Про історію ОУН як велику мозаїку розповіли у Бережанському краєзнавчому музеї

Про історію ОУН як велику мозаїку розповіли у Бережанському краєзнавчому музеї
Про життєві історії провідників ОУН, як працювала підпільна пошта, звідки походить символіка УПА, історію ОУН на прикладі одного окремого села, і навіть про те, як ставились повстанці до алкоголю та багато інших цікавих фактів розповідали в Бережанському краєзнавчому музеї.

4 лютого там провели всеукраїнську наукову конференцію "ОУН в контексті українського національно-визвольного руху ХХ століття".
З вітальним словом виступила директор музею Надія Голод, заступник голови Бережанської районної ради Роман Висоцький. Були озвучені вітання від українського історика Володимира В’ятровича, науковця з Польщі, який досліджує історію ОУН, Маріуша Скорнєвського.
Серед тем доповідей були: маловідомі аспекти створення ОУН, боротьба ОУН на Бережанщині, антиалкогольна діяльність ОУН та УПА на західноукраїнських землях, ОУН в житті підпільної пошти  та інші.
-    Моя тема була: "Роль членів ОУН у перевезенні архіву Б. Лепкого до США", -
розповідає старший науковий співробітник обласного комунального музею Б. Лепкого в м. Бережани Наталія Стрілець. – А зокрема, про роль оунівця Миколи Климишина, чиїми зусиллями цей архів – 14 важких скринь – доправляли з Відня до Мюнхена, а звідти у США, аби він не дістався радянській владі. А це – бібліотека у 10 тисяч томів, картини, особисті документи. Значна частина архіву уже повернулася в Україну та зберігається в музеях Бережан, Тернополя та інших.
Завідувач сектору відділу новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею Володимир Пукач розповів про антиалкогольну діяльність ОУН та УПА. Зокрема нагадав, суворі положення  "Правил польової жандармерії при УПА" (1944 р.), де йшлося: "П’яних і тих, що не відповідно заховуються серед населення, жандармерія має право притримати і відповідно покарати… За надмірне вживання алкоголю карати карою смерти". Натомість алкоголь часто використовували в практичних цілях. Наприклад, за горілку в червоноармійців повстанці вимінювали "гранати, кріси і інший виряд". Важливе значення надавали створенню і зберіганню запасів спирту для медичних цілей.
Про локальну історію ОУН на прикладі одного з сіл розповіла старший науковий співробітник Бережанського краєзнавчого музею Олена Лугова. Вона наголосила, що історія ОУН як велика мозаїка складається із багаточисленних історій окремих сіл, міст, цілих родин та людей.
"У складі Бережанського повіту було ряд надзвичайно національно-свідомих сіл, в яких діяльність ОУН була надзвичайно активною, - йдеться у доповіді Олени Лугової. - До таких сіл належали Бишки, Конюхи, Олесино, Денисів, Золота Слобода, Жуків, Потутори, Рай, Тростянець. Село Криве також було одним із найактивніших осередків національно-визвольного руху в регіоні. Це невеличке село виплекало когорту визначних діячів ОУН". Життєві історії цих молодих людей, чия юність трагічно обірвалася, - важливі елементи у великій мозаїці визвольного руху.

Всіх, кому цікава діяльність ОУН-УПА запрошують також відвідати виставки "ОУН: відомі та невідомі сторінки" з фондів районної бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка та "Провідники ОУН" з фондів Бережанського краєзнавчого музею.


 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up