З 14 грудня водіям можна використовувати лише електронне водійське посвідчення в Дії: пояснюємо

З 14 грудня водіям можна використовувати лише електронне водійське посвідчення в Дії: пояснюємо
  • Відтепер в Україні можна використовувати лише електронне водійське посвідчення в додатку «Дія» без пластикового аналога. Постанову №1299, яка дозволяє це, підписав премʼєр-міністр України. Деталі читайте у нашому матеріалі.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписав постанову, завдяки якій є можливість використовувати лише електронне водійське посвідчення в «Дії» без додаткового отримання пластикового. Ба більше, відтепер під час оформлення посвідчення водія українці можуть обирати: зробити лише діджитал-документ чи замовити пластикову картку. Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації. Постанова набуває чинності 14 грудня, тобто майже за тиждень.

На сайті Мінцифри вказали, що Україна стала четвертою країною Європи, яка має цифрові посвідчення водія. До того ж вони мають таку юридичну силу, як і їхні пластикові аналоги. Тепер ми рухаємося далі у цифровізації документів і вводимо формат діджитал first. Водії можуть використовувати лише електронне водійське посвідчення в «Дії». Оформлення пластикової картки – за бажанням. Це дасть змогу українцям завжди тримати необхідний документ у смартфоні. 

– Ми будуємо цифрову державу з філософією – діджитал first, де кожна послуга буде комфортною та логічною. Без бюрократії, зайвих походів в держоргани, довідок заради довідок. Оформлення і видача посвідчення водія в електронному форматі – це ще один революційний крок у цифровізації документів. Українці можуть отримати лише діджитал-посвідчення в Дії та використовувати їх у всіх життєвих ситуаціях. Без пластикового аналога, — зазначив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Відео дня

Нагадаємо, що влітку команда Мінцифри зробила великий крок у збільшенні можливостей використання «Дії» за кордоном. Посвідчення водія доступні також в англомовній версії. До того ж, права та техпаспорт мають міжнародне кодування, яке використовується в ЄС, США та Канаді. Це черговий крок до міжнародної інтеграції «Дії» та використання застосунку в світі. Усі послуги реалізує Міністерство цифрової трансформації спільно з Міністерством внутрішніх справ та Головним сервісним центром МВС.

Онлайн-журнал «Форіншурер», який спеціалізується на статтях про технології страхування, insurtech та fintech: ексклюзивних новинах страхового ринку, перестрахування, створенні рейтингів страхових компаній та банків, пояснив українцям деякі нюанси нововведення.

Як до­да­ти по­сві­дче­ння во­дія в за­сто­су­нок Ді­я?

Після авторизації в застосунку посвідчення водія автоматично відобразиться в Дії за наявності всіх даних у реєстрі МВС.

Що робити, якщо водійського немає в Дії?

Це означає, що при авторизації в Дії система автоматично не знайшла дані про документ у реєстрі МВС, тому вони не підтягнулись у застосунок. Зверніться до найближчого Сервісного центру МВС, щоб пройти верифікацію даних.

Чи має право поліція вимагати оригінал посвідчення водія?

Електронної версії водійського посвідчення достатньо, щоб підтвердити особу. Якщо поліція вимагає оригінал документа, зателефонуйте на гарячу лінію: 0-800-50-02-02. Так ви допоможете знайти та повідомити екіпаж поліції про юридичну силу цифрових документів. Також надішліть у службу підтримки Дії: фото номера жетона поліцейського, дату та час, коли вас зупинили, область, місто, район та вулицю, де поліцейський вимагав оригінали документів.

Як додати в Дію водійське посвідчення старого зразка?

Електронні реєстри створили у 2013 році. Документи, які випустили раніше, можуть не відображатися в застосунку. Проте, інколи трапляються випадки, коли після верифікації документи з’являються. Щоб оформити послугу, зверніться до будь-якого відділення Сервісного центру МВС.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up