с. Чайчинці, що за 50 кілометрів від Тернополя. Стартова орендна плата зросла майже у 22 рази та склала 12,5 тис. грн», —  зазначає керівник РВ ФДМУ по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях Володимир Солонина.

Щоб знайти приміщення державної або комунальної власності для оренди у Тернополі чи області, необхідно:

- зайти на сайт Прозорро.Продажі до розділу “Аукціони”, обрати напрям роботи – “Оренда державного та комунального майна” – і отримати список доступних приміщень;

- обрати об’єкт потенційної оренди;

- зареєструватися і подати заявку на участь;

- зробити переможну ставку.

За новинами та пропозиціями ринку зручно стежити на телеграм-каналі ФДМУ та на сторінці Прозорро.Продажі у Facebook.

*Цю статтю створено за підтримки американського народу для проєкту "Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" (SOERA), який фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Погляди авторів, висловлені у цих публікаціях не обов’язково відображають погляди Агентства США, проєкту "Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" (SOERA) або уряду.

keyboard_arrow_up