22-річна Аня, якій в ДТП відтяло руку, їхала до Тернополя по весільну сукню. Що пам’ятає про аварію?

22-річна Аня, якій в ДТП відтяло руку, їхала до Тернополя по весільну сукню. Що пам’ятає про аварію?
  • Дівчина сама сіла на місце біля вікна, куди прийшовся найбільший удар. Бо поруч, де хотіла розміститись, не було паска безпеки. А поставила на безпеку, бо передусім думала про те, що вагітна.
  • Наступного ранку після ДТП до Ані в лікарню приходив водій, який був за кермом буса, що потрапив у ДТП. Про що говорили і що пропонував покаліченій дівчині? І чи прийняла Аня його вибачення?
  • Цей матеріал є ексклюзивним і підготовлений для читачів сайту лише з дозволу потерпілої та її родини. Тому важлива примітка — передрук тексту і фото на інших платформах, навіть із посиланням, без письмової згоди редакції заборонений. 

 

Сестра Андріана чекала на неї біля McDonald's. Аня задзвонила їй буквально за кілька хвилин перед ДТП і казала, що хвилин за 20 буде на місці. Андріана чекала півгодини, 40 хвилин, але не було ні буса, ні дівчини, а її телефон вперто мовчав. І тут раптом пролетіла швидка з сиренами…

 — Не знаю, чому, але в мене одразу одна думка – кого повезла швидка і де Аня? — Андріана щоразу зупиняє розмову, згадуючи той вечір. — Я набирала сестрин номер знову і знову, але слухавку ніхто не піднімав. У голові яких тільки думок не було. Раптом дзвінок від Аніного чоловіка: Аню везуть в лікарню, у ДТП їй відірвало руку.

Зараз сестра не відходить від Ані в лікарні ні на хвилину — дівчата, підтримуючи одна одну, навіть намагаються жартувати крізь сльози.

Відео дня
  • — Ані відірвало праву руку, а я шульга, то кажу їй, я все знаю, як то робити, і навчу, — поділилась Андріана.

Коли Андріані подзвонили з лікарні, вона вже була перед дверима медзакладу. Її зустріла медсестра, почала заспокоювати. Андріана пригадує, що не плакала, але була, ніби струна. Медсестра попередила, що має важливу розмову...

У бусі були водій і 5 пасажирів Blablaсar

Нагадаємо, ДТП з потерпілими трапилася в селі Озерна 4 жовтня близько 23:00. На автодорозі Тернопіль-Рава-Руська зіткнулися бус та вантажівка.

За попередньою інформацією, водій автомобіля MERCEDES-BENZ SPRINTER 313 CDI не дотримався дистанції та врізався в задню частину вантажівки, яка рухалася попереду, повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області.

У результаті дорожньо-транспортної пригоди постраждали троє пасажирів. Всі вони, і ще двоє пасажирів, сіли в бус, замовивши поїздку у Blablaсar. 22-річну дівчину, уродженку Львівської області, доправили до лікарні з травматичною ампутацією руки, у жителя Хмельницького переломи та забої. Потрапив до медзакладу і пасажир з Тернополя. Водія буса не госпіталізовували, повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області.  

У обох кермувальників відібрали зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство, згідно зі статтею 286 Кримінального кодексу України.  

— Зі мною вже все добре, наскільки можливо в такій ситуації, — розмова з Анею відбувається пізно ввечері, через добу після ДТП. Анна каже, що добре пам’ятає, як все сталось. Прокинулась за кілька секунд перед ударом. — Головне, що не постраждало маля. За це я найбільше переживала.

Готувались до весілля

Анна саме їхала до Тернополя, до сестри. Та мала їй допомогти обрати весільну сукню та підібрати бар, де вже у листопаді мали б в колі найближчих людей відсвяткувати весілля з цивільним чоловіком.

Заяву в РАЦС подали вже давно. Планували молодята й взяти шлюб. Та з трепетом чекали на поповнення у сім’ї. Великого весілля не планували

Blablaсar Аня користувалась вже давно – від 2016 р. Це для дівчини ще відтоді виявилось найзручнішим видом транспорту, а покататись довелось чимало. Сама дівчина з Бродівського району. Три роки навчалась у Вінницькому медуніверситеті на державній формі навчання, бакалаврат закінчувала вже у Рівненський медакадемії. Має закінчену вищу освіту.

Зараз проживає у Львові – переїхала туди до чоловіка Миколи.

— Blablakar дуже зручним мені був, бо відколи вступила до Вінниці, ним користувалась, — поділилась з нами Аня. — Потяги зазвичай були нічними, і я не встигала з села дістатись. Їхала в Тернопіль, а звідси вже Blablaсar діставалась за кілька годин до Вінниці. Там зареєстрована вже дуже давно.

І цього разу, зваживши всі «за» і «проти» щодо режиму транспорту, Аня надала перевагу Blablaсar. Зареєструвала поїздку, почитала відгуки про водія – в більшості позитивні. — Я на роботі була до 20.00, тому рейс о 21-ій зі Львова мені підходив, — поділилась Аня. — Ще подивилась історію водія. У нього було чимало поїздок. Були й інші зареєстровані на цей рейс пасажири, тому ніяких підозр не виникло.

Сідала до буса — обирала безпеку

Коли сідала до буса, обирала місце. Перевагу надавала переднім сидінням, бо боялась, аби через її стан, ще й перший триместр вагітності, її не закачало. Хотіла сісти біля водія, проте на тому місці не було паска безпеки. А це для неї було важливим. Тому, пропустивши хлопця-попутника, Аня сіла на місце біля вікна. Пристебнула пасок – і автомобіль виїхав.

— Було не надто комфортно і скажу неправду, якщо запевнятиму, що мене все влаштовувало, бо звикла їздити легковими авто, проте серйозних проблем не було, тому я намагалась заспокоїтись, — пригадує Анна. — Так, ще одна пасажирка, Оля, вам казала правду – водій дорогою ще завантажував бус. І весь час говорив по телефону, нервував. Складалось враження, що він кудись запізнюється. Проте я не розцінювала це як щось надзвичайне — у кожного можуть бути проблеми.

Виїхали зі Львова, і Аня задрімала. Кілька разів прокидалась, дивилась на дорогу – і засинала знову. Потім подзвонила сестрі, що вони вже хвилин за 20, певно, будуть в Тернополі — і знову заснула.

— Я добре все пам’ятаю, бо прокинулась за кілька секунд до зіткнення, — поділилась вона. — Певно, щось пішло не так, і пасажири почали панікувати. Бачу, водій петляє дорогою і ніби збирається йти на обгін. Потім удар, темно і я отямилась – все навколо в крові, особливо рука, а мої ноги затиснуло. І нестерпний пекучий біль. Такого в мене ще в житті не було.

Дякує копам, які професійно наклали джгут

Дівчина бачила, що сталась ДТП, але першої миті не розуміла, що з нею відбувається. Пасажири всі опинились на дорозі. Аню намагались витягти водій і ще один пасажир — через дверцята біля водія. Вони відігнули шмат металу, який затиснув ноги. Врешті дівчину витягли і поклали на землю.

— Тоді я побачила, що кістка стирчить і все зрозуміла. Так, просила весь час знеболююче, бо біль розривав, — пригадує Анна. — Пам’ятаю, як поліцейські накладали джгут. Після цього біль хоч трохи притупило. Я їм дякую. Як медик, розумію, що на ті залишки руки це було зробити дуже складно. Але вони впорались, і зробили це професійно. Щиро дякую цим поліцейським.

Поліцейські Володимир Палій та Андрій Мартинюк приїхали на місце раніше швидкої. Вони наклали джгут і розмовляли з потерпілою до приїзду медиків.

— Я, боючись знепритомніти, одразу продиктувала номер мобільного чоловіка, свої дані, групу крові і навіть серію з номером паспорту. Спішила, аби не втратити свідомість. Повідомила, що я вагітна і алергик, — продовжує співрозмовниця. 

Коли травмовану пасажирку буса везли швидкою до лікарні, вона найбільше турбувалась за дитину. 

Заспокоїли, що з дитям все гаразд

— Завдяки цим поліцейським і професійно накладеному джгуту я навіть багато крові не втратила, що не прийшлось переливання під час операції робити, — каже Аня. — Приїхали в лікарню, а тут вже була сестра. Я добре пам’ятаю, як мене везуть, роблять УЗД і кажуть, що з дитиною все гаразд, серцебиття є, і все потрібне на місці. Запевнили, що кровотечі немає, але потрібно ще раз подивитись наступного дня, чи все добре. Бо наслідки можуть з’явитись пізніше.

Операція тривала 4 години, каже потерпіла. Пригадує, як давали масковий наркоз і, кілька разів вдихнувши, вона казала анестезіологу, мовляв, наркоз мене не бере. Той лише посміхнувся і наказав дихати знову.

— Прокинулась від наркозу в реанімації, — біля мене було багато лікарів. І тоді, і зранку. Обстеження і вузьких спеціалістів. Тут дуже хороші медики, щиро дякую їм усім, — поділилась Аня. — Зранку зробили повторне УЗД. Всі органи цілі, дитинці нічого не загрожує, серденько б’ється.

Чимало препаратів Ані не можна через її стан. Знеболююче – «легше», антибіотики теж. Тому болить ще серйозно, зізналась дівчина. Найбільша проблема виникла через метал і пил у рані. У таких випадках протягом чотирьох діб потрібно вводити протиправцеву вакцину. Проте вона протипоказана при вагітності. Два дні вже минули. Гінеколог зазначила, що вибір за Анею. Ніхто їй не вказуватиме, як потрібно вчинити. Мовляв, ти сама медик і знаєш про можливі наслідки — вирішуй. Залишилось два дні на роздуми…

  • — В мене є анемія, і потрібно їсти побільше м’яса, то мене вже тут балують нині — навіть бургер дозволили і трошки кока-коли — певно, через мій стан страшенно хочеться всього некорисного, — жартує Аня. — Обмежень ніби ніяких. Але зловживати не буду.

Першим про ДТП дізнався цивільний чоловік Микола — Аня продиктувала номер, поліцейські одразу йому зателефонували. Йому повідомили, що жінка потрапила в аварію, і її везуть в Тернопіль в лікарню, оперуватимуть. Той одразу зірвався і примчав зі Львова до Тернополя, зателефонувавши жінчиній сестрі.  

— Я, коли прокинулась від наркозу, одразу побачила лікарів, а потім і Миколу впустили до мене. Він тримався. Він молодець, тримається найсильніше, хоча я бачу, як йому боляче. Він розумів, що мені не треба переживати. Виконує зараз будь-який мій каприз. З мамою гірше — їй сестра повідомила, коли мене прооперували. Вона не раз після цього свідомість втрачала. І приїхала зранку наступного дня. Весь час плаче і не може стриматись, — поділилась Аня.

Водій прийшов наступного дня

Коли Аню перевели з реанімації, з нею у палаті дозволили бути чоловікові та родичам. Дозволили приходити і відвідувачам, а їх за день було чимало — родичі, співробітники з Тернополя, бо минулого літа Аня на канікулах тут три місяці працювала. Всі підтримували і це важливо, каже Аня. Бо намагались додати максимум позитиву.

— Мені дуже важко дивитись, як всі плачуть, я ж все розумію — і тоді розуміла, що зі мною відбувалось. Але треба триматись, — підсумувала Аня.

Був наступного дня у лікарні і водій, бусом якого їхала Аня і який потрапив в ДТП. Олександр просив дозволу у чоловіка та лікаря, аби зайти до палати та поговорити з дівчиною. Чоловік запитав дозволу в Ані. Вона погодилась.

— Я погодилась, бо кожна людина має мати шанс вибачитись, — пояснила Анна Каритяк. — Виправдовувати його я не збираюсь. Він зайшов, просив пробачення. Не міг пояснити, як і чому так сталось. Просив зберегти його номер телефону, запевнив, що нікуди тікати не збирається і, як буде потреба, щоб я зверталась. А далі розбиратиметься поліція.

Аня Каритяк дякує лікарям, родині, всім друзям, знайомим і небайдужим людям за підтримку у цій непростій ситуації. Дівчина каже, що й не уявляла, що стільки людей відгукнуться. Тому вкотре щиро дякує усім за матеріальну допомогу, слова підтримки і молитви — за неї і її ще ненароджене дитя. 

Читайте також:

Аня питала, чи є в неї рука і просила знеболююче. Що з пасажирами, які потрапили в аварію у Blablakar

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Виктор Шершелюк

    Спаси и сохрани Господь пожалуйста
  • Вера Стадникова

    Жаль девушку
  • Станьіслава Волошин

    Тирпіньа тобі аннічка буття здорова
  • Aleksandr Rosenberg

    Україна - серед лідерів у Європі за кількістю ДТП на 100 000 мешканців...

    Petro Skarzhynskyi reply Aleksandr Rosenberg

    Aleksandr Rosenberg в нас дофіга самовпевнених дибілів за кермом і дуже лояльні покарання за порушення пдр. І напевно мало повноважень у міліції, та забагато у судів, що скасовують протоколи за п'янку і грубі порушення

keyboard_arrow_up