На яких заправках Тернополя дешевше пальне? Ми порівняли

На яких заправках Тернополя дешевше пальне? Ми порівняли

Бензин, дизель та газ можна без проблем купити на будь–якій заправці. Однак ціни значно зросли. Журналісти «20 хвилин» порівняли вартість палива у кількох мережах. Дивіться, де дешевше!

Дешевого палива більше не буде – заявляють експерти–енергетики. Це пов’язано, перш за все з тим, що пальне раніше доставляли з росії та Білорусі. Тепер українські АЗС закуповують паливо у Європі, де ціна значно вища. Тож і ціни європейські.

 – Європейська ціна – це 1,5 євро за літр, – заявив директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

А92 зник із заправок

Як і передбачали експерти – через російсько–українську війну деякі види палива в Україні зникають. Це стосується бензину А92. В Україні знищили виробництва цього палива, а у Європі його вже не виробляють.

Відео дня

– 92-го в Європі немає, імпортується лише 95-й бензин. Звикаємо, що є лише 95-й, і я вважаю, що це дуже добре. Я вам відповім відверто, що 92 в Україні не буде, тому що з Європи його не привезти, а в Україні не виробити, – розповів директор групи компаній Prime Дмитро Леушкін.

Як ми помітили, лише на одній заправці був бензин марки А92. На «Авіас плюс» літр пального коштує 48 гривень.

Ми звернулися на гарячу лінію мережі «Авіас плюс» та запитали, звідки доставляють це пальне? Як нам розповіли, бензин марки А92 energy не українського виробництва – його везуть з-за кордону. Звідки саме – можна дізнатися на конкретній АЗС, попросивши показати сертифікати на паливо. Інформацію про якість пального та відповідні сертифікати зобов’язані надавати на заправках на вимогу водія.  

На інших заправках є лише різновиди пального А95. 

Де дешевше

Ми побували на різних мережах АЗС міста та порівняли ціни. Пальне тепер можна вільно купити як за готівку, так і по талонах чи через додатки мереж АЗС. 

У наявності є звичайне пальне. Також  – покращені види бензину та дизеля. На різних АЗС маркують пальне по-різному – pulls, energy, plus, mustang тощо. На інфографіці ці марки пального позначені зі знаком «плюс».

 

Вартість пального Okko, WOG, Green Wave, БРСМ нафта та Авіас плюс ми дізнались на місцевих АЗС. Вартість пального на АЗС UPG  – на офіційному сайті компанії. Вартість пального в мережі Shell опубліковано на сайті Мінфіну.  

Вартість бензину коливається від 48 до 52 гривень за літр. Дизель вартує від 51,5 до 57 гривень за літр. Газ коштує від 25,5 до 27 гривень.

Як змінилися ціни

Як розповідають тернополяни, через зростання вартості палива доводиться менше користуватися транспортом. 

– У мене легковий автомобіль на дизельному паливі, – каже тернополянин Олег. – Заправив до повного баку, приблизно 60 літрів. Заплатив 3400 гривень. Доводиться економити і менше користуватися транспортом. Де є можливість – ходжу пішки. Принаймні, добре те, що вже немає дефіциту пального і не треба витрачати по 6–8 годин на черги. 

Вартість бензину та дизеля останні місяці не змінилась. До прикладу, у червні дизель коштував 55–58 гривень. Бензин марки А95+ – 50–52 грн.

А от газ подешевшав. На початку червня його можна було купити в середньому по 41 гривні. Тож за цей час його вартість знизилась приблизно на 15 гривень.

Зростання вартості пального впливає і на ціни продуктів та інших товарів, послуг, зазначають експерти. Адже через ускладнену логістику йдуть більші витрати на доставку. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ігор Савірко

    А на яких заправках якісне та відповідає госту 5 оце цікаво а де дешеве то ми знаємо......
  • David Starr

    Дешеве пальне = дорогий ремонт. Не маєш грошей на машину - купи дешевшу або користуйся громадським транспортом.

keyboard_arrow_up