У Тернополі живе 17-річний хлопець із біблійним ім'ям Ісус

У Тернополі живе 17-річний хлопець із біблійним ім'ям Ісус
- Моє ім’я у багатьох викликає шок. Почувши його, одні вважають мене жартівником, інші – богохульником, - зізнається Іса Онбаши. - Ім’я Іса, яке в перекладі з турецької звучить, як Ісус, у Туреччині таке ж популярне, як у нас Іван, чи Артур.

На Сході, як каже юнак, немовлят так називають нерідко. Зате для українців воно - дивне.
- Я ніколи не жалкував, що маю таке нетипове ім’я, - додає Іса. - Адже воно дає силу, приносить мені удачу та здоров’я.


Усі друзі вже звикли
17-річний хлопець із біблійним ім'ям Ісус живе у Тернополі на просп. С.Бандери. Його родина – мама Світлана, дідусь Роман і кіт Кузя. Живуть вони у звичайні двокімнатній квартирі. Іса Онбаши Бейган - студент Тернопільського технічного університету ім. І.Пулюя. Навчається на механіко-технологічному факультеті. Каже, що пішов у технічний вуз, щоб догодити дідусеві. Адже той вважає, що кожен чоловік має володіти такою спеціальністю, щоб заробляти собі на прожиття. Проте юнак прагне реалізуватися у творчій професії. Мріє стати актором або працювати ведучим на телебаченні. Тому займається у драмгуртку при Галицькому інституті. Крім того, юнак захоплюється спортом. Займається греко-римською боротьбою. Раніше плавав і грав у футбол.
- Усі мої друзі звикли до ім'я Ісус, і ніхто з мене не глузує, - розповідає юнак. – Мені ж таке ім'я подобається, і я ніколи його не соромився. До того ж, його вибрала для мене старша сестра. Вона померла за два роки до мого народження.

Відео дня
>Доля завела у Туреччину
Своєї старшої сестрички Іса не знав. У 5-річної Лариси виявили рак підшлункової. Через три місяці після встановлення діагнозу вона померла. Перед смертю дівчинка сказала матері, що та народить сина, і попросила назвати його Ісусом.
- Про мою покійну сестру всі рідні говорять як про обдаровану та розумну дівчинку, - пригадує юнак. – Розповідають, що 5-річна Лариса мала дар до пророцтва. Хоча я ніколи її не бачив, але сумую за нею. Інколи мені вона сниться, і ми літаємо разом уві сні.

Після смерті доньки Світлана, мати Іси, поїхала до Туреччини.
- У моєї матері - нелегка доля. Вона важко переживала смерть донечки, - продовжує юнак. – Однак далі в її житті все сталося так, як передбачила Лариса. Мама повернулася до Тернополя із новим чоловіком-турком. І коли у пологовому будинку, що на Замковій, народжувала мене, то виконала останнє бажання доньки. Назвала мене Іса, тобто Ісус.
Не хотіли реєструвати
Священик перед хрещенням дитини відмовляв жінку від обрання такого ім'я для дитини.
- Під час таїнства він постійно називав мене Ісаком, хоча це - інше ім’я, - пригадує слова матері Ісус. – Згодом не хотіли записати такі дані у "метрику". Проблему із реєстрацією владнав тато-турок Явуз Онбаши Бейган. Він - мусульманин, а тому наполіг, аби все було так, як хотіла мама.
Батько Ісуса жив в Україні кілька років, але таки повернувся на батьківщину. Іса зберігає з ним хороші стосунки. Вони часто спілкуються.
- Я люблю свого батька, бо про нього маю тільки приємні спогади, - зізнається хлопець. - Думаю, без нього не відбулося б “пророцтво” сестрички. Адже жоден чоловік-українець не дозволив би своїй дружині назвати сина Ісусом. А він – погодився.
Коли наш герой був маленьким, мати кликала його Ісусом, дідусь і батько – Ісою. Жінка ревно оберігала сина. Вона перебувала у декретній відпустці до шести років через страх, що втратить його, як донечку. Адже Лариса не дожила до шестирічного віку.
Хлопець тепер каже, що ім’я не завдало йому жодних прикрощів. Проте казусів із ним траплялося чимало.
- Я звик, що у людей округлюються очі і вони недовірливо дивляться на мене, коли ми знайомимося, - зізнається Іса. – З мене рідко глузували, хіба що перепитували, чи я, бува, не єврей. Я ж спокійно пояснював – християнин, греко-католик. Завжди, коли в мене якісь трудності, я прошу Бога настановити мене та розв’язати ті проблеми. Не розповідаю про них рідним, щоб ті даремно не турбувалися.
Дехто нині дає дітям подвійні імена. Однак Світлана Онбаши була проти цього. Жінка вважала, що подвійне ім’я дає дві долі людині, тому вона живе чужим життям.
- Я не сприймаю себе по-особливому, адже я - такий, як всі. Захоплююся футболом, вболіваю за тернопільську “Ниву”. Хочу побачити світ, помандрувати Європою, - додає Іса. – Я життєрадісний і щасливий, бо не маю ворогів і не розумію, чому люди сваряться. А ще - я знаю, що мені та родині завжди допомагає Бог.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (27)
  • Anonymous

    Звичайне єврейське ім'я. В Біблії є ще один герой на таке ім'я: Ісус Навин. Ісус, правда, на грецький манер. По-єврейськи ім'я звучало можливо Єшуа, можливо Єгошуа і означає "Єгова є спасіння". Іса теж ім'я Ісус лише на арабський манер. Саме таким ім'ям Ісуса названо в Корані.
  • Anonymous

    Дужке милий хлопець і хороший.
  • Anonymous

    пацан вобше позитивний - молодець Іса

    Anonymous reply Anonymous

    Дякуськи...)))))

    Anonymous reply Anonymous

    Наші люди дикі! Тіки вміють обісрати, ще й на пустому місці!!! Іса вже заслужив поваги...шо займається спортом, веде здоровий спосіб життя!А ім" я в тебе просто чудове...
  • Anonymous

    не важно, как зовут человека. важно то, какой он. я не в восторге от Даздраперм. но считаю, что родители выбирают имя ребенку. умные родители - хорошие имена. а в имени Исус нет ничего плохого)

    Anonymous reply Anonymous

    дякую всім велике!!...)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up