Як працюють тернопільські перевізники та екстрені служби в умовах дефіциту пального

Як працюють тернопільські перевізники та екстрені служби в умовах дефіциту пального
  • В Україні триває дефіцит пального. На заправках Тернополя вже не можна вільно придбати бензин чи дизель. Коли його привозять - з'являються довгі черги з автомобілів.
  • Ми дізналися, чи зможе працювати громадський транспорт, спеціальні служби та комунальники в умовах браку пального. Про це у матеріалі.

 

В Уряді обіцяли, що проблему вирішать за сім днів, однак обіцяний термін минув, а пального не побільшало.

Чому дефіцит

Причин дефіциту експерти називають одразу кілька. Сергій Куюн, директор Консалтингової групи А-95, серед причин дефіциту пального, називає зокрема зупинку Кременчуцького НПЗ, пише biz.liga.net. На ресурсах цього заводу український ринок протягнув березень і половину квітня 2022 року. Тоді ж ворог знищив більш ніж 20 нафтобаз, розташованих на території нашої держави, зазначає пан Куюн. А також — збереження держрегулювання. Через дефіцит гуртові ціни стали вищими за роздрібні, а чимало імпортних ресурсів, особливо які везуть автотранспортом, також дуже дорогі.

Просять економити пальне

У обласній військовій адміністрації кажуть – проблему намагається вирішити уряд, однак ситуація залишається напруженою. Тернополян просять економити пальне.

Відео дня

– Ситуація з пальним залишається критичною. Прошу жителів з власним транспортом без потреби не пересуватися. Наразі пальне необхідне нашим збройним силам. Протягом тижня в уряді обіцяють збільшити поставки і я вважаю, що це питання вже найближчим часом буде вирішено, – розповів очільник області Володимир Труш під час брифінгу 9 травня. 

Як працює громадський транспорт

Ми звернулися за коментарем до міської ради Тернополя. Там кажуть, що ситуацію контролюють.

– Міська рада щодня працює спільно з перевізниками, щоб забезпечити пальним громадський транспорт, – каже речниця міської ради Мар’яна Зварич. – Нараді достатньо палива, щоб транспорт курсував.

Приватні перевізники, які працюють на маршрутах міста, розповідають, що з паливом є проблеми, однак його все ж вдається придбати.

– У країні війна, маємо проблему з пальним, що поробиш, – каже перевізник Юрій Лагіш (маршрути 2, 8). – Наразі мої маршрути виїжджають. Автобуси на дизелі. Є проблеми з забезпеченням, але придбати все ж можемо. Через брак пального довелося трохи скоротити кількість транспорту на маршрутах, але ми працюємо. Що буде далі – не можу сказати. Поки є можливість заправляти автобуси, саме їду за пальним. А як буде далі – побачимо.

Дехто каже – доводиться працювати в збиток. Годинами стоять в черзі за паливом.

– Біда страшна… Годинами стоїмо на заправках за паливом, – скаржиться директор ТОВ «Назар Транс» Іван Миськів (маршрути 27, 33). – Стоїмо в загальній черзі за пальним, громадський транспорт не пропускають поза чергою. Довелося скорочувати кількість транспорту на маршрутах. Працюємо в збиток бо пальне дорожчає, запчастини дорожчають.

Комунальні служби

Як пояснили у міській раді, комунальні служби самостійно забезпечують свій транспорт пальним.

– Щодо комунальників, то це підрядники, які, як юридичні особи, самостійно забезпечують себе пальним та можуть укладати відповідні договори, як юридичні особи, на постачання палива із АЗС, – пояснили у міській раді.

Екстренні служби

А чи готові рятувальники, лікарі та правоохоронці? Адже від того, чи мають вони чим заправити службові автомобілі залежить життя людей.

У Головному управлінні ДСНС у Тернопільській області запевнили – дефіцит пального, який зараз спостерігається в країні, не вплине на їх роботу.

– Щодо виїздів, то проблем не передбачається, підрозділи будуть реагувати на усі виклики, – запевнила речниця управління ДСНС в області Ірина Крупа. – Рятувальники безперечно виїжджатимуть на допомогу людям в усіх надзвичайних ситуаціях.

Правоохоронці області також працюють та виконують свої завдання. Пальне – економлять.

– Забезпеченням пальним займається держава, – пояснює начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. – Це відбувається централізовано, тобто правоохоронці Тернопільщини не займаються закупівлями. Наразі пального вистачає, щоб здійснювати виїзди на виклики, на місця злочинів тощо. Однак у зв’язку з дефіцитом ми максимально заощаджуємо пальне. Збільшено кількість піших патрулів. Сподіваємося, що вже найближчим часом проблема дефіциту буде вирішена.

Ми також звернулися до Департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації за коментарем щодо роботи лікувальних закладів та екстреної медичної допомоги в умовах дефіциту пального. Наразі очікуємо на коментар та опублікуємо його, щойно нам нададуть відповідь.

Прогнозують зростання цін

В Україні за кілька днів уже не буде дефіциту бензину, який спостерігається зараз. Про це заявив перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Корнієнко, повідомляє прес-служба парламенту.

– Ми багато працюємо з Урядом та всі бачили рішення, яке дозволило перезапустити процес щодо дефіциту палива, – зазначив він.

При цьому Корнієнко додав, що будуть інші ціни, але можливість придбати паливо для автотранспорту буде.

З метою розв'язання проблеми дефіциту палива 29 квітня уряд підвищив граничні ціни на бензин і дизпаливо на 40-43%. Саме тому ми спостерігаємо стрімке зростання цін.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Batko Nash Bandera

    Заробляють на війні
  • Александр Кравчук

    Думаю,що ситуація покращиться,йде паливо із Заходу.
  • Альона Стасюк

    Чоловік заправив бензину, доїхав до центру і машина стала. .... Немає якості, дурять людей, як можуть.
  • Yura Dmitrovsky

    Нічого трошки повітря стане чистим.

keyboard_arrow_up