Чому ніхто досі не відповів за смерть двох людей? Рідні звернулись до «20 хвилин» за допомогою

Чому ніхто досі не відповів за смерть двох людей? Рідні звернулись до «20 хвилин» за допомогою
Донька загиблої Ольги (на фото друга зліва) надала журналістам одне з останніх світлин, де родина щаслива, і всі ще разом. Понад два роки тому мама загинула, а батько від перших днів війни — на фронті
  • Донька Ольги досі чекає, що мати ось-ось зайде у двері, повернувшись з роботи. І найгірше, каже Ірина, що досі ніхто навіть не вибачився за те, що забрав життя найрідніших людей. 
  • Буквально за 10 хвилин до ДТП дружина телефонувала Павлу, аби купив яблук малим внучатам. Той обожнював малих та пообіцяв, що обов’язково почастує їх. Невдовзі Павла не стало. 

 

53-річна Ольга Бочковська та 58-річний Павло Ящук загинули у ДТП, яке трапилось понад два з половиною років тому поблизу с. Лозова. Тоді в аварії травмувалися дев’ятеро людей.  

Ні вибачень, ні страхівки

Дочка загиблої Ольги Ірина Бочковська звернулась до редакції за допомогою. Жінка каже, що винних у смерті матері не покарали, більше того, за ці 2, 5 роки ніхто навіть не вибачився у дітей і чоловіка загиблої. Оксана Ящук, вдова водія Павла, який загинув разом з Ольгою, опинилась сам на сам з купою проблем, відколи втратила єдиного годувальника у сім’ї. Здоров’я жінки настільки похитнулось, що йти на роботу вона не може. Врешті у родини купа боргів і проблем. І — ні вибачень, ні страхівки у зв'зку із загибеллю чоловіка на роботі. 

Відео дня

Справу ДТП у Лозовій досі не передали до суду. Більше того, розслідування призупинили. Чому, дізнавались «20 хвилин». А також поцікавились, чи оголосили водію легковика підозру, чому зупинили слідство, і де зараз перебуває чоловік, якого запідозрили у скоєнні смертельної ДТП з дев’яти постраждалими.  

Аварія, нагадаємо, трапилась 8 грудня 2021 року. За кермом легковика був колишній дільничний, в його авто — син із невісткою, жінка теж серйозно постраждала. 

 

Життя двох людей, водія та пасажирки рейсового мікроавтобуса «Тернопіль-Кременець», врятувати не змогли. Водія, 58-річного Павла Ящука, та пасажирку буса, 53-річну Ольгу Бочковську, поховали 11 грудня з різницею в 1 годину на одному цвинтарі неподалік Кременця. Обоє загиблих були ще й сусідами – проживали на одній вулиці.

Вирвані крісла, травмовані люди — усе це наслідки дорожньо-транспортної пригоди, яка трапилася 8 грудня 2021 року близько 17:00 на дорозі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече, поблизу села Лозова. 

Там не розминулися маршрутний автобус, який рухався за маршрутом Кременець-Тернопіль та автомобіль VOLKSWAGEN PASSAT, повідомляли у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

 

Був дільничним

У ході розслідування стало відомо, що автобус дообладнаний із вантажного автомобіля в пасажирський. Водію оголосили підозру, згідно із ч. 3 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили загибель кількох осіб). Водія легковика, якого звинуватили у скоєнні смертельної ДТП під Лозовою, суд тоді відправив під домашній арешт. Це – Богдан, колишній правоохоронець, який був дільничним у селі, де донедавна проживав — в одному з сіл неподалік Теребовлі. В авто, як нам вдалось з’ясувати, тоді також перебували один з синів чоловіка та невістка, яку після отриманих в ДТП травм прооперували. 

Від удару тоді в мікроавтобусі повиривало крісла. Натомість директор Кременецького АТП, якому належить бус, Андрій Оболончик запевнив «20 хвилин», що всі документи на переобладнання в порядку. Все узаконено офіційно.

Санкція статті, за якою звинувачували водія легковика, передбачає позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права керування до трьох років.

 

Брат з інвалідністю, тато на війні

  — Основне питання: чого так довго тягнулось слідство? — зателефонувала до журналістів Ірина Бочковська. — У грудні мине три роки з дня ДТП, в якій загинула мама. Я, мій брат з інвалідністю і тато, що пішов на фронт від перших днів повномасштабного вторгнення, визнані потерпілими у справі. Але ми не знаємо абсолютно, чи щось відбувається в розслідуванні. Ніхто досі не покараний за дві смерті — мами і водія Павла. Нам казали, що підозрюваний водій мобілізований і  на фронті, на «нулі». Але днями ми дізнались, що фактично він й не виїжджав за межі області. Де правда? Де справедливість? 

Забрав два життя, покалічив чимало людей — і досі не покараний, обурюється донька загиблої. Більше того, перед родинами загиблих досі навіть ніхто не вибачився.  

— Я особисто з ним жодного разу не спілкувалась, — розповіла «20 хвилин» Ірина Бочковська про водія легковика. — Кажуть, від ДТП ніхто не застрахований – але ж за будь-яким злочином має бути покарання. Не знаю, чи зможу колись його пробачити. Але якби він приїхав до нас, поговорив… Але зараз він тікає від покарання, прикриваючись службою, і тут нема про що говорити.  

Жінка обурена, бо, каже, службу в суді водію легковика можуть зарахувати як пом’якшуючу обставину. І вона переконана, що мобілізація для нього саме як привід уникнути покарання. 

Ірині досі здається, що зараз відчиняться двері і зайде мама, повернувшись з роботи. Молода жінка не може ні змиритись з втратою, ні прийняти те, що того грудневого дня життя назавжди змінилось. І, каже, з цим жити дуже важко. 

 

Був єдиним годувальником

Оксана Ящук втратила в тій ДТП чоловіка. Павло був водієм мікроавтобуса, в який врізалась легківка. Жінка згадує, як хвилин за 10 до ДТП дзвонила чоловікові, сказала, щоб купив онучатам яблук, які вони так люблять. Дідусь обожнював малих, але знав, що повернеться пізно, тому навряд чи встигне. Але пообіцяв наступного дня після рейсу все купити. Дружина переконалась, що з Павлом все гаразд і зі спокійною душею поклала слухавку. Більше чоловіка вона живим не бачила і не чула… 

— Наше життя розділилось на до і після, — каже Оксана Ящук. — Павло був єдиним годувальником в сім’ї. Я на роботу піти не можу, хворію. Хто візьме мене у 59 років? На пенсію ще рано. Два роки я не маю жодної допомоги. Двоє дітей, у них самих маленькі діти. Одна донька після розлучення залишилась сама з дітьми — їй самій потрібна допомога. Я дожилась до того, що навіть таблеток собі купити не можу. От так і живемо… 

Чоловік, який скоїв ДТП, каже вдова, жодного разу не зв’язався з родиною, не цікавився, як живуть і за що. Павло, каже жінка, був застразованим, але навіть страхівку родина не може отримати, бо немає винуватця ДТП. 

— Казали, що колись повернуть гроші за пам’ятник, я 60 тис. грн напозичалася — і ніхто нічогісінько, тільки боргів купа, — каже Оксана Ящук. — Офіційної інформації ми не маємо, як просувається слідство у справі. Думали спочатку, що водій легківки на передовій. То хоч так провину спокутує. В мене племінник служить, зять, Павла племінник там, то я розумію, що це. А водій, як виявилось, у якомусь штабі сидить. Це не патріотизм, а просто спосіб уникнути покарання. 

 

Чому слідство  зупинили? 

«20 хвилин» дізнались, що слідство у цій справі призупинили. У поліції журналістам підтвердили цю інформацію.

— Водій, якому оголосили підозру, зараз воює, за таких умов під час воєнного стану слідство у справі призупиняють, — повідомив речник поліції Тернопільщини Сергій Крета. — Але кримінальне провадження не закрите. І адвокат обвинуваченого теж захищає державу.

Як пояснили у поліції, розслідування справи відновлять, щойно закінчиться дія воєнного стану і обидва повернуться додому. І після всіх необхідних слідчих дій, по завершенню розслідування, справу передадуть до суду.

Щодо того, чи відстежують місце служби підозрюваних на час призупинення досудового розслідування, Сергій Крета пояснив: справу, згідно з Кримінально-процесуальним кодексом, зупиняють лише після того, як приходить підтвердження від командира частини, що така особа справді є військовослужбовцем. В документі зазначена його посада, місце дислокації та решта даних. Тому поліції відомі ці дані, проте їх журналістам відмовились назвати, зважаючи на законодавство про захист персональних даних та з питань безпеки — у країні воєнний стан, а особа — чинний  військовослужбовець. Проте, запевнили у поліції, щойно підозрюваний демобілізується, розслідування справи відновлять і продовжать.  

 «20 хвилин» також намагались поспілкуватись з водієм легковика, якого звинуватили у скоєнні смертельної ДТП під Лозовою, або з його родичами. Але віднайти контакти людей не змогли. Ми готові вислухати їхню позицію та опублікувати її. 

 

Юридична довідка

Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

ч. 3. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

 

 

Читайте також:

Пасажирський мікроавтобус потрапив в ДТП: 9 осіб травмувались

Кременець прощається з Ольгою та Павлом, життя яких забрала жахлива ДТП

Водій легківки, якого підозрюють у скоєнні смертельної ДТП із маршруткою, працював дільничним. Що ще відомо?


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Костя

    Чому Андрій Яцків не відповів за побиття людей і продовжує роботу, як ні в чому не бувало?

keyboard_arrow_up