Коли водіїв можуть позбавити права керування та як і за скільки їх можна повернути

Коли водіїв можуть позбавити права керування та як і за скільки їх можна повернути
  • За які порушення можна позбутись посвідчення водія і на який термін,цікавляться читачі. 
  • Прав можуть позбавити на строк від 3 місяців і 10 років. Це може зробити лише суд, пояснила юрист Олена Степанова.
  • Чому вартість повернення документу коливається від 26 до 236 грн, пояснив Василь Барановський.

Хто може позбавити прав керування автомобілем і на скільки часу, цікавляться читачі. А також, чи потрібно складати іспити, коли термін покарання мине?

  • Мого знайомого позбавили прав на півроку, - розповіла тернополянка Оксана Мудрій. – Днями виходить термін, і права йому повернуть. Нещодавно ми сперечались, бо він стверджує, що складати іспити повторно для цього не потрібно. Я ж стверджую, що це обов’язково.

Жінка цікавиться, в яких випадках водіїв в Україні можуть позбавити права керування, хто це може зробити – поліцейські чи суд. І чи потрібно знову складати іспити? Якщо так – то які і у скільки це обійдеться.

Хто позбавляє прав, на який термін і за що, ми попросили прокоментувати юриста Олену Степанову. Чи потрібно знову здавати екзамени і скільки це коштує, пояснив провідний спеціаліст сектору кадрового забезпечення та зв’язків з громадськістю Регіонального сервісного центру МВС Василь Барановський.  

Відео дня

Позбавити прав керування водія можуть лише за рішенням суду, каже Олена Степанова. Патрульні поліцейські до цього стосунку не мають. Існує шість випадків, коли водія можуть позбавити прав.

6 випадків, коли у вас можуть забрати права

N п/п

За що можуть позбавити прав

Стаття КУпАП

Термін, на який можуть позбавити

1

Порушення ПДР, що спричинили створення аварійної ситуації

стаття 122 ч. 4

від 6 місяців до 1 року

2

У разі невиконання водієм вимоги поліцейського на зупинку транспортного засобу

стаття 122-2

від 3 до 6 місяців

3

Виїзд на залізничний переїзд у випадках, коли рух через переїзд заборонено

стаття 123 ч. 2

від 1 року до 2 років

4

За порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна

стаття 124

від 6 місяців до 1 року

5

За керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, а також під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції

стаття 130

від 1 року до 10 років

6

За порушення правил експлуатації транспортних засобів: керування водієм автомобіля, який має несправності гальмової системи, рульового управління, тягово-зчіпного пристрою, зовнішніх світлових приладів або інші технічні несправності

стаття 121 ч. 3

від 3 до 6 місяців

*Кодекс України про адміністративні правопорушення

Якщо водій був позбавлений посвідчення водія за адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, після закінчення терміну позбавлення він повинен звернутись до сервісного центру МВС та здати теоретичний і практичний іспити, пояснив Василь Барановський. Тільки після чого йому повернуть посвідчення водія, яке зберігається в сервісних центрах МВС. Вартість такої процедури становить 26 гривень.

  • Якщо ж це водій-початківець, який отримав посвідчення водія терміном на 2 роки, то повернення посвідчення водія особам, які отримали його вперше та були позбавлені права на керування транспортними засобами, не відбувається, - каже Василь Барановський.

Поновлення права керування транспортними засобами здійснюється після чергової підготовки у відповідному навчальному закладі та після складання теоретичного й практичного іспитів у СЦ МВС. Таке посвідчення знову видається на 2 роки. Вартість такої послуги становить 236 гривень.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up