Українці у В'єтнамі: тут можна відкладати і по 500-1200 доларів у місяць

Українці у В'єтнамі: тут можна відкладати і по 500-1200 доларів у місяць
Олена Дегтяр зі своїми в’єтнамськими учнями, яких навчає англійської мови
  • Приблизно 2000 українців проживають у В’єтнамі, з них 140 перебувають на консульському обліку, повідомили нам у Посольстві України в цій державі.
  • Офіційна назва країни — Соціалістична Республіка В’єтнам. Більшіть із українців проживають у курортних містах, як-от Муйне, Нячанг, Дананг, а також у Ханої та Хошиміні.
  • У В'єтнамі є можливість відкладати від 500 до 1200 доларів на місяць і витрачати певну суму на життєві потреби та маленькі приємності, розповідає українка, котра живе і працює в цій країні.

— Організацій громада не має, але українці тримаються разом. Спільно святкуємо національні свята, живемо великою родиною. Культурного центру у нас немає, — розповідає для “RIA плюс” перший секретар з консульських питань посольства Денис Михайлюк. — У нас невелике Посольство. Але кожен може розраховувати на допомогу і Посольство також може розраховувати на допомогу співвітчизників.

В’єтнам майже удвічі менший за нашу державу, але його населення — понад 90 млн осіб. Про життя українців у цій країні розмовляємо з Оленою Дегтяр. За її словами, точна кількість українських громадян у В’єтнамі невідома. Але їх менше, ніж у сусідньому Таїланді.

Відео дня

— Я живу у місті Хошимін. Тут мені ще не доводилося зустрічатися з великою кількістю українців-експатів. Групи у Facebook на кшалт «Українці у В’єтнамі» немає.

Чи існує організоване культурне життя українців?

— У мене є сумніви щодо цього. Насправді багато що залежить від Консульства України. У Малайзії, наприклад, консул — дуже активна леді. Тому час від часу там проходили зустрічі і свята за участю діаспори. Про це знали всі українці. Але наголошую: я живу у Хошимінi, можливо, у столиці щось буває.

Чому і коли більшість українців виїхали у В'єтнам?

— Не можу відповісти на це запитання. Але якщо брати до уваги росіян, болгар, сербів, то усі шукають вищих зарплат і нових можливостей. А В’єтнам – країн, яка дуже швидко розвивається. До душі приїжджим і м’який клімат. Адже не всім подобається 5-7 місяців снігу, холодного дощу, відсутності сонця, зелені та вітамінів. Тут, у В’єтнамі, є майже усе.

Чи важко адаптуватися у цій країні?

— До В’єтнаму я 10 років жила в інших країнах азіатського регіону. Тому великої проблеми з адаптацією не було. Та все ж таки Хошимін здивував: тут взагалі не розвинена система public transportation (громадського транспорту – прим. авт.). Місто, яке більше за Київ у три рази, все ще не має метро. Люди звикли пересуватися на мотоциклах. 7-8 мільйонів мотоциклів на дорозі щодня. Це і проблема з трафіком, і з екологією. Досить важко сприймається відсутність молочних продуктів. Якісні - лише у дорогих магазинах, зазвичай усі - імпортні.

Як місцеві жителі ставляться до українців? Чи існують стереотипи?

— Дехто з в’єтнамців вчився у наших містах, тому щось про нашу країну вони знають. Але, на жаль, з географією та геополітикою у більшості не дуже.

Ким працюють українці у В'єтнамі?

— З моїх знайомих двоє — вчителі англійської мови, один – співробітник туристичної компанії. Моє коло знайомств скоріш можна назвати інтернаціональним, ніж українським.

Чи українці, які приїхали у В'єтнам, планують залишатися назавжди?

— З моїх знайомих ніхто назавжди залишатися не планує. Комусь потрібно заробити грошей, комусь хочеться бути якнайдалі від українських проблем. Хтось насолоджується кліматом, де не потрібне зимове взуття.

Чим особлива кухня цієї країни?

— Супи на сніданок, вдень та ввечері. Рис щодня. Основний вид м’яса – свинина, але в’єтнамці також вживають багато морепродуктів. Ніхто не користується сіллю – замість неї додають соєвий соус та чилі. Хоча ні: коли місцеві їдять фрукти, то додають суміш iз солі, цукру та чилі. В’єтнамці їдять хліб у вигляді маленьких багетів, з яких роблять сендвіч «бан-мі» з великою кількістю начинок. Смачна, але дуже солодка та міцна кава.

Чи достатньо тут продуктів, щоб зварити, приміром, борщ і скільки це коштує?

— У В’єтнамі є майже усі продукти, до яких ми звикли. Дещо зовсім дешеве. Наприклад, капуста, помідори — по 0,5 долара за кілограм. Дещо дорожче — кілограм картоплі, починаючи від двох доларів. Ось зі сметаною проблеми, її можна купити лише у спеціальних магазинах, яких небагато.

Борщ я готую час від часу, але без м’яса — виходить не менш смачно. Потрібно витратити приблизно 3-4 доларів для приготування трьох літрів борщу. Це без сметани.

Якими є соціальні стандарти і зарплати у В'єтнамі? Скільки можна зекономити щомісяця? Скільки коштує оренда житла?

— Середня зарплата в’єтнамців невелика - 5-6 мільйонів донгів, що становить 220-280 доларів. Але більше половини жителів Хошиміну маюсь власний бізнес, великий чи маленький. Тому підрахувати важко. Що стосується іноземців, то вони почуваються досить вільно, маючи зарплатню у межах 800-900 доларів. Усе залежить від власного розуміння комфорту. Я отримую більше. Оренда маленької сучасної студії у новому будинку, але в районі, де іноземців майже немає, обійдеться у 230 доларів. Є можливість відкладати від 500 до 1200 доларів на місяць і витрачати певну суму на життєві потреби та маленькі приємності.

Скільки коштує віза в цю країну і чи важко туди дістатися?

— Щоб потрапити у В’єтнам як турист, необхідна віза, вартість якої залежить від часу перебування у країні (30 чи 90 днів), а також від того, чи є віза single або multiple. Single Visa на три місяці коштує 25 доларів. Також потрібне запрошення, яке можна оформити на одному з профільних веб-сайтів, наприклад, на VietnamVisaGo.com. Цей лист зазвичай коштує 15-28 доларів.

Що знають у В'єтнамі про теперішні події в Україні і як їх тлумачать?

— Як я уже казала, в’єтнамці не дуже знаються на геополітиці. Але багато чули про малайзійський «Боїнг». Тому, коли мене запитують про це, розповідаю усе так, як воно є.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (28)
  • Kate Leschyshyn

    Володимир Мороз, а що ви власне хотіли донести в цій статті? Була якась задача, мета?

    Напишіть статю про українців, котрі працюють і розвивають бізнес в Україні, і відкладають більше 500-1000 дол в місяць - таких багато.
  • petpo

    Це реклама Ветконгу? Хтось налаштовує іміграційний бізнес на схід?
  • Андрій Славопас

    Ви кращі напишіть як, чи коли в Україні почнуть відкладати по 500 - 1200 доларів. Нахєра мені В`єтнам. Для чого було скакати на майдані і кричати "Слава", якщо зараз по всім ЗМІ говорять, щоб ми спригували звідси. В чому сенс?!!

    Kost Sokur reply Андрій Славопас

    Тобі найліпше "спригувати" до Кацяпії, бо ти ж не скакав на Майдані і "Героям Слава" не кричав. Не розумію, що вас, кацяпів пуєсосних, в Україні тримає?

    wert reply Андрій Славопас

    "Ви краще..." Дуже вже типово. Ніхто за самих громадян не зробить. Тож "ви краще" розкажіть, що самі зробили? Роздавати завдання - спокуслива посада. "Ви краще" Гм!

    Stels reply Андрій Славопас

    В жодній країні нація не виходила з кризи завдяки виключно економічним чинникам. Лише завдяки культурі, релігії, ідеї державності та національних інтересів.(с) Сергій Кримський



    Надіюся в декого появиться сенс )

    Piter Savka reply Stels

    Пфф.фффф..... де ви таке прочитали ?? Хто вам таку дурню сказав ???  Кожна держава яка коли небуть виходила з кризи починала з РАДИКАЛЬНОЇ ВІДМІНИ ПОДАТКІВ. Навіть та сама Америка. Читайте історію.

    Андрій Славопас reply Stels

    Не знаю, чи завдяки вишиванкам, народним танцям, культурі тощо можливо фабрики і заводи побудувати... Навпаки, немає економіки - немає культури. Для культури потрібні гроші. Голодним людям не до традицій!!! Моя думка. Але, звичайно, щоб Дай Бог!!!
  • Oleg Kolisnyk

    Щось з математикою не сходиться. Як можна відкладати по 500-1200 $ при середній зарплатні 280$? І це при тому що оренда квартири 230 $. Та там прожити немає за що не то щоб щось відкласти. Я так розумію що відкладати такі гроші можна тільки маючи свій власний бізнес. А щоб мати свій власний бізнес то ще треба мати хист до ведення бізнесу і початковий капітал. І який дурень поїде туди, щоб вкласти свої гроші, відкрити там свій бізнес щоб потім відкладати 500-1200$ в місяць? Такі самі гроші можна мати і в Україні з малого бізнесу чи торгівлі. Зі статті зрозуміло що заробітчанам там немає що робити.

    Elena Degtyar reply Oleg Kolisnyk

    Читайте уважнiше: 220-280$ -  це середня зарплатня  мiсцевих  жителiв :)

    Alesya Vasiura Kanevskaja reply Elena Degtyar

    Олено,скажіть будь-ласка, чи є україно- чи російськомовні школи у В'єтнамі?

    Oleg Kolisnyk reply Elena Degtyar

    А наш український заробітчанин як туди поїде то чим він такий кращий що буде за ту саму роботу отримувати більше як місцевий житель? Знову ж таки якщо він хороший спеціаліст в якійсь справі чи галузі що там серед в'єтнамців немає такого то цей спеціаліст і в Україні буде мати 1000-2000$ або й більше а коли поїде по своєму фаху в більш розвинену державу то буде мати 5000$. А простий робочий з України чи будівельник чи селянин не зможе апріорі заробляти більше ніж заробляють самі в'єтнамці.

    Tomash Khamlai reply Oleg Kolisnyk

    В статті ж написано про викладачів іноземної мови та туризму. Можу додати зі свого досвіду: маркетологи, дизайнери, SE-спеціалісти та айті. Найпоширеніші заробітки це викладач англійської та фотомодель для реклами одягу та іншої продукції. Пишу вам з В'єтнаму.

    wert reply Oleg Kolisnyk

    Та й узагалі годі вже жити стереотипами про нас розвинутих і їх відсталих. Пригадуєте анекдоти про молдован? Вони уже давно без віз у ЄС їздять. А про відсталу Албанію? Вона нас теж випередила. Ще чукчі залишилися...

    Українці їдуть туди, де є потенціал розвитку. І слід дякувати тим. хто пересилає сюди гроші у той час, коли політики/експерти/фахівці - вимивають в офшори. А баєчки про відсталу Азію, то для діток. Щоб вони не плакали, дивлячись на жахливі умови свого життя і обирали знову тих же політиків/експертів/фахівців. Щоб не дивилися в е-декларації, а вірили: інші живуть гірше альбо ми найкрутіші, найчесніші і найблагородніші бла-бла-бла.

    Oleg Kolisnyk reply wert

    Стереотипів в мене немає, бо я ніколи не жив і не знаю як живуть у В'єтнамі. Я просто прокоментував статтю що з цифрами щось не сходиться, співставив середню зарплату, вартість оренди, ціни на харчі. Це все взято з цієї статті і більше ніяких джерел я не використовував. Захмарні зарплати в нас мають не тільки іноземці але й українці але для цього потрібно бути захмарним спеціалістом  або на корупції жити, бути олігархам, або бізнес. В Європу нас не візьмуть доки є Росія, тільки за її стараннями це все і відбувається. Росія диктує європейським державам що України такої немає, що то їхня територія і щоб вони сюди не лізли. Ніхто не буде сваритися через Україну враховуючи наявність ядерної зброї. Маючи такого  сусіда як Росію ми приречені бути з нею в союзі. Навіть в церковне життя вони лізуть. Тиснуть на православного патріарха Варфоломея щоб не надавав статусу автокефалії УПЦ КП. На Папу Римського також давлять щоб не надавав статусу патріархату УГКЦ. І в політичному плані також давлять. Ніякий безвізовий режим а тим більше вступ до ЄС чи НАТО без політичної волі Росії не можливий. Це по-перше навіть перед самим російським народом виглядатиме як недолугість російської влади, що як то Україна вступила в ЄС там вищий рівень життя і вищі зарплати. Ніколи, повірте ніколи вони такого не позволять. Україна приречена. В України вибір не великий- або обєднуватися як Білорусь в Союзі з Росією і жити на такому рівні як москалі і не вище бо до європейського рівня ніколи не дотягнуть, або громадянський конфлікт з ініціативи Росії з подальшим поділом земель між сусідніми державами, або дальше так каландіти як є  ще в гіршій ситуації. Нормально відійти Україні цілком Росія не дасть. Хіба як варіант, сама Росія розпадається, тоді може якийсь шанс з'явиться в нас. І то він мізерний бо в нас при владі залишуться  всерівно ті ж москалі і євреї які і загальмують той процес як було при розвалі СРСР.

    Tomash Khamlai reply Oleg Kolisnyk

    В Україні, без корупції або власного бізнесу, навіть будучи спеціалістом в масштабах свого населеного пункту, ви не отримаєте захмарних зарплат. Тут у В'єтнамі не стільки те важливо що спеціалісти отримують більше справедливу платню, а те що купівельна спроможність зарплатні тут значно більша, сімейні традиції проживання відрізняються від українських, а ціни на житло і харчі вказані в статті є туристичними. Місцеве населення витрачає менше на ті ж самі потреби

    wert reply Oleg Kolisnyk

    Щоб мати стереотипи щодо В''єтнаму не потрібно їхати туди. Навпаки :)

    Stels reply Oleg Kolisnyk

    Oleg Kolisnyk  Ви напевно помилились адресою? Для чого в статті про В'єтнам ваше #всепропало ?

    Oleg Kolisnyk reply Stels

    Написав як відповідь на попередній коментар що нас молдавани і албанці обігнали, що їм відмінили візи в ЄС а нам ні. Я пояснив чия то заслуга. Заслуга політиків наших і Росії. Народ тут не винуватий.

    Stels reply Oleg Kolisnyk

    Про народ то є спірне питання , думаю всі чули про каруселі і гречку на виборах .... На чиїх плечах такі люди прийшли у владу ?.....

    wert reply Oleg Kolisnyk

    Мова не про в'єтнамців, а про експатів. Згадайте, в Україні "іноземним фахівцям" також платять захмарні, як для нас, зарплати. Тож нічого дивного у цьому немає.

keyboard_arrow_up