Напідпитку і без прав їхав мотоциклом та перекинувся: 34-річний товариш загинув на місці

Напідпитку і без прав їхав мотоциклом та перекинувся: 34-річний товариш загинув на місці
  • Вирок водію-війсьовослужбовцю за скоєння ДТП напідпитку проголосив 5 березня Підволочиський райсуд.
  • У цій аварії тоді загинув 34-річний пасажир  — Андрій із Жеребок. Водій, який був за кермом двоколісного, сильно покалічився. Як дізнались «20 хвилин», водій зараз є військовослужбовцем, але службу доведеться перервати через ув’язнення.  

Смертельна ДТП, як раніше повідомляли «20 хвилин», сталась 8 серпня 2022 року у с. Колодіївка колишнього Підволочиського району.

Двоє чоловіків їхали на мотоциклі. За кермом – тоді 22-річний переселенець із Полтавщини. Якоїсь миті чоловік не впорався з керуванням, двоколісний понесло, і він врізався в дорожній знак. Водія доправили до обласної лікарні із закритим переломом стегнової кістки і множинними саднами.

На місці ДТП медики швидкої констатували смерть місцевого чоловіка, пасажира мотоцикла. Він отримав травми, несумісні із життям. Як згодом вдалось дізнатись «20 хвилин», у нічній аварії загинув 34-річний Андрій Марків із с. Жеребки колишнього Підволочиського району. Водія звуть Валентином П. 

Відео дня

— Засуджений із червня 2000 року був старшим навідником військової частини, яку, за інформацією командування, самовільно залишив, — повідомила «20 хвилин» речниця Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону Юлія Шевченко. — Статусу учасника бойових дій не має.

Освідчення на вміст алкоголю у крові показало позитивний результат: 1,6 проміле. Чоловіка звинуватили за ч. 3 ст. 286-1 КК України — у скоєнні ДТП із загиблим, скоєній у стані алкогольного сп’яніння. Санкція передбачає від п’яти до десяти років позбавлення волі. Чому водій отримав мінімальне покарання, дізнавались «20 хвилин».

Чому отримав мінімальне покарання

У судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав. Пригадав, як після застілля, близько першої ночі, вирішили разом з товаришем поїхати із с. Жеребки в с. Полупанівку. Сіли удвох на мотоцикл, він не помітив поворот, різко гальмував, від чого мотоцикл кинуло в сторону і двоколісний перекинувся.

— Після ДТП підійшов до потерпілого, він був живий, проте нічого не міг відповісти, — казав Валентин у суді. — Будучи в шоковому стані, я не зміг набрати швидку, почав кричати про допомогу. Прибігли рибалки, які і викликали карету швидкої допомоги. У період, коли їхала швидка, потерпілий  помер. Про вчинене дуже шкодую і прошу суворо не карати.

Як вказали судмедексперти, смерть пасажира настала внаслідок масивної крововтрати, внутрішньої кровотечі і закритої тупої травми грудей і живота з переломами ребер та ушкодженням внутрішніх органів.

— Визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 286-1 КК України та призначити йому покарання у виді п`яти років позбавлення волі, з позбавленням права керування транспортними засобами строком на п`ять років, — так вирішив суд.

Строк відбування покарання обвинуваченому рахуватимуть з моменту обрання відносно нього запобіжного заходу у виді тримання під вартою, тобто 18 вересня 2023 року.

Вирок суду може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Чому обвинуваченому обрали мінімальне покарання, «20 хвилин» запитали у спецпрокуратурі.

— Судом враховано ступінь тяжкості кримінального правопорушення і наслідки, що настали, а також те, що злочин неумисний, — прокоментувала Юлія Шевченко. — Взято до уваги те, що обвинувачений раніше не судимий, є військовослужбовцем і має позитивні характеристики. Він повністю визнав свою вину та відшкодував потерпілій матеріальну шкоду. З урахуванням фактичних обставин справи, думки потерпілої, судом призначено покарання у межах санкції статті – 5 років ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами на той самий період.

Таке покарання буде необхідним і достатнім для виправлення засудженого та попередить вчинення ним нових злочинів, запевнили у Спецпрокуратурі.

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 286-1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння

Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони спричинили смерть потерпілого, — караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років.

 

Довідка

Вирок у Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/117436200

 

Читайте також: 

На дорогах Тернопільщини своя війна і чорні дні: в аваріях загинули шестеро людей

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Костя

    Трагедія. Але хоча би не вмер від рук москаля.

keyboard_arrow_up