Чи можна у Тернополі попри заборони викликати таксі у комендантську годину? Ми дізнались

Чи можна у Тернополі попри заборони викликати таксі у комендантську годину? Ми дізнались
  • 7 квітня під час брифінгу голова Тернопільської ОВА Володимир Труш повідомив, що на час дії комендантської години таксі в області припиняють свою роботу з 22:00 до 6 ранку.

  • Раніше в особисті повідомлення журналісти нашої редакції отримували скарги, що місцеві таксисти приймають виклики, але із суттєвою доплатою. 

  • Тож ми вирішили перевірити, чи приймуть ваше замовлення вночі та чи дочекаєтесь ви приїзду таксиста? Що самі сервіси виклику авто думають про обмеження? Ми дізнались.

Нагадаємо, що раніше служби таксі працювали під час комендантської години. Вони мали надавати послуги тим особам, які забезпечують життєдіяльність міста.

Деякі читачі у коментарях до наших матеріалів скаржились, що за нічні поїздки таксисти вимагають подвійний тариф, а іноді навіть доплату. Так це чи ні, ми вирішили і самі перевірити. 

На брифінгу обласної військової адміністрації 7 квітня голова ОВА Володимир Труш роз’яснив, що якщо необхідна медична допомога – людині варто зателефонувати на лінію «103», а не добиратись до лікарні самостійно. Вимушено переміщеним особам чи містянам, які прямують до залізничного вокзалу, доведеться йти пішки.

Відео дня

– Коли, скажімо, о першій годині ночі їде поїзд, як дістатися до залізничного вокзалу? Тут є два варіанти: перший – Ви завчасно добираєтеся на вокзал і чекаєте на потяг. У нас війна, прошу зрозуміти. Немає стояти питання некомфортних умов, слава Богу в Тернополі і так ситуація спокійна. Другий варіант: якщо Ви не знаєте , як добратися, то маючи на руках квиток, можете самостійно пройти пости і у разі зупинки представниками військової служби правопорядку (ВПС), показати їм квиток. Це і є поважна причина Вашого перебування на вулиці під час комендантської години. Відповідна інформація доведена до військових, – зазначив очільник адміністрації.

Ми провели експеримент

Наша журналістка увечері 7 квітня перевірила 5 різних служб таксі, що працюють у Тернополі: «Таксі Пілот», «549», «ЕкоТаксі», Uklon та Opti.

Починаючи з 22:27, тобто майже через 30 хвилин після початку комендантської години, ми телефонували за контактними номерами до цих служб таксі і робили спроби замовити автомобіль.

Відео як проводився експеримент щодо перевірки роботи служб таксі в нічний час є у редакції «20 хвилин».

«Таксі Пілот»

У цю службу ми зателефонували о 22:27. У дзвінку відразу повідомили: «Комендантська година до 6 години!». Відповідно, викликати таксі нам не вдалось.

За коментарем звертаємось до менеджера по роботі з персоналом – пана Святослава. Чоловік пояснює: у нічну зміну наразі не працюють, так як є розпорядження про комендантську годину! Замовити автівку можна виключно з 6:00 до 22:00.

– Вночі викликати наше таксі неможливо! Після 22:00 всі автомобілі таксі «Пілот» паркуються у гаражах чи автостоянках і не пересуваються по місту, а також за його межами, – запевняє він.

На запитання, чи є потреба таксувати у комендантську годину, пан Святослав відповідає, що потреба у роботі вночі є. 

– Люди приїжджають на залізничний вокзал, їм потрібно якось доїхати до своїх помешкань чи деінде. Також мають потребу працівники різних сфер, зокрема лікарі, екстрені служби, працівники пекарень та інші, які працюють в нічну зміну та користуються послугами таксі, адже громадський транспорт у такій пізній час не працює. На мою думку, жителі міста були би вдячні за можливість доїхати до місця призначення в нічний час на таксі, адже це необхідність, – каже пан Святослав

«549»

Наступним ми набрали номер цього сервісу виклику авто – о 22:28. 

Диспетчерка «549» попросила очікувати на дзвінок, як це і відбувається при звичному замовленні таксі у даній службі. Набирали тричі:

Отже, викликати таксі нам знову не вдалось.

Барилка Віталій — директор ТОВ «549.ЮА», до якого ми зателефонували за коментарем, розповів, що раніше служба працювала у нічну зміну і робила б це зараз, але їм не дозволяють. 

– Нам забороняють таксувати вночі! У час, коли Президент говорить: «Працюйте, платіть податки, виходьте на роботу, садіть квіти, поки сонце світить!», у нас тут отаке. Можете глянути на наші замовлення з попередньої ночі, 7 квітня, коли ввійшли в дію обмеження. Я вам у двох словах можу навіть сказати, куди люди хотіли їхати: автовокзал, залізничний вокзал, пологовий будинок, аптека тощо. Ми обдзвонили тих пасажирів, які замовляли машину і її не дочекались, пояснили ситуацію, що авто немає. Не розумію, для чого робити тернополянам зайві проблеми! Чому влада не забезпечила нічні перевезення для тих, кому це дійсно треба? Ніхто нам не дає дозволу на роботу, хоча ми готові звітувати про дані про авто, які їздитимуть, про замовлення і їх адреси, все що завгодно! – обурюється чоловік. 

Директор служби таксі каже, що мають угоди з різними підприємствами, приміром SEBN UA, зі «Шредером», працівників яких зараз теж не можуть розвозити у нічну пору. Крім того, за словами пана Віталія, раніше вночі по місту працювали 20-30 машин, максимум – 50. Водії могли заробляти більше.

– До 23 лютого наша база приймала від 10 до 13 тисяч замовлень за добу. З початком війни ця кількість скоротилась всього до тисячі. Мої водії були змушені працювати і вдень, і вночі, аби отримувати хоч якісь кошти. Наразі ми піднялись до 3000 замовлень за 24 години. Однак, цього дуже мало, аби забезпечити зарплатнею всіх водіїв. Якщо не буде нічних виїздів – тоді не вигідно працювати взагалі, – говорить Віталій Барилка. 

Також, каже директор сервісу, зменшиться заробітна плата і у диспетчерів через брак замовлень.

«ЕкоТаксі»

До цієї служби наша журналістка набрала о 22:40.

Додзвонитися до цього сервісу виклику автомобіля нам не вдалось, відповідно, таксі теж не замовили.

Насправді, пояснює наступного дня директор «ЕкоТаксі» Петро Юліанович, служба не працює у нічний час. Не таксували після 22 і до війни!

– О 21:00 ми закриваємо прийом нових замовлень і розвозимо людей, щоб до 10 вечора вони були вдома. Раніше так само у нічний час не працювали! Наш робочий графік – з 7 ранку до 21, – ділиться чоловік.

Петро Юліанович каже, що потреба і бажання працювати вночі є, але служба таксі чітко дотримується обмежень воєнного часу.

– Мої водії відмовляються від нічних замовлень. Категорично кажуть «Ні!», – говорить директор «ЕкоТаксі».

Uklon

Замовлення ми здійснювали через мобільний додаток о 22:47. Спершу наша журналістка ввела «точку» міста, куди планує їхати, тоді обрала авто класу «Стандарт» і виконала інші необхідні маніпуляції щодо бронювання.

О 22:48 почався пошук по місту вільного водія. Цей процес тривав приблизно дев’ять хвилин, а далі у додатку прийшло сповіщення із часом, коли прибуде водій. 

Таксист приїхав вчасно, ми виїхали на потрібну адресу.

Чоловік прекрасно знав, що працювати його службі у комендантську годину заборонено, адже можна «получити штраф». Незважаючи на обмеження, він прийняв і довіз нашу журналістку до пункту призначення.

Обійшлась поїздка нам у 67 грн! Ніякої доплати таксист не просив, взяв кошти за звичайним тарифом.

Отже, це єдиний сервіс, за яким нам вдалось викликати таксі.

Чому «Uklon» працює у нічну пору доби, ми 8 квітня о 12:36 запитали у пані Валерії, працівниці підтримки по діючих замовленнях.

Жінка розповіла, що їхній сервіс замовлення авто працює цілодобово, але вночі можуть їздити лише ті водії, які мають спеціальні перепустки.

– Компанія не рекомендує водіям працювати в комендантську годину! Але у нас є ті, які мають перепустки, тому вони можуть працювати! Зазвичай возимо людей або на вокзали, або з вокзалів. Часто замовляють машину волонтери, яким треба добиратися додому. Вночі звертається багато клієнтів! – розповіла нашій журналістці Валерія.

Натомість інша працівниця сервісу – Ніколь, до якої ми того ж дня і за аналогічним номером телефону набрали о 18:34, сказала, що у комендантську годину для водії «Uklon» рух заборонено.

– Людина може спробувати оформити замовлення, але гарантій на те, що його хтось прийме і виконує, на жаль, немає. Також у нас немає інформації про те, що у водіїв наявні спецперепустки. Знаю, що зі сторони нашої компанії такі перепустки відсутні, – уточнила нашій журналістці пані Ніколь.  

Opti

До цього сервісу ми телефонували передостаннім – о 22:43. Нам просто не відповіли, хоча журналістка очікувала на лінії понад три хвилини!

Викликати таксі у цій службі нам не вдалось.

Працівниця клієнт-сервісу Opti Марія прокоментувала дану ситуацію.

– На жаль, ми не працюємо у нічну зміну – ні оператори, ні наша служба підтримки. Це через ситуацію в країні. Раніше оператори працювали цілодобово. Викликати таксі також була змога 24 години на добу, – говорить жінка.

Марія поділилась, що до обмежень таксі викликали зазвичай люди, яким потрібно добратися від автовокзалу, залізничного вокзалу або просто переїхати по місту. Також створювали замовлення для корпоративних клієнтів, з якими співпрацюють.

– Звернення у нічний час є і зараз, я так розумію, що це ті, хто не поінформовані про нові обмеження Тернопільської ОВА. Думаю, працювати після 22:00 немає сенсу, бо наші водії не зможуть виконати замовлення без відповідного на це дозволу, – пояснила Марія.

Що каже влада

Ми запитали у речниці управління інформаційної політики та комунікацій з громадськістю Тернопільської ОДА Ганни Василенко, чи мають водії яких-небудь служб таксі у нашому місті спеціальні перепустки, щоб працювати вночі після 22:00.

– Таксистам перепусток ніхто не видає! – відповіла пані Ганна.

Чи відновлять у Тернополі рух таксі для тих, хто справді потребує надання таких послуг, ми обов'язково поцікавимось і підготуємо продовження. Стежте за нашими матеріалами на сайті. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Олена Сівінська

    Чому не можна дозволити їхати таксисту, який везе людей на залізничний вокзал з наявними квитками, а можна йти пішки, якщо ти маєш квиток?
  • Надія Бурмас

    Таксі 549 працює за захмарним тарифом

    Олена Зоркіна reply Надія Бурмас

    Надія Бурмас 5210- Пілот .Два дні тому іхала 35 грн мінімалка ( іхала в день )
  • Водецька Галина

    А чому приватні автомобілі під час комендантської години гасають по вулицях.А їм чому можна.
  • Natalia Grabova

    Ризиковано перебувати на вокзалі цілу ніч, особливо якщо подорожуючі з малими дітьми.
    Владі байдуже, що перебування в такому скупченні людей виснажує і стомлює...

keyboard_arrow_up