Як живуть українці у Нідерландах

Як живуть українці у Нідерландах
— Навесні у Голландії зацвітають квіткові поля. Мої улюблені — з нарцисами, — каже Олеся Кравчук
  • Країною, де люди зазвичай мало знають про Україну і часто думають, що це те ж саме, що й Росія, є Нідерланди. Останнім часом українська громада у цьому королівстві активізувалася — туди часто їдуть наші письменники, є українські школи і вечірки
  • Близько 5000 українців проживають у Королівстві Нідерланди, за даними посольства України у цій державі. Насправді їх більше, адже не всі стають на консульський облік, а дехто перебуває там нелегально.

Про життя української громади у Голландії розмовляємо з тернополянкою Олесею Кравчук. Вона живе у цій країні вже два роки.

Чи існує організоване культурне життя українців?

— Воно поставлене на хороший рівень. Наскільки знаю, організоване культурне життя особливо розвинулося саме протягом останніх років. До війни цього не було — вона згуртувала українців. Наші люди почали волонтерити: збирати кошти, речі. Активізувалися організації, які існували, виникли нові об’єднання. Навіть люди, які не входять до жодної зі структур, беруть участь у діяльності громади. Нещодавно у Нідерландах відбувся українсько-польський літературний фестиваль за участю Оксани Забужко, Андрія Куркова, Андрія Любки та Вікторії Амеліної. Можна було придбати книги українських письменників, видані англійською та нідерландською. Приміром, голландською вийшла книжка Куркова “Щоденник Майдану”. Узагалі письменники приїжджають часто. Також є ініціативи у менших містах. Наприклад, у містечку Нордвейк, де я живу, є літературний клуб, де читаємо українські книжки. Стараємося збиратися щомісяця, говоримо не тільки про літературу, а й про сучасне життя. Приходять як україномовні українці, так і російськомовні. У Голландії є українські недільні школи. В одній зі шкіл української навчають голландців. Українська громада періодично проводить мітинги біля російського посольства у Гаазі. Проходимо містом, люди нас бачать, дізнаються про проблеми. Спільно з турками проводили мітинги на підтримку кримських татар. У Голландії, в Роттердамі, похований Євген Коновалець. На його могилі відбуваються поминальні служби. Багато хто приходить на цю могилу запалити свічку, покласти квіти. Декілька разів на рік є українські вечірки. Приміром, на Купала, до Дня Незалежності. Для цього резервують кафе чи клуб. Тоді ж громада збирає гроші на благодійність. Нещодавно у Нідерланди приїжджав тернопільський гурт Tik Tu. Мені як тернополянці це було дуже приємно. Сюди часто приїжджає DJ Lesyk Omodada з Тернополя.

Відео дня

Чому і коли більшість українців останньої хвилі еміграції виїхали у Нідерланди?

— Як повідомляють у посольстві, це пов’язано з економічними причинами. Та причина у кожної людини дуже індивідуальна. Українці приїжджають сюди постійно.

Чи важко адаптуватися у цій країні?

— Більшості так. Це все дуже зав’язано на культурних відмінностях. Хоча усі ми - європейці, ми з голландцями різні. Вони більш закриті, тому дуже важко зав’язати дружні стосунки. З іншого боку, вони дуже люблять поговорити у магазинах, громадському транспорті. Голландці - індивідуалісти. І хоча всі розмовляють англійською, коли ти говориш їхньою мовою, вони відкриваються більше. Тому адаптуватися важко. Кажуть, що після певного переломного моменту стає легше. У мене перехідний етап ще триває. Люди, які звикли до життя у Нідерландах, після повернення в Україну часто кажуть, що деякі українські звички видаються їм дивними.

Як місцеві жителі ставляться до українців? Чи існують стереотипи?

— До всіх іноземців ставляться дуже рівно. Голландці не дуже в них зацікавлені, але й не дуже проти. Особливих стереотипів щодо українців немає. Назагал поширене переконання, що Україна – це Росія. Тож коли я запитую, як вони собі уявляють Україну, ведуть мову про радянське минуле. У них мало знань про нас. Однак після їхнього референдуму інформації побільшало. Вони чують, що це дві різні країни. Одначе знають все одно мало.

Ким працюють українці у Нідерландах?

— Працюють у тих же сферах, що й на батьківщині. Знаю як тих, хто прибирає, так і тих, хто працює у Міністерствах на високих посадах. Усе залежить від того, яку планку собі поставиш, яку освіту маєш, наскільки добре знаєш мову.

Чи українці, які приїхали у Нідерланди, планують там залишатися назавжди?

— Здебільшого я не чую історій, що люди хочуть повертатися. Знаю випадки, коли людина багато років працює у Нідерландах, має квартиру в Україні, вкладає в неї гроші і каже, що повернеться. При цьому говорить багато негативу про голландців. Тоді навіщо серед них жити?

У чому найбільші досягнення/проблеми українців у цій країні?

— Важко сказати. Є, приміром, Вікторія Кобленко, яка приїхала сюди з батьками, коли була ще дитиною. Вона - актриса і, напевно, найвідоміша українка Голландії. Вона була дуже активною під час референдуму, виступала на різних ток-шоу. А щодо проблем, то найбільша з них — донести до голландців думку, що Україна — не Росія. Українська громада намагається усім це пояснювати. Мовне питання голландцям особливо важко розтлумачити. Вони не розуміють, чому українці розмовляють російською. Важко пояснити, як російськомовний українець може бути патріотом України. Але намагаємося.

Чим особлива кухня цієї країни?

— У них дуже багато запозичень. Найяскравішою кухнею в Голландії є індонезійська, бо Індонезія довгий час була їхньою колонією. Є окремі страви, які вважають голландськими. Приміром, гороховий суп із м’ясом і ковбасою. Також це стампот: варять картоплю з морквою і цибулею, а потім переминають у пюре і подають з ковбасою. Або ж картопляне пюре із зеленню. До пива готують густий гуляш, з якого роблять кульки, викачують їх у сухарях та обсмажують у фритюрі. Їх їдять із гірчицею. Люблять оселедець, хоча це не щоденна їжа.

Чи достатньо тут продуктів, щоб зварити, приміром, борщ і скільки це коштує?

— Так, достатньо. Каструля борщу на п’ять порцій коштуватиме 5-6 євро., Щоправда, важко знайти сирі буряки, їх продають вареними.

Якими є соцстандарти та зарплати у Нідерландах? Скільки коштує оренда житла?

— Тут є багато аспектів. Зарплати дуже різні. Коли тебе беруть на роботу, до нараховують зарплату “брутто” — до вирахування податків. Чому так? Бо податки дуже індивідуальні. Вони залежать від віку, соціального стану: одружений/неодружений, скільки дітей маєш, наявності нерухомості. А на рахунок приходить зарплата “нетто”. Мінімальна зарплата людей, яким більше 23 років, — 1537 євро без податків. Вони — у межах 36-52% від зарплати. Оренда житла залежить від міста. У середньому по країні це 750 євро за одно-дво спальну квартиру. В Амстердамі ціни зашкалюють. Знаю людей, які винаймають там за 700 євро одну кімнату у трикімнатній квартирі.

Скільки коштує віза в цю країну і чи важко туди дістатися?

— Це типова шенгенська віза. Зі Львова є літаки до Амстердама через Київ і Варшаву. З Києва є прямі рейси. Також можна їхати автобусом до Варшави, а звідти — бюджетними авіалініями до Ейндховена. Квиток на автобус за маршрутом Варшава - Ейндховен може коштувати навіть 9 євро. Дорога з Ейндховена до Амстердама обійдеться ще приблизно у 25 євро.

Що знають у Нідерландах про теперішні події в Україні і як їх тлумачать?

— Після того, як росіяни збили малазійський літак, голландці знають про події в Україні, про анексію Криму. Зараз у всіх на вустах історія з кримськими цінностями у голландських музеях. Водночас про війну і події в Україні тепер говорять у новинах небагато. Більше - про Росію. Знайомі голландці не розуміють причин війни, бо вони вважають, що Україна і Росія — одне ціле. Через це вважають війну громадянською.

В Україні побутує думка, що Нідерланди гальмують євроінтеграцію нашої держави. Зокрема, через відмову прийняти угоду про Асоціацію. Вони дійсно не бачать Україну в Європі?

— Голландці уже забули про той референдум, не говорять про нього давно. Якщо говорити про відсоток, який був проти, то від загальної кількості громадян це дуже мало. Багато українців, які мають голландський паспорт, не йшли, бо хотіли провалити явку. Але це їм не вдалося. Референдум, як виявилося, стосувався не України. Партія, яка організувала це, визнала, що виступала проти Євросоюзу. А Україна потрапила під роздачу, як це часто буває. Є такий анекдот: на радіо телефонують до чоловіка і запитують: “Ви голосували за чи проти?” — “Проти”, - відказує він. — “А чому?” — “Бо я не хочу, щоб Румунія була в Євросоюзі”. Отак можна підсумувати весь референдум. Більшість не знала, за що голосують і навіщо. Їм сказали, що Євросоюзу не потрібна ще одна бідна країна. За цим референдумом не можна визначити думку усіх голландців щодо України. Питання в тому, чи вони самі себе ще бачать у Європі...

 

 

Гороховий суп «Ертесуп»

Голландці люблять їсти цей суп узимку. Він густий та поживний. Часто суп готують на святкову вечерю 5 грудня – день Синтеркласа (щось типу нашого Миколая). Ертесуп дещо схожий на нашу горохову кашу, до якої додали кілька видів м’яса та овочі.

Інгредієнти для 3-х літрів супу (для 6-12 осіб): 500 г (2 1/2 горнятка) горохової крупи, шматок шинки з кісткою або реберця — 500 г, 100 г підчеревини, 1 копчена ковбаса, 2 великі цибулини, нарізані не дуже дрібно, 1 велика морква, 2 шматки цибулі порею, 2 картоплини, 1 пучок селери, перець і сіль за смаком, 2 л води (для початку).

  • Горох промити проточною водою. Довести воду з горохом до кипіння, шинкою чи ребрами та підчеревиною. Після того, як ви трохи це проварили, вилийте воду, сполосніть горох і м'ясо й почніть готувати на чистій воді.
  • Тим часом наріжте селеру, порей, картоплю, моркву невеликими шматками. Покладіть овочі в каструлю і варіть на повільному вогні. Коли горох почне розварюватися, додайте до нього готові овочі. Відділіть м'ясо від кісток та шкіри і наріжте його невеликими шматками. За 20 хвилин до кінця варіння додайте шматочки копченої ковбаси та зелень селери, сіль та перець за смаком.
  • Цей гроховий суп повинен мати кремову структуру. Для її досягнення усі готові складники, крім м'яса та ковбаси, збийте у блендері.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Таки Да!

    Громадяни сраної країни повій і наркоманів, яка розміром приблизно як Крим - не знають де Україна? То хай ідуть наxуй...
  • David Starr

    Та нормально вони живуть.
  • Цебуля Аноній

    Так як українці не розбираються у тонкощах африканських земельних поділів,для них це Африка,так і для більшості європейців,ми росія

keyboard_arrow_up