Фото Червоногородського замку Тернопільщини посіло друге місце на конкурсі пам’яток для Вікіпедії

Фото Червоногородського замку Тернопільщини посіло друге місце на конкурсі пам’яток для Вікіпедії
  • Срібним призером конкурсу «Вікі любить пам’ятки»-2022 стала світлина Сергія Рижкова із зображенням Червоногородського замку, розташованого на Тернопільщині.
  • Які ще світлини потрапили до 10 кращих?

«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) – найбільший у світі фотоконкурс пам’яток культурної спадщини для ілюстрування Вікіпедії. Він зародився у Нідерландах в 2010 році, а в Україні цей конкурс щорічно проводиться починаючи з 2012 року.

Про це розповідають на сайті конкурсу.

У 2022 році українська частина конкурсу проходила з 1 по 31 жовтня. До неї долучилися 292 учасники, які завантажили 13 982 світлини українських памʼяток. За кількістю фото Україна посіла четверте місце серед 39 країн-учасниць.

Відео дня

Організатори конкурсу зазначають, що у звʼязку з воєнним станом в Україні, участь у конкурсі могли брати лише фотографії, що були зняті до 23 лютого 2022 року включно. Таке обмеження встановили, щоб не наражати учасників на небезпеку, а конкурсні світлини не відображали сучасного стану памʼяток і не могли випадково розкрити інформацію, яка може зашкодити національній безпеці.

– Конкурсні списки «Вікі любить пам’ятки» у Вікіпедії залишаються найбільшою відкритою базою офіційних об’єктів нерухомої культурної спадщини України. Зараз ці списки налічують понад 95 тисяч позицій. За 10 років конкурсу в Україні вдалося отримати у вільному доступі майже 366 тисяч фотографій 39,6 тисяч українських памʼяток. Документування нашої культурної спадщини є як ніколи актуальним під час повномасштабної війни, коли памʼятки культури та архітектури України постійно перебувають під загрозою знищення, — зазначив Ілля Корнійко, член організаційного комітету конкурсу, голова Правління ГО «Вікімедіа Україна».

Отже, серед десятки кращих світлин України у 2022 році – фото Сергія Рижкова із зображенням Червоногородського замку у селі Нирків Тернопільської області, яке посіло друге місце. Ця ж робота перемогла у номінації «Найкраще фото Тернопільської області».

Ми щиро вітаємо автора цієї дивовижної фотографії. Також з радістю представляємо світлини інших учасників, які тепер прикрашають сторінки всесвітньо відомої Вікіпедії.

Перше місце. Фото «японського» манежу Деркульського кінного заводу у селі Данилівка Луганської області, автор Сергій Орлик.

Третє місце. Фото каплиці Боїмів у місті Львів, автор Вадим Постернак.

Четверте місце. Фото будинку Польського магістрату у місті Кам’янець-Подільський, автор Андрій Чуяшенко.

П’яте місце. Фото замку Даниловичів у смт. Олесько Львівської області, автор Андрій Чуяшенко.

Шосте місце. Фото Тринітарського костьолу та дзвіниці у місті Кам’янець-Подільський Хмельницької області, автор Сергій Зисько.

Сьоме місце. Фото палацу у Підгірцях Львівської області, автор Юрій Петруняк.

Восьме місце. Фото замку князів Острозьких-Любомирських у місті Дубно, автор Олександр Харват.

Девʼяте місце. Фото церкви Усікновення голови Іоанна Предтечі у селі Іванове Одеської області, автор Олександр Мальон.  

Десяте місце. Фото театру опери та балету імені Соломії Крушельницької у місті Львів, автор Сергій Рижков.

 

До слова, раніше «20 хвилин» ділились публікаціями із зображенням атмосферних фото неймовірних краєвидів засніженого Тернополя. Також розповідали, як замок у Теребовлі уквітчався крокусами, а в заповіднику «Медобори» зі скелі проросли квіти. Перегляньте фотофакти цих унікальних явищ за посиланнями нижче.

 

Читайте також:

 

 

Коментарі (10)
  • Наталія Процанін

    Треба відновлювати
  • Roman Nakonechniy

    Ближчим часом відвідаю цей чудовий край з унікальною екологією .
  • Ганна Свірська

    А якщо срібний призер,то де то срібло,щоб реставрувати замок?
  • Natalya Zomko

    Сумно,що вже,майже,нічого не залишилося від замку😩

    Alina Temczur reply Natalya Zomko

    Natalya  Zomko бо то ломати не будувати

keyboard_arrow_up