Його засудили до 7 років тюрми, а він втік за кордон. Де Андрій Галяс, який на смерть збив студентку?

Його засудили до 7 років тюрми, а він втік за кордон. Де Андрій Галяс, який на смерть збив студентку?
  • Студентка колишнього ТНЕУ загинула три роки тому у переддень Різдва — на очах у свого батька. Дівчина їхала до Борщівщини до родини – на Святвечір.  
  • Андрія Галяса, який збив студентку на смерть, суд першої інстанції засудив до 7 років ув’язнення. Апеляція залишила вирок без змін. Чоловік, почувши це, вийшов із зали суду і вже через кілька годин перетнув кордон.
  • Хто винен в тому, що винуватець смертельної ДТП залишив країну і чи оголосили його в міжнародний розшук, пояснили у поліції та прокуратурі.
  • Я хочу знати, хто винен у тому, що вбивця моєї дитини безперешкодно втік за кордон, — мама загиблої студентки Мар’яни Якимчук ледь говорить. Жінка щораз зупиняє розмову, бо плаче і не може стриматись. — Я хочу, щоб люди знали про це. Ні, я не боюсь. Я вже нічого не боюсь. Все, за що і за кого я боялась, вже втратила. Моя дитина в землі, а її вбивця утік. От і вся правда.

Мар'яні Якимчук було 21. Вона була студенткою 4-ого курсу факультету економіки та управління ТНЕУ. У аварію дівчина потрапила 6 січня 2018 р. у Борщеві.

Загинула, коли їхала святкувати до рідні

ДТП трапилась автодорозі Тернопіль-Скалат-Жванець, неподалік с. Сапогів, 6 січня о 13.20, повідомляли тоді в ГУ Нацполіції в Тернопільській області. Потерпіла 1996 року народження переходила дорогу і опинилася під колесами авто Toyota Corolla. Нещастя трапилося на очах у батька. За попередньою інформацією, дівчина разом з татом вийшли з автобуса. Коли дівчина почала переходити дорогу, її збило авто. Травми дівчини виявилися несумісними з життям. Швидка, яка приїхала на місце аварії, констатувала лише смерть студентки.

Відео дня

Водій, тоді 28-річний Андрій Галяс, стверджував, що їхав зі швидкістю близько 90 км/годину, а от тато загиблої говорив інакше. Подію внесли в ЄРДР за ч. 2 статті 286 Кримінального кодексу.

Як розповідають однокурсники, Мар’яна була дуже хорошою студенткою, здібною, розумною, активісткою. За словами подруги Мар'яни, дівчина була  життєрадісною, веселою, любила життя, не зважаючи на проблеми, завжди була оптимістично налаштована.

- Мар'яна була хорошою подругою, могла завжди підтримати і розвеселити, -розповідає подруга загиблої Ірина Зеленюк. -  Навчалась в ТНЕУ на державній формі навчання, була активною. Паралельно з навчанням вона працювала, для того щоб не обтяжувати батьків. Вона хотіла отримати права і 5 січня вперше сіла за кермо. Їй дуже сподобалось. Мар'яна Якимчук любила читати, подорожувати та активний відпочинок. Пробувала відкрити свою справу з виготовлення та оформлення капкейків в подарунок. Як розповідає Ірина, дівчина любила готувати і в неї це дуже смачно виходило.

Пройшли сім кіл пекла

Дівчина завжди була спокійною, виваженою, розповідає однокурсниця загиблої Маріана Прокопенко. - Ми вчилися разом на одному курсі, ходили на пари разом, - каже дівчина. - Мар'яна була маленькою на зріст, але завжди дуже гарно виглядала. Любила подорожувати, завжди всіх наштовхувала на нову поїздку. Вона мала хлопця, вони навчались в одній групі і будували плани на майбутнє. Не судилось…

Батьки, Галина та Віталій Якимчуки, визнані потерпілими у цій справі. Мама загиблої студентки каже, що пройшли сім кіл пекла, доки понад три роки справу розглядали у суді. Спочатку – у Борщівському райсуді, який засудив Андрія Галяса до 7 років позбавлення волі. А потім і в апеляційному, який залишив вирок Борщівського райсуду в силі.

  • У тата на очах все сталось, він бачив, як загинула наша дитина, — Галина Якимчук звернулась до редакції. Говорити із жінкою було важко. Вона не могла себе опанувати і весь час гірко плакала. — Три роки ми судились зі вбивцею нашої дитини, а він викручувався, як міг. То визнавав вину, то не визнавав. То казав, мовляв, у нього все схвалено. Він жодного разу не попросив пробачення, не розкаявся у тому, що вбив нашу дитину. 17 червня 2020 р. Борщівський суд оголосив йому вирок – 7 років тюрми. Тоді він подав апеляцію.

В судовому засіданні обвинувачений заявив, що вину визнає частково, адже його дії носили необережний характер. В подальшому, даючи покази суду, заявив, що вину в інкримінованому йому злочинному діянні не визнає повністю. Пригадав, що їхав із двома пасажирами зі сторони м. Борщів у напрямку с. Кривче, та поблизу с. Сапогів Борщівського району помітив на узбіччі з правої сторони двох пішоходів. Коли один з них, як в подальшому довідався саме потерпіла, почала рух через дорогу, зробивши один крок по такій, подав звуковий сигнал, почав маневр гальмуваня та дещо змінив напрямок руху вліво. Оскільки з правої сторони знаходився інший пішохід, а прямо не рухався, адже  потерпіла пришвидшила свій рух та почала бігти, і, продовжуючи рух прямо, не встиг би перед нею загальмувати.

  • В цей момент спрацювала антиблокувальна система (так звана АБС – прим авт), колеса заблокувало, автомобіль почало заносити, — стверджував Андрій Галяс у суді. — Сталося зіткнення з пішоходом, автомобіль понесло вперед та розвернуло. Підійшов до потерпілої, викликав швидку та поліцію.

Від удару тіло підкинуло вгору

Віталій Якимчук, батько загиблої Мар’яни, на очах в якого все трапилось, у суді розповів, як разом з дочкою їхали рейсовим автобусом «Тернопіль-Окопи» та в обідню пору прибули до зупинки біля с. Сапогів Борщівського району. Вийшов з автобуса, зупинився, поправив одяг, закурив. На той час донька пішла у напрямку пішохідного переходу, який був неподалік, з тим щоб перейти дорогу та покликала його із собою.

Батько помітив, що донька переходить дорогу, вже дійшла майже до середини, а з боку Борщева мчить авто. Водій різко міняє напрямок руху — авто наїжджає на дівчину. Від удару її тіло підкинуло вгору… Що було далі, батько майже не пам’ятає через шок. Але вважає, що саме з вини обвинуваченого, який з незрозумілих причин змінив напрямок руху, настала смерть його дочки.

Батько у суді говорив, що пробачення у них з матір’ю ніхто не просив, збитків не відшкодовували. Один раз Андрій зі своєю матір’ю приїжджав на могилу до Мар’яни…

Мати вбивтої на дорозі жінки у суді пригадала, як подзвонив чоловік і сказав, що вони попали в аварію. Разом із сусідкою побігла туди. Що там відбувалось, толком не пам’ятає. Саме тоді її здоров’я суттєво похитнулось, через що довго лікувалась.

17 березня 2021 р. була ухвала в апеляції, якою вирок першої інстанції лишили без змін. В зал суду Андрій прийшов сам, адже був «під заставою». Таку міру запобіжного заходу обрали чоловікові, визначивши розмір застави – 76 тис. грн. Він – чи хтось за нього – потрібну суму вніс. І перебував на волі в час судових слухань.  

  • Там, в апеляції, ми почули - ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і може бути оскаржена до Верховного суду, — пригадує Галина Якимчук. — В цей момент, доки ми з чоловіком дійшли до тями, Андрій Галяс розвернувся і вийшов із зали суду. Через дві години перетнув польський кордон за своїм прізвищем – без жодних проблем.

Хто винен, що засуджений утік?

У Андрія, за словами матері загиблої дівчини, і мама, і дружина з дитиною проживають за кордоном. У сусідній Польщі.

Якщо він втік за кордон, не ховаючись, то мав би мати закордонний паспорт, припускає пані Галина. Але ж він мав би його здати органам слідства! Як отримав його назад? Як перетнув кордон? Хто купив квиток? Хто вигадав схему, яка дала йому можливість просто утекти? І хто винен, що чоловік, вина якого була доведена як досудовим слідством, так і судами обох інстанцій, спокійно залишив країну — цих питань у батьків Мар’яни дуже багато. І, на жаль, жодної відповіді.

  • Вся провина була доведена, експерти і тернопільські, і київські, а потім і суди це підтвердили — ну як так, вийшов, пішов, і втік за кордон, — Галина Якимчук у розпачі… — В мене вже нема сил. Як вбивцю засудили і випустили? Як ту систему подолати?

Батьки вже написали чимало заяв – і до поліції, і до прокуратури. Цікавились, чому не виконується рішення суду і вбивця їхньої дитини досі не сидить. Мати каже, досі відповіді не отримали.

  • Я хочу знати, хто в цьому винен і хочу, щоб знали люди, як вбивці тікають від покарання, — крізь сльози каже Галина Якимчук. — Отак просто - взяти його,  випустити і все мине безнаказано?  Хто в цьому винен? Ухвала набрала законної сили, чому вбивця моєї дитини досі не за гратами? Чому так? Як таке можливо? Коли цей хаос закінчиться? Де закони? Де покарання винуватих? Ми вже просто безсилі.

Добитися справедливості  - єдине, що батьки можуть зробити для загиблої доньки. Кажуть, говорять про злочинну халатність відкрито. Адже їм вже нічого боятись…

  • Я не боюсь, — запевняє стомлена і розбита горем матір. — Мені нічого втрачати. Я вже втратила все…

Адвокат Михайло Самуляк, який має чималий досвід у справах про ДТП, припускає, що така ситуація склалась через те, що до обвинуваченого не був застосований належний запобіжний захід.

  • На етапі судового провадження запобіжні заходи застосовуються за відповідним клопотанням прокурора, — пояснив Михайло Самуляк. — Наприклад, домашній арешт, тримання під вартою чи застава. Швидше за все, в цій ситуації закінчилась дія запобіжного заходу, і її не поновили.  

За поновленням такої прокурори у справі мають звертатись до суду. Щоправда, каже Михайло, він чітко не може назвати причину, бо не бачив матеріалів справи. А зараз єдиний вихід — оголошувати засудженого у міжнародний розшук та шукати за допомогою Інтерполу.

Чому ж втік винуватець ДТП?

Законодавець, як виявилось, залишив для таких випадків «лазійку», і цим злочинці часто користуються. Коли є один запобіжний захід – в даному випадку застава, до обвинуваченого не можуть застосувати інший. Одночасно, скажімо, взяти під варту засудженого не можуть. А не просили суворішого, адже Андрій Галяс з’являвся на вимогу слідства та виконував все, що потрібно виконувати у подібних випадках.

Шанс утекти йому дало… недосконале законодавство. Адже після ухвали апеляційної інстанції є три дня, аби документи передали органам поліції. А ті, у свою чергу, доправили засудженого до місць відбування покарання.

За власною інформацією «20 хвилин», якій ми поки не знашли офіційного підтвердження, Андрій Галяс перетнув кордон, — це один з варіантів, — за картою побита. Він давно вже її має, а щоб в такому випадку поїхати до Польщі, йому не потрібен закордонний паспорт. Інший варіант – він, можливо, мав два закордонних паспорта, що не заборонено законом. Або скористався ID карткою.

Про «вікно» у три дні, яким скористався злочинець, говорять і в Тернопільській обласній прокуратурі, куди ми звернулись за коментарем щодо цієї справи.  

Відповідно до ст. 29 Конституції України, «Ніхто не може бути заарештований або триматись під вартою інакше, як за вмотивованим рішенням суду й на підставах та в порядку, визначених законом».

Так, положення п.п. 4 п. 1 ч. 4 ст. 374 КПК України встановлюють, що суд може прийняти рішення щодо заходів забезпечення кримінального провадження, в тому числі рішення про запобіжний захід до набрання вироком законної сили.

  • Під час досудового розслідування винуватцю ДТП був обраний захід у виді  цілодобового домашнього арешту, який суд за скаргою сторони захисту замінив згодом на нічний арешт, — повідомила речниця Тернропільської обласної прокуратури Леся Гурецька. — Прокурор з метою забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного звернувся про продовження запобіжного заходу у виді домашнього арешту, проте судом було відмовлено у задоволенні цього клопотання і застосовано більш м’який запобіжний захід, що запропонувала сторона захисту, а саме - заставу у 76 040 грн.  

Вказаний запобіжний захід був застосований до особи упродовж усього судового та апеляційного розгляду, а це впродовж півтора року.

  • Підстав, передбачених КПК України для зміни на суворіший запобіжний захід не було, оскільки обвинувачений виконував процесуальні обов’язки, покладені на нього судом, — каже Леся Гурецька.  

Згідно з ч.1 ст. 535 КПК України, судове рішення апеляційної інстанції звертається до виконання в органи Нацполіції не пізніше, як через 3 дні з моменту оголошення рішення. — Таким чином, на той час не можна було  застосувати інший запобіжний захід, тобто взяти під варту особу, оскільки остання вже перебувала під запобіжним заходом у виді застави, — пояснила Леся Гурецька.  

Ми отримали інформацію від власних джерел, що Андрія Галяса вже подали у розшук. Намагались знайти інформацію про це у розшукових базах, що є у відкритому доступі. Зокрема, й на сайті Нацполіції. На жаль, жодного збігу за прізвищем, ім’ям та по батькові немає.

За коментарем, чи перебуває Андрій Галяс у державному розшуку і чи подали вже його у міжнародний – ми звернулись до начальника головного управління Нацполіції в області Олександра Богомола. 

  • Коли приходить вирок на виконання до поліції, людина оголошується в розшук, — повідомив очільник поліції. — За такими злочинама розшук проводиться міжнародний, із залученням Інтерполу.

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком цієї ситуації та повідомлятиме про все читачів.   

Довідка

Вирок Борщівського райсуду https://reyestr.court.gov.ua/Review/89870518

Читайте також

21-річна Мар'яна Якимчук, яка загинула перед Святвечором, мріяла про власну справу

У Тернополі поховали студентку ТНЕУ Мар'яну Якимчук. Дівчину збило авто перед Святвечором

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (29)
  • Николай Александрович

    А як він міг вийти,його повині були взяти під варту,це мусорів нада судити,бо вони його прошляпили
  • Люда Кравець

    Це Україна.. Наше правосуддя.. Гроші.. Корупція.. Та є ще вищий суд від якого ще ніхто не втік...Співчуття батькам і вічна пам'ять дівчині...
  • Юра Захаров

    Не всьо так просто і легко без допомоги самих же копів не обійшлося!!!
    Це тільки в нашій конченій країні можливий такий брєд, це ж не перший випадок, один чмошнік після суду втік другого родичі з лікарні витягнули і...?
    Шось чули щоб когось з тих поплічників покарали? Уроди...
  • Svitlana Zvanitays

    Вічна тобі пам'ять,Мар'янко!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:15 На вулиці Сагайдачного висадили квіти: який вигляд мають клумби photo_camera 10:45 На Тернопільщині син морив матір голодом, аби та віддавала пенсію 10:05 День вишиванки: які заходи відбудуться в Тернополі 16 травня 09:30 15 травня є зміни в маршруті тролейбуса №8 Від читача 08:54 На Тернопіллі шукають роботу 176 осіб з інвалідністю. Роботодавці, які їх працевлаштують, отримають компенсації! 09:03 Замість насаджень тепер буде бруківка: на Торговиці спиляли здорові дерева photo_camera 08:30 На війні загинув 34-річний герой зі Збаража Андрій Мисик 22:20 На Фабричній зіштовхнулися дві Тесли та Тойота: є потерпілі 22:01 Чи можна святкувати та радіти під час війни: пояснює Митрополит Епіфаній 21:56 По всій Україні запроваджують аварійні відключення електроенергії 21:01 Як діти можуть отримати путівку на відпочинок через програму «єОздоровлення» 20:01 Третій рік війни, а в деяких лікарнях Тернополя і досі немає укриттів: «20 хвилин» перевірили 19:06 За хабар в доларах США працівник ТЦК відбувся штрафом. Чи залишається на посаді? 18:01 Медики Тернопільської обласної дитячої лікарні Алла Філюк та Світлана Євтушенко отримали почесні нагороди 17:27 Тернополянці загрожує до восьми років тюрми за крадіжки з супермаркетів 16:30 Скоро сім років з дня вбивства Іринки Мукоїди: розгляд справи у суді… почали спочатку 15:50 Вночі буде мороз: на Тернопільщині оголосили штормове попередження photo_camera 15:15 Напідпитку та без водійського посвідчення молодик їздив вулицями Тернополя в комендантську 14:35 Житель Чортківщини за 300 євро хотів відкупити товариша від поліцейських. Йому загрожує тюрма 14:02 Бізнесу не дали ні копійки, а жителі змушені чекати гроші на відновлення житла після обстрілів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up