Наскільки важливо бути чесним?

Наскільки важливо бути чесним?
Авторська колонка Олесі Липак, Школа молодого журналіста

У житті часто доводилося стикатися з брехнею, яка надовго вибивала з колії. Ніколи не розуміла, чому люди брешуть і таким чином кривдять інших. Адже всі прагнуть мати чесного друга, який не лукавитиме, в особистих стосунках очікують від партнера чесності, але до себе таких вимог не висувають.

Що таке чесність? Казати те, що думаю, і робити так, як кажу, рубати правду-матінку в очі, коли ця правда є лише суб’єктивним поглядом – невже це означає чесно? Думаю, ні.

Поняття чесності є значно глибшим і об’єктивнішим. Недарма ж воно одного кореня зі словом «честь». Бути чесним – це, перш за все, мати гідність і шанувати її в інших. Важливо мати гідність не принижувати інших своєю брехнею, і не принижуватися нею самому.

Відео дня

Кажучи людині правду, ми висловлюємо їй свою повагу, бо цим засвідчуємо, що вважаємо її гідною, готовою сприйняти її. Брешучи ж, перш за все, стверджуємо свою неспроможність. Бо що штовхає людину говорити неправду? Боязнь бути незрозумілим, намагання виглядати кращим в очах оточуючих, приховування якихось своїх огріхів… Але брехня породжує інші фобії: бути викритим, заплутатись у своїх словах, втратити довіру.  Так брехун поступово може скотитися у прірву словоблуддя, недовіри і самотності. Та й людина, яка говорить лише правду, завжди має чисту совість й може дивитися співрозмовнику просто в очі, вона почувається вільною.  Це підносить морально.

Я волію почути чітку об’єктивну думку, навіть якщо вона неприємна, аніж солодку і нещиру улесливість. Чесність сприймаю, як подарунок, а брехню – як приниження. Через таку позицію я позбулася багатьох товаришів, адже не кожен зможе привідкрити себе, говорити правду і неупереджено сприймати думки оточення. Недарма кажуть, що чесними дешеві люди не бувають. Той, хто поважає себе ніколи не буде розмінюватись на брехню і виправдовування. Через свою відвертість і несприйняття брехні  я залишилась майже сама, але ніколи не шкодувала про це. У маленькому колі  чесних людей я почуваюсь вільно і впевнено, це приносить задоволення.

Коментарі (1)
  • Читач45

    Чудова написано навіть в дечому допомогли Дякую)

keyboard_arrow_up