Нові правила щодо перевезення дітей в автомобілі. Що змінилось?

Нові правила щодо перевезення дітей в автомобілі. Що змінилось?
  • Уряд схвалив зміни до ПДР, які підвищують безпеку пересування дітей в автокріслах. 
     
  • За минулий рік в Україні сталося 4 432 ДТП за участю дітей, у яких 168 дітей загинуло та 3957 — травмовано. 

"Відучора набрала чинності постанова Кабінету міністрів України від 24 лютого 2021 № 152, якою внесено зміни до Правил дорожнього руху", - написав перший заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький на своїй сторінці у Facebook. 

Що змінилось:

  • доповнили визначення дитячої утримувальної системи (замість спеціальних засобів);
  • прибрали вік дитини, залишили лише зріст (145 см);
  • прибрали вимогу щодо користування дитячими утримувальними системами на транспортних засобах, що здійснюють регулярні, регулярні спеціальні та нерегулярні пасажирські автобусні перевезення, та спеціалізованих транспортних засобів (медичної допомоги, Міноборони, МВС, Національної поліції, ДСНС, Держприкордонслужби, СБУ, ДСО);
  • доповнили пункт щодо правил використання дитячих утримувальних систем в транспортних засобах.

Детальніше щодо змін

Пункт 1.10 доповнений новим абзацом:

дитяча утримувальна система — обладнання, що здатне утримувати дитину в сидячому або нахиленому положенні, яка у разі зіткнення або різкого гальмування транспортного засобу зменшує небезпеку травмування дитини, що в ньому перебуває, шляхом обмеження рухливості її тіла.
Підпункт "б" пункту 21.11 викладений у такій редакції (забороняється перевозити):

Відео дня

б) дітей, зріст яких менше 145 см, у транспортних засобах без використання дитячих утримувальних систем, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу;

на задньому сидінні мотоцикла та мопеда, крім:

  • транспортних засобів, що здійснюють регулярні, регулярні спеціальні та нерегулярні пасажирські автобусні перевезення, за умови дотримання встановлених цими Правилами обмежень швидкості руху;
  • спеціалізованих санітарних автомобілів бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, оперативних транспортних засобів Міноборони, МВС, Національної поліції, ДСНС, Держприкордонслужби, Служби безпеки, Управління державної охорони під час виконання ними невідкладного службового завдання.


Правила доповнені пунктами 21.12 — 21.16 такого змісту:

21.12. Дитячі утримувальні системи повинні використовуватися у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки чи системами з’єднання дитячої утримувальної системи, передбаченими їх конструкцією, та відповідати вимогам чинних в Україні правил і нормативів.
21.13. Дитячі утримувальні системи встановлюють на місцях для сидіння, крім першого ряду. У разі перевезення дитини віком до трьох років у легковому автомобілі на місці для сидіння першого ряду допускається встановлення дитячих утримувальних систем, які встановлюються проти напрямку руху з обов’язковим відключенням фронтальної подушки безпеки цього місця для сидіння (у разі її наявності).
21.14. Дитячі утримувальні системи встановлюють та використовують відповідно до інструкцій виробників цих систем та транспортних засобів.
21.15. Характеристики дитячої утримувальної системи повинні відповідати масі та зросту дитини, яка у ній перевозиться.
21.16. Діти повинні перебувати у дитячих утримувальних системах у пристебнутому положенні.

Нагадаємо, у 2019 році було посилено відповідальність за порушення правил перевезення дітей:

  • штраф 510 гривень;
  • за повторне протягом року вчинення порушення — 850 гривень.

За минулий рік в Україні сталося 4 432 ДТП за участю дітей, у яких 168 дітей загинуло та 3957 — травмовано.

Протягом минулого року поліцейські склали 2 664 адміністративні постанови за порушення правил перевезення дітей.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up