15 людей на одне робоче місце. Дізналися, які професії зараз актуальні на Тернопільщині

15 людей на одне робоче місце. Дізналися, які професії зараз актуальні на Тернопільщині
  • Воєнні дії значно вплинули на ринок праці Тернопільщини, тож влаштуватись на роботу мрії не так вже і просто. А все через те, що в області на третину зменшилася кількість вакансій та збільшилось навантаження на одне вільне робоче місце. 
  • За інформацією Тернопільського обласного центру зайнятості, з початку 2022 року послугами служби зайнятості скористались 20,6 тисяч осіб, з них 18,1 тисяч – отримали статус безробітного. А ось зарплати по Україні скоротили на 25-50%, повідомляє Національний банк України.

Топ професії Тернопільщини

Сучасний світ поповнюється все новими професіями – урбаніст-еколог, WEB-інженер, HR-менеджер та багато інших. Натомість у Тернопільському обласному центрі зайнятості запевняють, роботодавці їх регіону потребують працівників з базовими навичками.

– У десятку найбільш потрібних роботодавцям Тернопільщини працівників увійшли швачки, продавці, водії, підсобники, листоноші, кухарі, перукарі, бухгалтери, слюсарі, токарі. Порівняно з минулим роком, зараз постійною є потреба у лікарях та медичних працівниках. За видами економічної діяльності більшість вільних робочих місць були у переробній промисловості, охороні здоров'я та наданні соціальної допомоги, торгівлі, транспорті, – каже директор центру зайнятості Василь Олещук.

Відео дня

За даними сайту з пошуку роботи Work.ua, кількість актуальних вакансій зросла до 40 459. У липні ринок праці на заході України досягнув 75% від показників минулого року. Ринок праці демонструє незначне пожвавлення. За липень кількість вакансій зросла на 14%. Примітно, що минулого року в липні спостерігався спад у порівнянні з червнем.

Журналісти видання «20 хвилин» вирішили додатково промоніторити вакансії Тернопільщини на українському сайті працевлаштування Work.ua. За даними порталу, найбільше роботодавців шукають працівників у сферу обслуговування: кур’єр, прибиральниця, посудомийниця, оператор поштового відділення. Наразі на сайті актуально 180 вакансій.

Також працівники потрібні на робочі спеціальності: зварювальник, пекар, ліпник пельменів, інженер-конструктор. Актуальних заявок на Work.ua 148. І звичайно ж, у відділ продажів та закупівель: торговий представник з авто, мерчендайзер, менеджер з продажу насіння.136 вакансій є актуальними для роботодавців Тернопільщини.

А ось на останньому місці за кількістю вакансій опинилися: страхувальники, юристи, працівники культури, музики та шоу-бізнесу. На сайті є лише від двох до чотирьох актуальних вакансій.

Не варто відкидати варіант тимчасового підробітку, якого зараз чимало, каже молодший менеджер по роботі з клієнтами Be—it Agency Ольга Лазор

– Переважно підробіток пропонували у сфері робітничих вакансій: сезонна робота або тимчасова зайнятість. Наприклад, різноробочим на будівництві можна отримати від 700 до 1 550 гривень за послугу або за зміну. Також актуальними були підробітки у транспортній галузі. Там водіям за місяць пропонували 17 800-25 000 гривень. І сфера клінінгу потребує додаткових рук – 1 500-9 000 гривень. Завжди актуальними залишаються репетитори. Їм за годину роботи пропонують від 175 до 215 гривень, – додає вона. 

Крім того, на території Тернопільської області через військові дії було переміщено 55 підприємств, 42 з яких працюють на нових локаціях, повідомляють у Тернопільській обласній військовій адміністрації. 

– Сім здійснюють ремонт приміщень та монтаж обладнання. Ще три на даний час здійснюють перевезення своїх виробничих потужностей. Дані підприємства працюють в різних сферах господарської діяльності, це і машинобудування, металообробка, харчова, текстильна галузі промисловості та інші. Щодо робочих місць, то більша кількість підприємств переїхали зі своїми працівниками. Але, були випадки, коли шукали працівників на Тернопільщині, – розповіла речниця ОВА Ганна Василенко.

Працювати за мінімалку

Наразі мінімальна заробітна плата в Україні складає 6 500 гривень. Саме таку суму за місяць можуть запропонувати 42% роботодавців Тернопільщини. І лише у 11% від загальної кількості вакансій зазначена вища оплата.

– Зарплату у 20 000 гривень пропонують лікарям різних спеціалізацій та водіям тролейбуса, 18 000 гривень – начальникам дільниці. По 15 тисяч гривень роботодавці готові платити керуючим відділеннями банків, менеджерам з постачання та інженерам-технологам. А ось по 12 000 гривень можуть отримувати електромонтажники силових мереж і електроустаткування, архітектори, – каже пан Василь.

Під час моніторингу українського сайту працевлаштування Work.ua ми з’ясували, що за запитами вакансій середня заробітна плата Тернопільщини становить 12 500 гривень. Найприбутковішою є робота диспетчером. За даними 30 вакансій, такі фахівці можуть отримувати до 60 000 гривень.

Не менш прибутковими є професії ріелторів з місячною зарплатою близько 35 000 гривень, водія-міжнародника з окладом на місяць 30 000 гривень  та ветеринара – 25 000 гривень.

Трохи більше мінімальної зарплати пропонують за такими вакансіями, як: прибиральниця – 7 500 гривень, посудомийниця та няня – по 8 000 гривень, офіціанти – 9 000 гривень, а бармену готові платити на 500 гривень більше.

У Тернопільському обласному центрі зайнятості запевняють, куди важче влаштуватись на роботу в невеликих населених пунктах. Так, на одне вільне робоче місце в середньому по області претендували 15 безробітних. Найважче знайти роботу на Козівщині (73 безробітних на 1 вакансію), Зборівщині (65) та Гусятинщині (47 безробітних на 1 вакансію).

Отримай допомогу у пошуку роботи

А для тих, хто не може знайти роботу за допомогою додаткових онлайн-порталів, необхідно зареєструватися у Тернопільському обласному центрі зайнятості (вул. Текстильна, 1Б). Зі слів Василя Олещука, це можна зробити як офлайн, так і онлайн.

– Так, можна прийти і зареєструватись у нас. Але якщо немає вільного часу, то все цілком можна зробити за допомогою українського електронного сервісу держпослуг «Дія». Там ви просто заповнюєте анкету, додаєте фото- або скан-копії документів, необхідних для реєстрації. У разі підтвердження відомостей, отриманих з державних реєстрів, та підписанні заяви електронним цифровим підписом, оформити який можна через систему Bank ІD, заява потрапляє на розгляд до того центру зайнятості, який Ви обираєте для обслуговування. Якщо ви надсилаєте документи через онлайн-анкету чи чат-бот, зазначте реквізити вищезазначених документів, – розповідає він.

Для тих, хто бажає зареєструватися в службі зайнятості офлайн, необхідно мати при собі відповідний пакет документів. Пан Василь ділиться детальним переліком.

– Паспорт (е-паспорт) або інший документ (е-документ на період воєнного стану), що підтверджує громадянство України. Для іноземців – посвідка на проживання.

– Довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або її електронне представлення – ідентифікаційний код.

–  Документ про освіту (за наявності).

–  Документ (або відомості електронної трудової книжки), що підтверджує припинення останнього виду зайнятості.

– Військово-обліковий документ для військовозобов’язаних громадян.

Отримавши статус безробітного, ви можете претендувати на отримання виплат від держави. Мінімальний розмір допомоги по безробіттю – 1000 гривень на місяць. А з 7 травня 2022 року, під час дії воєнного стану, максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати 150 відсотків мінімальної заробітної плати.

Подав заявку – отримав роботу?

Цьогоріч за сприяння служби зайнятості Тернопільщини 5 600 жителів області знайшли місця праці, з них 234 внутрішньо переміщені особи. Наразі продовжується пошук вакансій для понад 6 000 безробітних. Із них 62% – жінки, кожен четвертий – віком до 35 років, 53% – жителі сільської місцевості, кожен другий – з вищою освітою.

–  Упродовж перших 30 календарних днів перебування у статусі безробітного підходящою є робота, що відповідає вказаній освіті, набутого досвіду, зарплати на попередньому місці роботи. Якщо ви очікуєте понад 30 днів або ж не маєте професійних навичок, то для таких людей підходящою є робота, яка не потребує професійної підготовки, або робота, що потребує первинної професійної підготовки, зокрема безпосередньо на робочому місці, – додає пан Василь.

Що стосується переселенців, то знайти для них роботу трохи важче. Це залежить від того, що більшість внутрішньо переміщених осіб тимчасово проживають в області, відтак постійної роботи не шукають. Багато з них мають професії, за якими на Тернопільщині немає вакансій, наприклад: професії металургійної і гірничодобувної промисловості.

– Станом на 3 серпня ми шукаємо роботу для 616 переселенців. Серед них найбільше працівників торгівлі – 125; 46 директорів та керівників підприємств чи підрозділів, 41 менеджер, 36 бухгалтерів та економістів; 18 кухарів, кондитерів і пекарів; 17 медсестер, 16 інженерів та ін. Є й фахівці рідкісних професій: аналітик з дослідження товарного ринку, варник сиропів, соків та екстрактів, машиніст екструдера, рибовод, хімік, друкар, художник, геодезист, бариста, фармацевт-косметолог, кореспондент, майстер гірничий, староста, маслороб, мерчендайзер, архіваріус, – запевнили у центрі зайнятості.

Працівники також закликають жителів Тернопільщини та ВПО самостійно долучитись до пошуку роботи. Для цього радять використовувати групи у соціальних мережах, фахові телеграм канали та сайти працевлаштування. 

Коментарі

keyboard_arrow_up