Воду у Краснопущі перевірять, коли будуть скарги від місцевих жителів

Воду у Краснопущі перевірять, коли будуть скарги від місцевих жителів

Річка Золота Липа може бути потенційним носієм інфекційних захворювань, оскільки, існує ймовірність потрапляння стоків з Бережанського психоневрологічного будинку-інтернату безпосередньо в річку.

Як кажуть жителі с. Краснопуща, що на Бережанщині, каналізаційні стоки з психоневрологічного будинку-інтернату, що є у їхньому селі, роками впадають у річку Золота Липа. Жителі понад дев’яти населених пунктів перебувають у зоні ризику потенційно зараженої води фекальними масами та іншими стоками з будинку-інтернату. Крім того, ці стоки, кажуть вони, осідають в Урманському, Жуківському та Бережанському ставках. Чиновники розводять руками і кажуть, що потрібні заяви від жителів села, інакше вони не мають підстав для перевірок.

У редакцію “RIA плюс” звернувся житель села Краснопуща Іван Макух зі скаргою на бездіяльність тернопільської влади. От уже декілька років пан Іван пише скарги до обласної адміністрації та інших державних установ, але реакції на них немає. Чоловік хоче, щоб у диспансері встановили очисні споруди. Це гарантуватиме надходження чистої води для великого регіону.  

Як каже пан Іван, церковна споруда від Бережанського психоневрологічного будинку-інтернату перейшла до власності монастиря отців василіян Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні св. Івана Хрестителя УГКЦ. Однак частина хворих ще залишається в інших монастирських будівлях.

Відео дня
  • У цьому закладі немає очисних споруд, - каже пан Іван. - Усі стоки течуть прямісінько у річку Золота Липа, а з неї - у Бережанське озеро, де у літній період відпочиває велика кількість людей. Також підлягає сумніву якість риби, виловленої у цих водоймах.

Активіст села Краснопуща неодноразово писав відповідні скарги у Департамент соціального захисту населення обладміністрації та державну екологічну інспекцію у Тернопільській області, проте упродовж кілька років жодної реакції від чиновників.

  • Так, справді є ряд звернень у наш департамент від жителів села Краснопуща та працівників психоневрологічного будинку-інтернату, аби  не закривали заклад, оскільки це тягне ліквідацію робочих місць, - розповідає директор департаменту соціального захисту населення Вадим Боярський.

Як каже чиновник, у них також є звернення ігумена монастиря отців Василіян Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні св. Івана Хрестителя УГКЦ, що усі стоки з психоневрологічного будинку-інтернату впадають у річку Золота Липа.

  • Є дві протилежні сторони, тож ми шукаємо варіанти вирішення цього питання, - додає він.

За словами пана Боярсьокого, у цьому будинку-інтернаті є люди з психологічними розладами, хворих на туберкульоз немає. Якщо є випадки таких захворювань, то хворого одразу ж перевозять у відповідний медичний заклад.

  • Для того, щоб не бути голослівними, - каже Вадим Боярський, - я із журналістом “20 хвилин” готовий поїхати у Краснопущу та оглянути проблемну територію, аби зробити кроки для вирішення цієї проблеми.

На жаль, заступник головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області Едуард Ференц не виявив бажання їхати у Краснопущу, оскільки, як він сказав, немає офіційних підстав.

  • заяв та звернень щодо цієї проблеми у державну екологічну інспекцію останнім часом ніхто не писав, тому кудись їхати і щось перевіряти підстав немає, - каже пан Ференц. - На основі чого ми зайдемо на територію психоневрологічного будинку-інтернату? Ми маємо працювати у законному полі.

Як каже пан Ференц, щодо попередніх звернень, які надходили до екоінспекції від громадянина Івана Макухи ще у 2014 році, то на той час діяв мораторій на проведення перевірок. Тож екоінспекція не здійснювала таких перевірок, оскільки не мала права.

  • Зараз мараторій не діє, - додає він. - Нехай жителі Краснопущі пишуть відповідне звернення у нашу інспекцію.

Посадовець додає, якщо будуть відповідні звернення, то їхня інспекція матиме правові підстави здійснити усі необхідні перевірки, а їхня лабораторія проведе хімічний аналіз води. Для того, щоб зробити бактеріологічний аналіз води, екоінспектор радить жителям Краснопущі звертатись із заявою у санепідемстанцію.

В четвер 2 травня, журналіст "20 хвилин" спільно з паном Боярським та очільниками нашої області Степаном Барною та Вікторем Овчаруком відвідав с. Краснопущу для того аби вирішити цю проблему. Виявилось, що на території психоневрологічного будинку-інтернату є три септики для збору каналізаційних стоків, один з яких є розміщений за 15 метрів від річки Золота Липа, що не виключає можливості потрапляння стоків у річку.

Previous Next

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Шановний пане журналіст, перед тим як писати що пан Макух є мешканцем с. Краснопуща, подивіться у його паспорт...Він ніякого відношення до Краснопущі не має і взагалі він із смт. Поморяни Львівської обл...де і мешкає.Нажаль в свому селі він не є авторитетом для людей. але цей бідний чоловік хворіє на зіркову хворобу тому і дістає всіх журналістів і телевізійників...(Вибачте, просто вже набридло....то його представляють як одного із ченців, то мешканцем Краснопущі, а ким він буде завтра..)
  • Анонім

    Але мораторій діяв на планові перевірки, а якщо є скарги і звернення, то перевірку можна проводити хоч щодня, чи не так? І взагалі, це відповідь дебіла-совдепівця, а не еколога - без бумажки свій зад не відірве від крісла. Ой, не бачити нам хорошого життя ще не один десяток років.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up