Було дуже темно, запевняла жінка. Як суд покарав водійку, яка збила дідуся на переході

Було дуже темно, запевняла жінка. Як суд покарав водійку, яка збила дідуся на переході
  • З важкими травмами 88-літнього дідуся госпіталізували, але на третій день після ДТП він помер у Теребовлянській лікарні. 
  • У цей час росія гатила по об’єктам енергетичної інфраструктури, тому через економію електроенергії і міські, і позаміські дороги були неосвітленими. А кількість ДТП, в яких гинули та серйозно травмувались пішоходи, стрімко зростала

Суд проголосив вирок 29-річній водійці CITROEN C1, яка збила літнього чоловіка на пішохідному переході.

Жінку звинуватили у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілого. Слідчі відділу розслідування злочинів у сфері транспорту ГУ НП в Тернопільській області довели причетність жінки до автопригоди та скерували справу до суду. Теребовлянський райсуд 6 червня проголосив вирок 29-річній мешканці Теребовлянщини. Що пояснювала жінка у суді, і чому не помітила пішохода на дорозі?

Різко гальмувала, але збила дідуся

Аварія сталась, нагадаємо, 28 січня 2023 р. о 17:45 у смт. Дружба.

Відео дня

За версією слідства, жінка не стежила за дорожньою ситуацією, відволіклася і не помітила, що на нерегульований пішохідний перехід вийшов чоловік. Кермувальниця не встигла загальмувати та збила пенсіонера. 88-річного чоловіка з важкими травмами госпіталізували до лікарні. Проте врятувати йому життя медикам не вдалося. 31 січня він помер.

У суді молода водійка провину визнала повністю. Розповіла, що їхала з Тернополя — поверталась додому у с. Зеленче колишнього Теребовлянського району.

— Було дуже темно, — пояснювала водійка у суді. — По дорозі додому в смт. Дружба Тернопільського району назустріч рухалася колона, позаду якої на проїзну частину дороги на мою смугу руху вийшов потерпілий.

Жінка різко загальмувала, але таки збила дідуся. Вийшла з авто, надавала йому першу допомогу потерпілому до приїзду швидкої та поліції, яких сама й викликала. Шкоду потерпілому відшкодувала повністю. Цивільний позов, за яким мала відшкодувати державі витрати на лікування пішохода, визнала.

Суд врахував позитивну характеристику водійки, її щире каяття та повне визнання вини, а також відшкодування шкоди. Та, визнавши винною у скоєнні смертельної ДТП, позбавив жінку волі на три роки. Але тим самим вироком звільнив від відбування основного покарання, встановив іспитовий строк — один рік. Водійських прав кермувальницю не позбавляли.

За цивільним позовом прокурора, який задовольнив суд, водійка має сплатити за триденне лікування літнього чоловіка понад 5, 5 тис грн та майже стільки ж за проведення експертиз.

На вирок може бути подана апеляція до Тернопільського апеляційного суду через Теребовлянський районний суд протягом тридцяти днів.

Темрява наробила біди

Непроглядна темрява та відсутність світла на дорозі коштувала життя і Олені, яка загинула в жовтні під колесами автомобіля. Нещодавно Тернопільський міськрайсуд проголосив вирок водієві-студентові, який ввечері 19 жовтня 2022 року збив жінку на переході на вул. Київській у Тернополі. Його також засудили до умовного терміну. І в тій справі теж йшлось про темряву.

У цей час росія гатила по об’єктам енергетичної інфраструктури, тому, через економію електроенергії, і міські, і позаміські дороги були неосвітленими. А кількість ДТП, в яких гинули та серйозно травмувались пішоходи, стрімко зростала. Першою і основною причиною всіх цих ДТП стала саме відсутність вуличного освітлення, запевняв тоді речник поліції Сергій Крета. Правоохоронці пояснювали, що відсутність освітлення — вимога часу, закликали людей дотримуватись правил, а пішоходів — одягати світлі речі, носити світловідбиваючі стрічки на одязі та вмикати ліхтарик мобільного перед тим, як ступити на дорогу.
Проте кількість аварій на дорогах за участю пішоходів й надалі зростала, і тоді, аби уникнути людських жертв, освітлення, бодай частково, повернули на дороги.

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України 
Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

ч. 2. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, — караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Довідка

Вирок у судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/111561068 



Читайте також:
Винен водій чи відсутність світла? У Тернополі судили студента, який на смерть збив жінку на Київській

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Kolibry Starr

    Що означає "було темно", а фар у машині нема? А якщо погано світять, то це вже проблема водія, що нічого із цим не робить.
  • Kolibry Starr

    Що означає "було темно", а фар у машині нема? А якщо погано світять, то це вже проблема водія, що нічого із цим не робить.

keyboard_arrow_up