«Тернопільгаз» святкує свій 65-літній ювілей (новини компаній)

«Тернопільгаз» святкує свій 65-літній ювілей (новини компаній)
Майже п’ять годин дружніх зустрічей, теплих згадок, щиросердечних подарунків та пісень у виконанні талановитих газовиків – саме так відзначив нещодавно свій 65-літній ювілей великий колектив об’єднання «Тернопільгаз».

На спільному святі зібрались і ті, хто стояв біля витоків утворення газового господарства, і ті, хто своєю щоденною важкою працею розвиває підприємство і нині. Так, якщо 65 років тому газове господарство було лише крихітною структурою з кількома працівниками, то нині це – потужне та успішне підприємство з власними традиціями і тривалою історією.  Без його роботи сьогодні не уявляють життя навіть у найвіддаленіших куточках Тернопільщини, доріг до яких і нині немає на автомобільних картах краю. А що вже казати про міста!

Як усе починалось…

Відео дня
> - Я добре пам’ятаю період становлення підприємства на початку 70-х років, - пригадує керівник об’єднання «Тернопільгаз» Олег Караванський, який понад 25 років очолює колектив тернопільських газовиків. – Саме тоді, після військової служби на Далекому Сході, за сприяння мого земляка Романа Стирана я потрапив у цей чудовий колектив і почав працювати слюсарем служби підземних газопроводів.   

У той час колектив гуртувала безмежно віддана та ініціативна людина – Віра Безштанківська. Вона  працювала з енергійними та завзятими хлопцями і дівчатами – випускниками Львівського технікуму. Саме вони і творили історію підприємства. У ході активної діяльності з часом зародились нові виробничі структури у районах області. Нова, але не менш яскрава сторінка історії газового господарства пов’язана зі створенням республіканської управлінської структури «Укргаз». Її очолив, як тепер згадують газовики, мудрий наставник, професіонал газової галузі, депутат Верховної Ради України першого скликання Михайло Васильович Мацялко. Під його керівництвом відбулось цілком логічне об’єднання контори «Тернопільгаз» та обласної контори скрапленого газу. З того часу сталося ще чимало змін у структурі підприємства, однак якісна подача блакитного палива у кожну оселю , а з ним і соціальний комфорт, залишились незмінними. Так, нині «Тернопільгаз» спільно із колективами «Тернопільміськгазу» та Кременецького ВПРГ обслуговують понад 300 тисяч абонентів.

Газифікували навіть святині

            На такі колосальні масштаби, за словами керівника об’єднання, неможливо було вийти без впровадження новинок науково-технічного прогресу. В цьому є заслуга колишнього першого заступника (головного інженера) Ємяшева Віктора Васильовича, завдяки якому  для будівництва газових мереж почали застосовувати поліетиленові труби, німецьке обладнання та комплектуючі високої якості. А це, у свою чергу, вплинуло на те, що газ у домівки підприємство постачає безаварійно.

- Важливим елементом нашої звитяжної історії і предметом особливої гордості стала подача газу до двох всесвітньовідомих святинь – Почаївської лаври та Марійського духовного центру, - говорить Олег Караванський – 45-кілометрову трасу до Зарваниці ми проклали буквально за кілька місяців. А заодно і газифікували тринадцять сусідніх сіл.

Ще одним важливим моментом у діяльності «Тернопільгазу» стало масове впровадження приладів обліку у побутовому секторі. Цю роботу силами колективу об’єднання «Тернопільгаз» завершило одним із перших в Україні.

Дослухаються до мудрого керівника

            Попри приємні спогади про колишніх наставників та їхні внески, прозвучало чимало теплих слів й про нинішніх керівників. Адже й вони, працюючи у колективі уже десятки років, стали такими ж мудрими наставниками для наступних поколінь газовиків.

- Олег Караванський має авторитет у країні, у Комітеті нафти і газу, має чимало нагород, - каже про теперішнього керівника Михайло Мацялко. – Ви  думаєте, що це так просто? Ні. Запитайте у начальників інших об’єднань — вони добре знають, як працювати у цій сфері. Караванський має авторитет і у міністрів. Він керує дуже розумно. Розумно, бо ще треба уміти знаходити спільну мову.

Живуть не однією роботою

            Про авторитет Караванського, злагоджену працю усього колективу згадували й гості – а це понад 20 представників як акціонерної компанії «Нафтогаз Україна», вищих навчальних закладів Тернопільщини та Львівщини, представників Тернопільських облдержадміністрації, облради, районної адміністрації,  міської ради та профспілок і голови правлінь найближчих по сусідству газових господарств України.

Підтвердженням мудрого керівництва та поваги працівників до свого очільника є той факт, що колектив газового господарства – один з  небагатьох, що не тільки виконує свої прямі робочі обов’язки, а й навчається, займається фізкультурою, створює творчі колективи, гурти, ансамблі. Так, «Тернопільгаз» і нині не тільки проводить трудові змагання, а й влаштовує щорічні огляди-конкурси  «Блакитний вогник» та спартакіади серед працівників газової сфери і їхніх дітей.

Наприклад, упродовж 25 років у «Тернопільгазі» функціонує популярний ансамбль «Метан». А у 2002 р.  з’явилися хор і жіноче тріо «Кришталеві роси».

Газифікована нині майже уся Тернопільщина

            «Тернопільгаз» постачає і транспортує природний та скраплений газ жителям Тернопільщини. Нині в області природним газом користуються 917 населених пунктів. З  них – 18 міст, 16 смт, 883 села, 310 186 квартир. Рівень газифікації області сягає 87,3%.

Об’єднання «Тернопільгаз» має розгалужену систему газових мереж та споруд на них, до яких під’єднані комунально-побутові підприємства, промислові споживачі та населення Тернопільської області. Як зазначають у «Тернопільгазі», за останні роки встановили комплекси телеметрії на 21 газорегуляторному пункті, з яких технологічні параметри роботи обладнання знімаються дистанційно, і вся інформація автоматично передається на диспетчерський пункт. Окрім того, задля підвищення надійності експлуатації газових мереж і споруд на них, «Тернопільгаз» проводить заміну застарілих регуляторів тиску газу на регулятори європейських фірм-виробників. З масовим упровадженням на Україні технології будівництва поліетиленових газопроводів, виникла необхідність обслуговування автоматизованого обладнання. У липні 2002 в “Тернопільгазі” відкрилася єдина в Україні сервісна станція з обслуговування апаратів FRIAMAT для зварювання поліетиленових газопроводів. А з 1 січня 2012 року створено сервісну службу з обслуговування й ремонту імпортного газового обладнання. В її обов'язки входить надавати консультації по телефону з питань, що стосуються встановлення та експлуатації газового обладнання, виїзду фахівця до абонента додому, роботи з монтажу та ремонту газового обладнання та інших аспектів.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків 21:03 Історія «Шостого магазину» у Тернополі, який став орієнтиром для місцевих play_circle_filled photo_camera 20:03 Тернополяни освятили кошики та хваляться ними в соцмережах. Залишайте своє фото в коментарях photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up