13-річну водійку, яка скоїла аварію в Тернополі, уже виписали з лікарні. Батькам загрожує лише штраф

13-річну водійку, яка скоїла аварію в Тернополі, уже виписали з лікарні. Батькам загрожує лише штраф

Безпрецедентна аварія, що трапилась у Тернополі увечері 9 березня, обросла таємницями: 13-річну дівчинку, яка була за кермом Subaru, швидка госпіталізувала в обласну дитячу лікарню. У швидкій стверджували, що водійка була в комі. Але вже в понеділок, 11 березня, школярки в закладі не було. 

Нагадаємо, що аварія трапилася у Тернополі на вулиці Бережанській. Близько 18:05 в обласному центрі не розминулися Volkswagen Passat та Subaru. На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. За попередньою інформацією, за кермом Subaru перебувала тринадцятирічна дівчинка. В ефірі місцевим телеканалам цю інформацію журналістам підтвердив і командир роти Управління патрульної поліції Анатолій Кіт. В мережі є відеозапис з місця пригоди.

Чому неповнолітня була за кермом авто та що наразі з дитиною, поцікавились журналісти “20 хвилин”. Зранку 11 березня начальник відділу комунікації ГУ НП в області Сергій Крета розповів, що з дівчиною все гаразд, вона вже на уроці алгебри. Згодом на офіційному сайті поліції з'явилася інформація, що “семикласниця взяла транспортний засіб без відома батьків. Рухаючись вулицею Бережанська, не впоралася з керуванням, виїхала на смугу зустрічного руху та врізалася в іншу автівку. На щастя, в автопригоді люди не травмувалися, механічні ушкодження отримали лише іномарки. Семикласницю після огляду лікарями відпустили додому".

Втім, одразу після аварії лікар Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ольга Гах розповідала журналістці “20 хвилин”, що дівчинку доставили в обласну дитячу лікарню з діагнозом – кома невизначеного генезу.

Відео дня

Заступник головного лікаря Центру Ганна Мончак додає, що неповнолітня таки була в коматозному стані.

- Дівчина вийшла з машини і втратила свідомість. При зовнішньому огляді лікарі швидкої не помітили травм, які могли призвести до такого стану. Оскільки наші працівники не мають додаткових методів обстеження — рентгену, МРТ тощо — вони і встановили попередній діагноз — кома невизначеної етіології. Причин такого стану може бути декілька — гостра реакція на стрес, шоковий стан, вплив інших речовин. Але визначити провокуючий фактор детально мали б у лікувальному закладі.

Заступник головного лікаря з медичної частини обласної дитячої лікарні Алла Філюк розповіла журналістам “20 хвилин”, що дівчину забрали батьки під “розписку”.

- Ніякої коми не було. Дитину оглянули, загроз для життя не було, тому батьки забрали її додому під свою відповідальність, - говорить вона. - Більше, на жаль, не можу нічого сказати, не маю права.

У хірургічному відділенні, куди привезли неповнолітню, лікарі підтвердили, що її забрали батьки.

На питання — як так швидко дівчинка одужала після коми, медики чіткої відповіді не дали, мовляв, не можуть без вказівки адміністрації.

- Вона вже пішла додому, значить була така кома, - зауважив один із лікарів. - У результаті зіткнення авто могла бути лише травматична кома. У даному випадку варіантів два: або її не було, або була якась інша — невизначеної етіології. Більше сказати не можу...

На сайті поліції йдеться, що ця подія внесена в Журнал єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події.

Однак начальник відділу комунікації ГУ НП в області Сергій Крета зауважив, що справу не вносили в єдиний реєстр досудових розслідувань.

- Потерпілих в аварії немає. Учасники ДТП домовилися про відшкодування матеріальних збитків, - каже він.

На питання, чи обстежували дівчинку на вміст алкоголю в крові, Сергій Крета відповів: “Так, у присутності батьків. Неповнолітня була тверезою”.

Яку відповідальність нестимуть батьки за те, що їх неповнолітня дитина сіла за кермо?

- На батьків дівчини буде складений адмінпротокол за частиною 1 ст.184 КУпАП "Неналежне виконанння батьками обов'язків щодо виховання дітей”.

До слова, згідно із законом, "ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей — тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

У коментарях до попередньої публікації читачі запитували: а що було б, якби аварія закінчилася  більш серйозними наслідками? Опираючись на коментарі поліції, відповідальність наступна: попередження, або штраф — від 850 до 1700 грн.

А ви що думаєте з цього приводу? Пишіть у коментарях під текстом.

 

 

 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (31)
  • Тернопіль

    Що за розвод , батьків до суду, за неадекватна виховання !!!!!!!! І дівчині виховні роботи !!!!
  • Петро Білецький

    Ось вам і Тернопільська Зайцева !!!  Просто людям повезло шо нікого не вбила. Швидше за все якась мажорка и батьки мають звязки бо чув шо випустили, а батькам дали штраф у розмірі 850 грн.  Як думаєте це повториться ще раз ???

    Marcus Aurelius reply Петро Білецький

    Така відповідальність прописана законодавством, тут поліція чи суд із зв'язаними руками. Штрафи дуже маленькі, і їх позаріз необхідно переглянути. Так за те що людині розіб'ють обличчя кривднику "загрожує" штраф ~400 грн. Навіть звертатись в поліцію не хочеться, бо  тільки втратиш час і нерви, а ця скотина буде сміятись тобі в обличчя.

    Anonymous reply Marcus Aurelius

    Якщо без дозволу взяла ключі - то це угон і керування без прав на то, тобто, чистий кримінал. Там стаття дуже навіть досить серйозна.  За вчинення незаконного заволодіння транспортним засобом згідно з кримінальним кодексом може бути призначене одне з таких покарань: штраф в розмірі від 17 000 грн. до 20 400 грн. (1000 – 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян); обмеження волі на строк від 3 до 5 років; позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.
    А якщо ідіот татусь сам посадив (що найбільш ймовірно), то це передача керма особі, що не має на то право, що також має досить серйозні санкції. Керування транспортним засобом особою, яка не має права керування таким транспортним засобом, або передача керування транспортним засобом особі, яка не має права керування таким транспортним засобом, - тягнуть за собою накладення штрафу від тридцяти до тридцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.Для норм кримінального та адміністративного права використовується податкова соціальна пільга, що сьогодні становить 960 грн., а тому штраф за таке може сягати 33617 грн і аж ніяк 850!
    Отже, поліція тут в будь-якому випадку просто співучасник злочину!

    Петро Білецький reply Anonymous

    100%
  • Дмитро

    Зрозуміло,що вона хотіла показати яка вона :крута: та і актриса непогана,кома незрозуміла,палата ,а потім тихенько додому.Я думаю ,що батько повинен понести відповідальність,за халатне відношення до машини,як до предмету підвищеної небезпеки,це ніби він рушницю в сейф не замкнув,а вона :погратись :захотіла.Навіть якщо тато і якийсь там шеф,доня то по деякому часі знов покататись захоче.
  • Іван Федорчук

    ага-ніхто нікуя не бачив-що номер субару ніхто не сфоткав чи не записав/запамятав? по номеру все легко пробивається.

    андрій reply Іван Федорчук

    Номер відомий, Ів фр реєєстрація
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up