Непомітні пішоходи: як убезпечити себе і дітей в темну пору доби на дорозі?

Непомітні пішоходи: як убезпечити себе і дітей в темну пору доби на дорозі?
  • Найчастіше аварії відбуваються через нетверезих водіїв або необережність пішоходів, які у сутінках стають «невидимими». Поліцейські розповідають як зберегти життя на дорозі у темний час доби.
  • Якщо у пішохода є світловідбивний флікер, то відстань, з якого водій може його помітити, зростає до 150 метрів.

Наїзд на пішохода - один з найпоширеніших видів ДТП, причому найчастіше відбувається це в темний час доби. Як відомо, осінньо-зимовий період - далеко не найкращий час для водіїв і пішоходів. Бруд, сльота і полій на проїжджій частині «працюють» на небезпеку учасників дорожнього руху. З настанням осені темніти починає раніше, видимість на дорогах помітно погіршується, в результаті аварій стає більше і все частіше під колеса автомобілів потрапляють пішоходи, повідомляє Національна поліція.

Це обумовлено тим, що помітити людину, не позначену світлоповертаючими елементами, яка переходить проїжджу частину, або йде по краю дороги, досить складно.

Основна проблема полягає в тому, що найчастіше пішоходи вважають, нібито водій автомобіля бачить їх, і без необхідної обережності виходять на проїжджу частину. У той же час водій занадто пізно помічає пішохода, який в темряві і при світлі зустрічних фар зливається з асфальтом.

Відео дня

За даними автоінспекції, на темній дорозі видимість в ближньому світлі фар автомобіля складає в кращому випадку 50 метрів.

Захистити себе від можливих наїздів в темний час доби можна, якщо носити світлоповертаючі елементи на одязі та інших верхніх аксесуарах - шапках, сумках, рюкзаках.

Дітям дані елементи батьки повинні прикріпити на верхній одяг. Щоб зробити дитину більш помітним на дорозі, необхідно використовувати світловідбиваючі елементи і на одязі, і на ранці. Для цих цілей підходять стікери, флікери-підсвічування, флікери-браслети. Найбільш помітними є флікери білого або лимонно-жовтого світла. При виборі шкільного ранця рекомендується віддавати перевагу тим, на яких вже присутні світловідбиваючі елементи у вигляді нашивок, вставок і т.п, завдяки яким дитину можна буде побачити навіть на значній відстані.

Пішоходи старшого віку, які світлоповертаючі елементи не використовують в межах міста, можуть мати і тримати їх в сумці, кишені, і якщо виникне ситуація, коли вночі знадобиться здійснювати свій шлях по неосвітленим дорогам - це маленький елемент допоможе зберегти життя.

Якщо у пішохода є такий флікер, то відстань, з якого водій може його помітити, зростає 150 метрів. І це є найбільш дієвим способом убезпечити себе на дорозі, так як використання світлоповертального аксесуару зменшує ризик наїзду на пішохода в темний час доби на 85 відсотків.

- Зніміть навушники, відірвіться від мобільного, використовуйте світловідбивні елементи, - застерігають поліцейські.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Степан

    Також може допомогти включений ліхтарик, або екран мобільного телефона. Декілька раз таке бачив рухаючись в нічний час дорогою до Львова.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up