Бережани дочекались: у серпні там розпочнуть капремонт дороги

Бережани дочекались: у серпні там розпочнуть капремонт дороги
  • Вже не один рік ділянка дороги в межах Бережан – у плачевному стані.
  • Замість бруківки тут облаштують асфальтобетонне покриття з укріпленою основою.
  • Всю демонтовану бруківку передадуть Бережанській міській раді. 

Процедура тендерних закупівель з капітального ремонту ділянки дороги М-12 в місті Бережани завершена. Заплановано відремонтувати один кілометр покриття. Роботи дорожники розпочнуть вже в середині серпня. Про це повідомив начальник Служби автодоріг в Тернопільскій області Богдан Юлик.

Нагадаємо, у березні в центрі Бережан ВАЗ «потонув» у величезній ямі. Дороги там такі, що ні проїхати, ні пройти. Чиновники міськради кивали у бік дорожників, мовляв, дорогою опікуватись мають саме вони. А в Службі автодоріг нарікали на безгосподарність посадовців міськради, які досі не дали раду комунікаціям, через які утворюються ями.

Трасою міжнародного значення М-12, яка в тому числі проходить і через Бережани, щодня рухаються десятки тисяч автомобілів, вантажівок, автобусів. Вже не один рік ділянка в межах Бережан – у плачевному стані. Причин утворення вибоїн на дорозі кілька, каже головний дорожник краю.

Відео дня

Засипали абичим. Покриття провалилося

- Передусім, чимало перевізників, нехтуючи законом, перевантажують фури, - каже Богдан Юлик. - Надлишкові тонни завдають шкоди самому автомобілю та дорозі, якою він рухається. Через перевантажені фури утворюються напливи та колійністьна покритті, котрі швидко перетворюються в ями.

Більшість вулиць Бережан мають вузьку проїзну частину, круті повороти та значні підйоми і спуски. Часто через це виникають затори, а вібрації завдають шкоди домівкам бережанців та комунальному майну.

- Окрім того, мерія Бережан десятки років поводилась вкрай безгосподарно, спихаючи усю провину на дорожників, - кажуть у прес-службі Служби автодоріг в області. - Так, власником траси М-12 є Служба автомобільних доріг у Тернопільській області, а комунікацій – міська рада. Бережанські чиновники неодноразово дозволяли прокладати воду, газ, електрику впоперек траси М-12. Щоразу після розкопок дорогу засипали абичим. При цьому, з власником дороги бережанські горе-посадовці дозволи не узгоджували. Таких переходів  комунікацій через дорогу М-12є більше трьох десятків. Усюди  покриття провалилося через недбале засипання.

Ями через відсутність водовідводу і прорив каналізацій

До Служби щороку надходять листи щодо ремонту дороги Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка в межах Бережан. Шляховики кажуть, що неодноразово зверталися до мерії Бережан, аби ті напередодні ремонту полагодили комунікації, адже не виключено, що свіжоукладене покриття знову розриють комунальники, якщо прорве, наприклад, водогін. Однак, дій з боку бережанських чиновників так і не було.

Ситуація зрушилась з мертвої точки у 2017 році, коли комісія у складі заступника голови Бережанської райради, головного інженера «Бережанського райавтодору» та представників Служби автомобільних доріг обстежувала автомобільну дорогу М-12 в межах Бережан.  Вона виявила, що траса зазнала чималих руйнувань через відсутність водовідводу і прориви каналізації на міських вулицях, котрі примикають до траси. А  роботи по ремонту комунальних мереж виконувалися без погодження з власником автомобільної дороги – САДом. Також при будівництві будівель ринку будматеріали складували на проїзній частині, що призвело до руйнування покриття.

За 5 мільйонів полагодять комунікації

- Тільки після цього Бережанська міська рада виділила 5 мільйонів на ремонт комунікацій під трасою, - кажуть у прес-службі Служби автодоріг в області. - Втім, чиновники так і не спромоглись виконати роботи минулого року, адже виділили кошти в кінці грудня 2017. Аби бережанці таки дочекались нової дороги і не потерпали від  бездіяльності  міської влади, Служба автодоріг взяла на себе організацію та виконання робіт з приведення до ладу комунікацій. 

Тож,  до кінця 2018 року бережанці таки отримають 1 кілометр капітально відремонтованої  дороги, - каже Богдан Юлик.

- Проектна документація готова, тендерна процедура проведена, переможцем визнано компанію «Техно-Буд-Центр», - повідомив очільник Служби автодоріг в області. -  Вже в середині серпня підрядна організація приступить до робіт з комунікаціями. За затвердженим проектом, замість бруківки влаштують асфальтобетонне покриття з укріпленою основою.

Всю демонтовану бруківку передадуть Бережанській міській раді. Завершити роботи планують до кінця ремонтного сезону, кажуть дорожники.

Довідка

Маєте зауваження щодо стану доріг – телефонуйте цілодобово до чергового САД: (0352) 52-54-43.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Люда Кужда

    Відремонтують аж 1 км дороги!
  • Михайло Сивак

    Який кілометр!?!?? Мова йшла про ТРИ кілометри..

    Serhii Syrotiuk reply Михайло Сивак

    два вже вкрали ))
  • David Starr

    Алілуя!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up