Усе про "бальну систему штрафів": плюси та мінуси


Усе про "бальну систему штрафів": плюси та мінуси
Суттєвим "плюсом" бальної системи є й те, що людина має право протягом 5 днів сплатити лише половину накладеного на неї штрафу. І він вважатиметься погашеним. Пройшло більше п’яти днів від винесення постанови – заплатите повну суму.

А якщо ще затримаєтесь з погашенням боргу перед державою – доплачуватимете ще й пеню. "Мінусом" можна вважати те, що за будь-які порушення правил руху відповідатиме лише… власник авто, а не той, хто був за кермом.

На сьогодні дорожньо-патрульна служба ще не забезпечена приладами, які автоматизовано фіксуватимуть порушення.

Про це повідомив заступник начальника управління превентивної діяльності Головного управління нацполіції в області Олег Турлай.

Відео дня
  • Коли це впровадять, водіям надаватимуть бали – або раз на рік, або від моменту отримання посвідчення водія, - каже Олег Турлай. - Ці бали можна буде застосовувати, коли йтиметься про порушення швидкісного режиму, порушення правил зупинки та стоянки, правил проїзду перехрестя – незначні, які не суттєво впливають на стан аварійності.

Що стосується створення аварійної ситуації чи керування в нетверезому стані, бали в таких випадках не діятимуть.

  • Якщо тричі з учасника дорожнього руху зняли «бали», далі до нього застосовуватимуть штрафні санкції, - пояснив Олег Турлай.

Штрафна сітка теж змінилась. Зараз порушники платитимуть лише мінімальний штраф, передбачений за таке Адмінкодексом.   

Суттєвим «плюсом» бальної системи є й те, що людина має право протягом 5 днів сплатити лише половину накладеного на неї штрафу. І він вважатиметься погашеним. Пройшло більше п’яти днів від винесення постанови – заплатите повну суму. Ще затримаєтесь з погашенням боргу перед державою – доплачуватимете ще й пеню. «Мінусом» можна вважати те, що за будь-які порушення правил руху відповідатиме лише… власник авто, а не той, хто був за кермом.

Неприємним сюрпризом стане нововведення для водіїв, які скоїли ДТП без потерпілих. Раніше таке авто після складання європротоколу могло самотужки виїхати з місця події. Зараз таке обов’язково забиратимуть за допомогою лафети на арештмайданчик. Відповідно, водій платитиме ще й за послуги «автоперевезення» і за перебування авто «під арештом».

Головні зміни в покаранні за порушення ПДР — система бального покарання. Та ця система запрацює тоді, коли на дорогах і на вулицях міст встановлять камери фото- та відеоспостереження. Коли такі камери з’являться, невідомо. Наразі балів "для порушень" водіям не нараховують.

Перелік ПДР, на які поширюється бальна система покарань:

- Перевищення швидкості (понад 20 км на год., та менше від 50 км на год.);
- проїзд на заборонений сигнал світлофора чи регулювальника;
- порушення вимог дорожніх знаків і розмітки;
- порушення правил зупинки, стоянки чи паркування;
- порушення правил проїзду пішохідних переходів, перехресть і зупинок;
- проїзд тротуаром чи пішохідною доріжкою;
- порушення правил обгону чи зустрічного роз’їзду;
- порушення правил дистанції;
- порушення правил руху на автомагістралі;
- порушення правил використання освітлювальних приладів.

Довідка

Відділ організації дорожнього руху (колишня ДАІ – прим. авт.) зараз налічує 22 особи, 1 вільнонайманий діловод і роту дорожньо-патрульної служби - 106 чоловік, які забезпечуватимуть безпеку дорожнього руху на дорогах державного значення, а також стаціонарних постах в напрямку Хмельницького (Підволочиський пост), Львова (Зборівський пост) і Чернівців (Чортківський пост).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • David Starr

    Бали? У кого є бали(читати разом :) )? Для чого так ускладнювати легкі ДТП? Та й не завжди ДАЇ одразу може визначити винного, якого визначає суд і то можна оскаржити.
  • Анонім

    Для чого ускладнювати процес після легкого ДТП без потерпілих? Не зрозуміло... Дали 50% знижки при сплаті штрафів до 5 днів, щоб менше водії оскаржували рішення у судах.

    Анонім reply Анонім

    Наповнення казни, власної кишені, приватної фірми баблом.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up