Прокат самокатів у Тернополі: як це працює, скільки коштує та чи зручно користуватися? Ми перевірили

Прокат самокатів у Тернополі: як це працює, скільки коштує та чи зручно користуватися? Ми перевірили
  • Електросамокат – дешевий та екологічний вид транспорту, який не потребує особливих навичок в кермуванні навіть для тих, хто вперше став на нього
  • У Тернополі вже діє прокат електросамокатів, а 11 червня стартує ще один.
  • Ми розповімо вам скільки це вартує, де можна покататися та за скільки.

На електросамокатах компанії Kobi electric проїхався і журналіст «20 хвилин». На такому виді транспорту катався вперше, але буквально за кілька хвилин опанував базовими навичками кермування та без проблем дістався від масиву «Дружба» до фонтану «Кульбаба» у Центрі міста всього за 15 хвилин.

А про те, як працює прокат електросамокатів розповів Менеджер компанії Kobi electric у Тернополі Микола Сороколіт.

Відео дня

Для того, щоб скористатися самокатом, необхідно, перш за все, завантажити додаток Kobi на свій смартфон.

Після цього необхідно пройти авторизацію, вказавши свій номер телефону.

– Все просто, ви прив’язуєте власну картку, через неї поповнюєте рахунок в додатку, і до ваших послуг з’явиться мапа з доступними для оренди самокатами, – розповідає менеджер. – На цій же карті є площа покриття, тобто територія, на якій ви можете кататися. Вона охоплює фактично весь Тернопіль. А також будуть відзначені точки, де ви зможете залишити свій самокат.

Після поповнення додатку на карті можна обрати будь-який найближчий до вас самокат та навіть забронювати його. Попередня бронь самокату триває 15 хвилин та вартує одну гривню за кожну хвилину резервації.

Як пояснив Микола Сороколіт, це додаткова перевага для користувачів, адже поки ви дійдете до самоката, який знайшли на карті та обрали, інші охочі його вже можуть взяти на прокат. Тому зарезервувавши його, ви гарантовано матимете змогу прокататися саме на обраному вами двоколіснику.

Якщо самокат не розблокувати, ви не зможете зрушити його з місця, адже колеса залишатимуться забокованими.

Аби розблокувати самокат, потрібно відсканувати QR-код на його кермі. Вартість розблокування – 10 гривень. Та ще дві гривні за кожну хвилину катання. Ці кошти будуть списуватися з вашого особистого рахунку в додатку.

Поки ви можете лиш завантажити додаток, а ближче до старту прокату від компанії він буде доступним для тернополян.

Для містян буде доступно 47 самокатів. Впізнати їх можна за характерним чорно-блакитним кольором. Вони обладнані системами освітлення для поїздок у вечірній час.

Кермувати самокатом нескладно. Для того, щоб рушити, необхідно відштовхнутися і використати правий важіль для прискорення. На кермі зліва є гальма та дзвіночок.

Також у двоколісному є обмеження швидкості, а тому розігнатися більше, ніж на 25 км/год не вийде.

Якщо раптом під час поїздки самокат зупинився через низький заряд, ви можете залишити його у дозволеному місці, не заважаючи пішоходам (такі місця в додатку будуть відзначені блакитним кольором). При цьому гроші за поїздку в такому випадку далі зніматися не будуть.

Після завершенні поїздки вам необхідно припаркувати самокат у дозволеному місці та сфотографувати його за допомогою додатку і натиснути «Завершити поїздку».

Прокататися самокатом у нічний час не вийде. адже щовечора працівники збиратимуть двоколісних, але щоранку знову розставлятимуть їх на різних локаціях Тернополя.

У законодавстві немає чітких вимог до того, де мають пересуватися користувачі на електросамокатах. Адже цей  вид транспорту відносно новий, і проєкт, у якому планують віднести його до окремого виду транспорту поки перебуває на розгляді у Верховній Раді.

Відповідно до проєкту, електросамокатом дозволять їздити на велодоріжках, а якщо ті будуть відсутні, можна буде використовувати пішохідні зони, але з певним обмеженням швидкості.

Поки ж користувачі електросамокатів можуть користуватися правилами дорожнього руху для велосипедистів. Не використовуйте електросамокати у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Читач72

    Дороге задоволення. Пропоную пенсіонерам безкоштовний проїзд по картці тернополянина а іншим тернополянам по картці тернополянина згідно тарифу.Адже вулиці, дороги і проходи належать народу а не одному шахраю.  Досить вже плат за автопаркування біля ринку куди гидко вже їхати і на ринок не має бажання їхати.
  • Nazar Kupryk

    Яка марка самоката???
  • Юрій Леткий

    Більшої дурості не бачив... Щоб прочитати статтю треба авторизацію.
  • Yaro Gad

    Ще б велосипеди на прокат були..

keyboard_arrow_up