Є сучасні, а є іржаві та занедбані: у якому стані зупинки громадського транспорту міста? Ми перевірили

Є сучасні, а є іржаві та занедбані: у якому стані зупинки громадського транспорту міста? Ми перевірили

Чимало зупинок громадського транспорту у місті вже давно потребують ремонту або повної заміни. Ми перевірили, в якому стані зупинки у різних мікрорайонах міста. Скільки коштів витратили на облаштування нових та чи чекати оновлень наступного року.

Ще у серпні 2019 році міськвиконком затвердив нові архітектурні типи зупинок. Відповідно до ескізів, основними елементами конструкції є: накриття зупинки, що забезпечить ефективний захист від сонця, бокова частини, влаштована з гартованого скла з антивандальною плівкою, комфортні дерев’яні або пластикові лавки для сидіння, розміщення рекламного сітілайту та електронних табло і таблиць із розкладом та схемою руху транспорту.

Ось як «малювали» нові зупинки на сайті міськради. Як бачимо, в життя втілюють лише найпростіший варіант – без вбудованих електронних табло та сітілайтів.  

Відео дня

Тож ми перевірили, у якому стані оновлені зупинки. Чи потерпають вони від вандалів? Як виглядають старі зупинки у місті? Які з них обладнані інформаційними моніторами?

Центр

Тут велика сучасна скляна зупинка. Вона більша та має більше сидячих місць, ніж інші. Однак в годину пік їх не вистачає. Тут є термінал, де можна придбати разовий квиток для проїзду та інформаційний монітор з часом прибуття найближчого транспорту.  

Вул. Соломії Крушельницької

Це сучасна зупинка, з дерев’яною лавкою та освітленням. Вона охайно виглядає, хоча вандали попсували її фарбою. Тут є новий розклад громадського транспорту. На зупинці є кілька смітників.

Вул. Шептицького

Тут встановлена сучасна скляна зупинка. Вона чиста та охайна – без малюнків вандалів та оголошень. Є новий розклад руху транспорту. Також біля зупинки є інформаційний вуличний монітор. Більшість людей чекають транспорт на лавці поруч. Металеве сидіння холодне, тому там взимку зазвичай ніхто не сідає.   

Педуніверситет

Ця зупинка реалізована за кошти громадського бюджету у 2020–му році. На неї витратили 163 тис. гривень. Виглядає вона не так, як більшість зупинок у місті. Тут є новий розклад транспорту. Інформаційного монітору – немає, хоча є для нього місце. Там, де мали б бути ліхтарики підсвітки – дроти. В деяких місцях вона помальована та було кілька розклеєних оголошень.

Вул. П. Орлика

Ця зупинка на вулиці Миру обклеєна старою рекламою та афішами. Металеві опори іржаві. Поруч є ще одна стара дерев’яна лавка.

Вул. Миру

Ця зупинка схожа на попередню – іржаві металеві опори, дерев’яні лавки, які варто принаймні пофарбувати. Поруч – стара пошарпана лавка. Вся зупинка в написах та залишках реклами та афіш.  

Церква святого Іллі

Зупинка не в найкращому стані. Вона була обклеєна рекламою та різними оголошеннями, від яких лишилися залишки клею та паперу. Нового розкладу громадського транспорту не було. Фарба з дерев’яної лавки давно облущилась. Металеві опори – іржаві.

Вул. Поліська (від центру)

Тут одна з нових скляних зупинок. На ній – малюнок вандалів. Зупинка «замурзана», її варто почистити від бруду та пилу, бо прозоре скло стало темно–сірим.

Вул. Лесі Українки

Ця зупинка знаходиться біля магазину. Дві лавки розташовані під навісом магазина, ще дві – просто неба. Тут є інформаційний монітор та термінал, де можна купити разовий проїзний квиток.

Вул. О. Теліги (до центру)

Зупинка не має інформаційного монітору. Вона обклеєна афішами та рекламою. Металеві опори іржаві. Однак вона чиста.

Вул. О. Теліги (від центру)

Ця зупинка нічим не відрізняється від попередньої. Вона не в найгіршому стані, але вже іржава та в залишках старих афіш та рекламі. Ні інформаційного монітору, ні терміналу поруч немає.

Бібліотека для молоді

Зупинка має сучасніше перекриття, однак опори залишились старі та іржаві. Стіни обмальовані та обклеєні рекламою. На цій зупинці є збір використаних батарейок.

Церква святого апостола Петра

Зупинка розташована біля магазинів та аптеки. Нові лавки розташовані під навісом. Тут є вдосталь місця, щоб сховатися від дощу в негоду. Є новий розклад руху громадського транспорту.

Вул. Симоненка (від центру)

Зупинка облаштована біля магазину. Тут є достатньо місць для сидіння під навісом, освітлення, термінал. Однак на стінах регулярно з’являється реклама.

Вул. Морозенка

Одна зі старих зупинок міста. Ні інформаційного монітору, ні терміналу. Вся зупинка в алишках афіш та рекламі.

Вул. Князя Острозького

На ці зупинці є новий розклад руху громадського транспорту. На відміну від більшості інших схожих зупинок, тут немає залишків старих афіш та реклами. Вона виглядає більш охайно.

Чи ремонтуватимуть зупинки?

Ми звернулися з інформаційним запитом до тернопільської міської ради. Як нам повідомили, наразі на території громади використовується 237 зупинок міського громадського транспорту. З них лише 19 облаштовані інформаційними моніторами.

Цього року облаштували п’ять нових зупинок на 1 683 790 грн з міського бюджету.

Скільки відремонтують або замінять зупинок наступного року та чи робитимуть це взагалі – наразі не відомо. Як нам повідомили, адресний перелік зупинок громадського транспорту, що потребує проведення поточного та капітального ремонтів, буде визначено за результатами весняного огляду об’єктів шляхово-мостового господарства. Невідомо і те, скільки коштів зможуть а це виділити, оскільки ще не затверджено бюджет міста на 2023 рік.

Напишіть, у якому стані зупинки громадського транспорті біля ваших будинків! Чи задоволені ви їх станом? Що їм бракує та чи потребують вони ремонту?

Опитування

Чи задоволені ви станом зупинок громадського транспорту, якими ви зазвичай користуєтесь?

Також у міській раді зазначають, що в процесі оптимізації маршрутної мережі, за необхідності будуть створюватись нові зупинки громадського транспорту.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Lika Nika

    Все облаштування полягає, щоб попиляти дерева, закласти каменюкою і наставити всяких халабуд, які себе не окуплюють і пустують
  • Маряна Шигінська

    Заригані диряві …мертві
  • Петро Беріт

    Мвстом керує бардак та хабарництво... але нашим людям нормас, краде але щось робить... чим ми краще за кацапів? Ті теж живуть в багні і тішаться царем, а ми своїм місцевим феодалом...

    Михайло Чорненький reply Петро Беріт

    Петро Беріт всьою державою, не тільки містом
  • Lidiya Vasylyk

    За зупинками треба доглядати,вони брудні,бокове скло на багатьох зупинках відсутнє тому що має дуже слабке кріплення,написи і наклєйки треба чистити,для цього треба створити службу щоб цим займалася. На зупинці "Універсам"в бік центру дерево згнило,на цій зупинці знаходяться декілька торгівельних магазинчиків у досить занедбаному стані ,треба цю зупинку також включити в план капітального ремонту і зобов'язати господарів тих торгівельних точок привести їх в належний стан

keyboard_arrow_up