Що потрібно знати про обладнання для виробництва соняшникової олії (новини компаній)

Одним із найбільш популярних харчових продуктів є соняшникова олія. Перш ніж вона потрапить на полиці магазинів, її необхідно витягти з насіння соняшника. Для цього використовують різні технології виробництва, що вимагають різноманітного обладнання.
Воно виконує різні завдання:
- вальцьові верстати подрібнюють ядра соняшника;
- шнекові маслопреси віджимають олію з м’ятки;
- в екстракторах сировина змішується з розчинниками для вилучення олії;
- ємнісне обладнання https://tan.com.ua/equipment/emnisne-obladnannya/, призначене для зберігання, нагрівання, охолодження, транспортування сировини.
Замовити ці та інші види обладнання можна в компанії «ТАН», яка має багаторічний досвід їх виготовлення.
Вибір та підготовка обладнання
Види, кількість та конфігурація необхідного обладнання, ступінь автоматизації процесів залежить від того, будівництво якого підприємства з виробництва олії планується. Невеликі заводи зазвичай займаються виробництвом нерафінованої олії методом гарячого віджиму. До списку необхідного обладнання достатньо включити:
- конвеєр;
- жаровню;
- маслопрес;
- фільтрувальну систему.
Для великого заводу знадобляться лінії екстракції та рафінування. В перших серед основного обладнання виділяють: екстрактор, тостер та теплообмінні апарати; в лініях рафінації — фільтри різних видів, дезодоратор та спеціальне ємнісне обладнання.
Етапи виробництва соняшникової олії та обладнання для них
Виготовлення рафінованої олії з насіння соняшника передбачає проходження сировиною різних етапів:
- попередньої обробки:
- попереднього віджиму;
- основного віджиму або екстракції (в залежності від методу виробництва);
- фільтрування;
- рафінації.
На етапі попередньої обробки сировини знадобляться пристрої для очищення. Для віджиму використовуються олійні преси, а для фільтрації — фільтри поліцейські, ВНП і ГНП. Рафінація здійснюється на лініях періодичної або безперервної дії.
Очищення та підготовка сировини
Для очищення зерен соняшника від домішок використовують очисні машини. Процес очищення здійснюється у три етапи:
- попереднє;
- первинне;
- вторинне.
Попереднє очищення проводиться за допомогою плоскорешітних скальператорів, аеродинамічних і барабанних сепараторів, первинне — сито-повітряних сепараторів з великою площею поверхні, вторинна — трієрів, пневмосортувальних столів і фотосепараторів.
Очищене від домішок насіння позбавляють від лушпиння за допомогою лущильника, подрібнюють в дробарці, плющать і обсмажують у жаровні. Лише після цього сировину пресують у маслопресах для отримання олії. Отриманий продукт піддається фільтрації та рафінації.
Інноваційні технології та перспективи
Попри сталий розвиток та прагнення до вдосконалення всіх технологічних операцій, що проводяться в ході післязбирального зберігання та обробки насіння соняшника, проблеми все ще залишаються. Нерідко є серйозні втрати продукції на різних етапах виготовлення олії. Усунути їх можна шляхом проведення таких заходів:
- застосування нових технологій та інноваційних принципів у проєктуванні сировинних підрозділів;
- заміна обладнання на більш сучасне, з більшою ефективністю;
- встановлення додаткового обладнання.
Технологічні інновації передбачають поділ насіння на фракції за рівнем вологості, окреме зберігання та перероблення великої та дрібної сировини. Замість сепараторів пропонується використовувати машини, які одночасно очищатимуть насіння і проводитимуть їх фракціонування за розмірами. Фахівці дають пораду використовувати установки активного вентилювання як додаткове обладнання.
Регулювання та відповідність стандартам
При порушенні технології зберігання та перероблення насіння в готову олію можуть потрапляти елементи, які знижують якість та негативно впливають на здоров'я. Тому реалізувати на ринку можна лише продукцію, яка має декларацію дотримання нормативів та стандартів, зазначених у технічних регламентах.
Висновки
Україна є одним із провідних виробників соняшникової олії. Щоб не втратити цей статус, важливо постійно вдосконалювати:
- процес збирання, очищення та зберігання сировини;
- технологію виробництва олії;
- обладнання, що використовується.
Над розв'язанням цих проблем постійно працюють співробітники компанії «ТАН», створюючи інноваційне обладнання та технологічні лінії.