Реєстрація компанії в ОАЕ (новини компаній)

Реєстрація компанії в ОАЕ (новини компаній)

Реєстрація компанії в ОАЕ може бути хорошим рішенням для міжнародного масштабування бізнесу. Емірати розташовані у стратегічно важливому місці, яке з’єднує Східну та Західну частини світу, мають сприятливе бізнес-середовище з низькими податками. ОАЕ пропонують великий споживчий ринок із можливостями для розвитку бізнесу в різних галузях. Докладніше про те, як відкрити фірму в ОАЕ, йдеться у статті.

Етапи реєстрації компанії в ОАЕ

Щоб відкрити компанію в ОАЕ, необхідно пройти певні етапи. Основні кроки реєстрації:

  1. Визначити вид компанії відповідно до поставлених цілей і завдань бізнесу.
  2. Подати на затвердження регулятору назву фірми (зазвичай потрібно підготувати щонайменше три варіанти в порядку пріоритетності).
  3. Підготувати необхідну документацію, включно з копіями посвідчень особи засновників, бізнес-планом та іншими документами, які можуть знадобитися залежно від обраного виду компанії.
  4. Подання документів на реєстрацію компанії, включно з усіма документами, згаданими вище. Документи мають бути легалізовані належним чином.
  5. Відкрити бізнес-рахунок у банку ОАЕ, на який буде депоновано необхідну суму початкового капіталу (відрізняється для кожного виду компаній).
  6. Подати заяви на відповідні ліцензії та дозволи (якщо необхідно).

Зверніть увагу, що процес реєстрації компанії в ОАЕ може мати певні відмінності залежно від обраного виду компанії. Варто заручитись підтримкою юриста чи експерта, який спеціалізується на реєстрації компаній в ОАЕ зважаючи на складні юридичні формальності.

У чому переваги запуску інвестиційного проекту в ОАЕ?

ОАЕ залучають інвесторів з усього світу, пропонуючи унікальні переваги для бізнесу:

  • Географічне розташування. Емірати розташовані у стратегічному місці між Європою, Азією та Африкою, що забезпечує доступ до різних ринків і зручні логістичні маршрути.
  • Економічна стабільність. ОАЕ відомі своєю стабільною економікою та низькими податковими ставками. Реєстрація компанії у вільній зоні ОАЕ пропонує переваги у вигляді відсутності податку на прибуток, мит та обмежень на іноземне володіння.
  • Інфраструктура та бізнес-система. ОАЕ мають сучасну інфраструктуру – таку, як високошвидкісне інтернет-з'єднання, якісні транспортні мережі та міжнародні аеропорти, безліч міжнародних банків, сучасні офіси та технопарки. Також тут зосереджено різні бізнес-кластери, що спеціалізуються на різних галузях, і пропонують широкий вибір послуг для розвитку бізнесу.
  • Міжнародний доступ. Відкриття компанії в ОАЕ дозволяє отримати доступ до міжнародних ринків і можливостей для розширення бізнесу. Тут надаються переваги у вигляді двосторонніх угод про співпрацю, простих візових процедур і привабливих умов для іноземних інвесторів.

Однак перед реєстрацією фірми в ОАЕ варто провести докладне дослідження та заручитись підтримкою фахівців, які мають досвід супроводу інвестиційної діяльності в ОАЕ.

Як відкрити бізнес в ОАЕ: вибір виду реєстрації

Щоб зареєструвати компанію в ОАЕ, перш за все необхідно визначитися з варіантом реєстрації з огляду на цілі, яких інвестор хоче досягти, та ринки, на які інвестор планує вийти. Вибір стоїть між реєстрацією оншорної компанії в ОАЕ, запуском бізнесу в одній із вільних зон країни або виходом на ринок у формі офшорної компанії.

Реєстрація компанії у вільній економічній зоні ОАЕ надає такі переваги, як повна іноземна власність, відсутність податків на прибуток, митні пільги та проста процедура реєстрації.

Створення компанії в ОАЕ на материку може вимагати наявності хоча б одного місцевого партнера, який матиме 51% корпоративних прав. 49%, що залишилися, можуть належати іноземному партнеру. Зазначимо, що з червня 2021 р. інвесторам з-за кордону дозволено розпочати бізнес в ОАЕ на материку без необхідності в місцевому спонсорі у визначених урядом галузях.

Реєстрація офшорної компанії пропонує певні переваги – такі, як захист активів, зниження податкового навантаження, бюрократичного навантаження та спрощені вимоги до звітності, високий рівень захисту даних. Примітка: Офшорні компанії не можуть вести бізнес в ОАЕ.

Вибір відповідного варіанту залежить від Ваших бізнес-потреб, галузі діяльності та переваг щодо оподаткування, володіння та контролю. Варто звернутися до професіоналів, які можуть надати компетентний супровід реєстрації компаній в ОАЕ.

Які документи будуть потрібні для запуску бізнесу в ОАЕ?

Для реєстрації компанії в Арабських Еміратах знадобиться такий пакет документів:

  • Заява про реєстрацію.
  • Копії установчих документів (акт започаткування, Статут тощо) з перекладом арабською мовою.
  • Копії паспортів усіх засновників і директорів.
  • Підтвердження адреси реєстрації компанії (оренда офісу або договір із бізнес-центром).
  • Листи підтримки з боку банків та інших фінансових установ.
  • Банківська довідка, що підтверджує фінансову спроможність компанії.
  • Рішення про призначення директора фірми.
  • Документи, що підтверджують досвід роботи та кваліфікацію директора.
  • Підтвердження сплати ліцензійних зборів.

Зверніть увагу, що перелік документів може змінюватись залежно від конкретного виду компанії та вимог регулювальних органів. Рекомендується звернутися до професійного консультанта, який спеціалізується на бізнес-реєстрації в ОАЕ, щоб отримати точну інформацію.

Податки

Міністерство фінансів ухвалило поправки до Податкового кодексу, згідно з якими було запроваджено загальнонаціональний корпоративний податок з 1 червня 2023 р. (9%, якщо прибуток юросіб перевищує 375 тис. AED). Ставка податку на додану вартість дорівнює 5%. Підприємства, чий оборот перевищує певний поріг, зобов'язані зареєструватися для сплати ПДВ. Податок на нерухомість залежить від емірату, де знаходиться компанія. У різних еміратах можуть бути різні ставки та правила стягування цього податку. Важливо відзначити, що ОАЕ пропонує безліч пільг і винятків для іноземних компаній, особливо у вільних економічних зонах.

В якій галузі запустити стартап в ОАЕ?

У країні є багато перспективних галузей для запуску стартап проектів, деякі з них:

  • Технології та інновації: уряд активно інвестує в розвиток технологій і залучає стартапи в таких галузях, як штучний інтелект, IT, фінтех, робототехніка тощо.
  • Енергетика: влада прагне диверсифікувати енергетичну систему та збільшити використання відновлюваних джерел енергії, тому тут є потенціал для стартапів у сфері відновлюваної енергетики й енергоефективності.
  • Охорона здоров'я: в ОАЕ розвивається медична інфраструктура та впроваджуються нові технології в галузі охорони здоров'я, що створює можливості для стартапів у сфері медичних технологій і фармацевтики.
  • Логістика та транспорт: ОАЕ є географічним центром, який є важливою транзитною точкою. Розвиток логістики та транспортних послуг надає можливості для стартапів у цій галузі.

Не забувайте, що успішність стартапу залежить від багатьох факторів, включаючи унікальність ідеї, конкурентне середовище й адаптацію до потреб місцевого ринку.

Відкриття рахунку в ОАЕ

Відкриття банківського рахунку в ОАЕ є досить трудомістким процесом, який вимагає підготовлення великого пакету документів і відповідності вимогам банку. Кожен банк має власні правила та процедури, тому важливо зв'язатися безпосередньо з профільними експертами, які допоможуть розібратися в усіх юридичних аспектах відкриття рахунку на нерезидентну компанію.

Декілька загальних кроків, які потрібно зробити для відкриття рахунку:

  1. Вибрати банк. Важливо проаналізувати такі фактори, як умови відкриття рахунку, вимоги до мінімального депозиту, комісії та послуги.
  2. Зібрати потрібні документи. Як вже було сказано, кожен банк може мати свої вимоги, але зазвичай знадобляться такі документи:
  • Паспорт.
  • Доказ адреси проживання (наприклад, рахунок за комунальні послуги).
  • Бізнес-ліцензія (у випадку ведення підприємницької діяльності).
  • Банківські виписки.
  1. Заповнити заявку. У заяві необхідно буде вказати інформацію про фінансовий стан, цілі відкриття рахунку й інші релевантні відомості. У деяких випадках може знадобитися відвідати банк особисто для завершення процесу відкриття рахунку.

У процесі розгляду заявок менеджери банків можуть запросити додаткові документи чи інформацію. Після подання заявки йде перевірка клієнтів, яка зазвичай включає перевірку кредитної історії, аналіз фінансової спроможності відкрити та підтримувати рахунок. Примітка: деякі банки вимагають мінімального депозиту на рахунок.

В ОАЕ є досить велика кількість престижних і надійних банків. Серед іноземних інвесторів, які хочуть відкрити бізнес-рахунок в ОАЕ, найпопулярнішими банками є:

  • Emirates NBD: має широку мережу філій і пропонує різноманітні послуги для іноземних інвесторів. Банк має багатий досвід роботи з малими та середніми підприємствами.
  • Mashreq Bank: є одним із найстаріших в Еміратах і пропонує спеціалізовані послуги для іноземних інвесторів, включаючи фінансування, торговельні операції й управління активами.
  • Abu Dhabi Commercial Bank (ADCB): провідний банк Абу-Дабі, що надає різні послуги банківського обслуговування для підприємств різних розмірів.
  • Dubai Islamic Bank: якщо Ви віддаєте перевагу банківській системі, яка відповідає шаріатському праву, цей банк може бути хорошим варіантом. Він пропонує банківські послуги, що узгоджуються з принципами ісламського фінансування.
  • First Abu Dhabi Bank (FAB): міжнародний банк, що пропонує широкий спектр послуг для бізнесу, включаючи фінансування, послуги трейд-фінансування, управління активами, кредитування.

Фахівці нашої компанії можуть поінформувати, які банки в Еміратах пропонують можливість віддаленого відкриття рахунків для бізнесу.

Висновок

Арабські Емірати — економічно розвинена та прогресивна країна, яка пропонує вигідні умови для запуску і ведення інвестиційної діяльності. Емірати відомі як розвинений діловий і фінансовий центр, мають ефективне регулювання та розвинену інфраструктуру. Реєстрація компанії в ОАЕ надасть доступ до великого споживчого ринку та можливості для міжнародної експансії.

Фахівці YB Case можуть докладно проінформувати наших клієнтів про юридичні аспекти реєстраційної процедури або забезпечити комплексний супровід інвестиційних проектів в ОАЕ.

keyboard_arrow_up