Про життя українців Шанхаю розмовляємо із учасницею тамтешньої громади Мариною Пилипишиною.
– Чи існує організоване культурне життя українців?
– Громада збирається на івенти та зустрічі щомісяця. Це культурні заходи барбекю благодійні заходи був організований український бізнес-клуб та український кіноклуб. Займається організацією Українська Асоціація Шанхаю – УАШ – більше про роботу УАШ можна знайти на сторінці організації у Facebook.
– Чому і коли більшість українців виїхали у Шанхай?
– Студенти щороку приїжджають на навчання. Останні два роки є тенденція до збільшення кількості українців в Китаї, але це диктується більше економічною вигодою.
– Чи важко адаптуватися у Китаї та Шанхаї?
– Залежить від людини, але якщо брати адаптацію з вивченням мови – китайська мова є набагато складнішою, ніж англійська. Потрібно розуміти, що це культура та стиль життя, який дуже відрізняється від нашого.
– Як місцеві жителі ставляться до українців? Чи існують стереотипи?
– Передусім запитують про війну. Друге – говорять про те, що в Україні найгарніші жінки.
– Ким працюють українці у Шанхаї?
– У кожного свої причини перебування там. Студенти їдуть для навчання. Багато-хто займається бізнесом та шоу-бізнесом, є багато викладачів англійської мови. До слова, потрібно бути дуже уважним, якщо ви збираєтеся підписувати контракт на роботу в Китаї. Краще перевірити агентство або компанію-роботодавця, оскільки при влаштуванні на роботу важливим є момент візи. Працювати зі студентською візою або бізнес-візою – нелегально.
– Чи українці, які приїхали у Китай, планують там залишатися назавжди?
– Дуже мало іноземців планують тут залишатись тут, оскільки є великі проблеми з екологією. Також це інша ментальність та культура. Помітним є момент ускладнення отримання робочої візи з кожним роком.
– У чому найбільші досягнення/проблеми українців у цій країні?
– Є історії успішних бізнесменів, але дуже мало інформації про Україну. Тобто, китайською мовою можна знайти обмежену кількість матеріалів. Негативне враження виникає через новини та пропаганду. Щодо проблем, то найбільша – вміти порозумітись і спілкуватись з місцевими жителями. При знанні мови культурний шок та адаптація проходять простіше.
– Чим особлива кухня цього регіону?
– Китайська кухня одна з найбагатших. В залежності від регіону тут будуть відрізнятись рецепти приготування та способи навіть страви з однією назвою. Переважають страви з великою кількістю масла, наприклад, овочі та м’ясо в фритюрі. Завжди є рис. Випічка, солодощі та молочні продукти не популярні.
– Чи достатньо тут продуктів, щоб зварити, приміром, борщ і скільки це коштує?
– Так, є можливість купити продукти та приготувати. В Шанхаї є багато магазинів імпортних продуктів або можна замовити через продукти через інтернет. Каструля борщу коштуватиме близько 15 доларів.
– Якими є соціальні стандарти та зарплати? Скільки можна зекономити щомісяця? Скільки коштує оренда житла?
– Усе залежить від міста: в Пекіні, Шанхаї та Шеньчжені одні з найвищих зарплат – в середньому 1500 доларів. Середня зарплата працівника заводу – 600 доларів. Потрібно брати до уваги, що за трудовим законодавством роботодавець повинен відповідати за соціальне страхування. Високі зарплати є у вчителів та викладачів університетів. Конкурс при працевлаштуванні туди – 120 людей на місце.
– Скільки коштує віза в цю країну і чи важко туди дістатися?
– Зараз немає проблем з отриманням туристичної візи, всі умови можна знайти в інтернеті Легко отримати студентську або бізнес-візу. Складно отримати робочу візу, оскільки її повинен зробити та сплатити роботодавець в Китаї. У Пекін є прямі рейси МАУ, до Шанхаю потрібно робити пересадку.
– Що знають у Шанхаї про теперішні події в Україні і як їх тлумачать?
– Загалом у Китаї значний вплив російської пропаганди, в основному новини дізнаються у російському висвітленні.
Гунбао: Курка з арахісом та овочами по-китайськи
Приготування: спочатку маринуємо м'ясо. Куряче філе ріжемо невеликими кубиками або прямокутними брусочками (як варіант, короткими смужками). Закладаємо м'ясо в ємність, придатну за обсягом, додаємо 1 ст. ложку крохмалю, 2 ст. ложки соєвого соусу і рисове вино. Ретельно перемішуємо і відправляємо в прохолодне місце на півгодини мінімум, але не більше ніж на 2 години.
Готуємо соус: змішуємо залишився крохмаль, соєвий соус, коричневий цукор, кунжутну олію. Додаємо 2-3 ст. ложки води.
Імбир натремо на тертці, ріжемо гострий перець (якщо він свіжий), додаємо товчений так, давимо часник. Все це всипаємо в соус і дамо настоятися, потім процідимо. Готуємо в воке або глибокій сковороді. Розігріваємо масло й обсмажуємо шматочки курятини на середньо-сильному вогні, часто помішуючи лопаткою і струшуючи сковороду, протягом близько 5-8 хвилин. Додаємо солодкий перець, нарізаний короткою соломкою. Обсмажуємо все разом ще протягом 3-5 хв., перевертаючи лопаткою.
Додаємо окремо заздалегідь добре пропечений арахіс і соус. Готуємо все разом на слабкому вогні, перемішуючи. Доводимо до стадії карамелізації, коли м'ясо починає злегка блищати і набуває красивого і глибокого темно-золотисто-коричневого відтінку (не проґавте цей момент, інакше підгорить, буде несмачно і некорисно). Викладаємо готову курку гунбао на загальну тарілку або в порційні ємності. Можна збризнути все соком лимона або лайму. Оформляємо зеленню. Окремо обов'язково подаємо варений рис, можна рисову локшину. Добре також подати страви зі свіжих овочів (салати), фрукти, рисове вино, темне пиво та/або більш міцні автентичні напої паназіатського регіону.
Смачного!
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер