Партнер рубрики Події

Новий закон про "п'яну" їзду: збільшили штрафи, є зміни в освідуванні і не тільки. Аналізує юрист (ГРАФІКА)

Новий закон про "п'яну" їзду: збільшили штрафи, є зміни в освідуванні і не тільки. Аналізує юрист (ГРАФІКА)
  • Строк розгляду адміністративних справ збільшили від 3 до 12 місяців. Зміни відбулись і щодо їзди без документів. Втеча з місця ДТП, яка раніше каралась штрафом 255 грн, тепер може витягти з гаманця понад 3 тис грн.
  • І це далеко не всі зміни, які чекають на порушників. Ми розклали закон "по поличках" разом із юристом. Найцікавіші і практичні моменти зібрали в графіку. Тож читайте та аналізуйте. 
Санкції за п’яну їзду суттєво посилили. За скоєння напідпитку ДТП, у яких є загиблі, винуватця відтепер однозначно позбавлять волі, а п’яна їзда без потерпілих може закінчитись  штрафом у 17 тис грн., позбавленням прав керування на тривалий термін і навіть вилученням автомобіля. Щоправда, не потрібно це плутати з конфіскацією.

Верховна рада в другому читанні проголосувала «за» законопроект №2695 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху". Його 24 лютого вже підписав голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Аби Закон набрав законної сили, потрібен ще підпис Президента Володимира Зеленського та офіційна публікація в «Урядовому кур’єрі». Від наступного дня діятимуть нові правила щодо водіїв, які сіли за кермо напідпитку. До всіх, хто керував авто під градусом чи кайфом до цього дня, застосовуватимуть санкції за попередньо діючими нормами законодавства.

У новому Законі є чимало змін, причому вони стосуються як адміністративних, так і кримінальних проступків у сфері дорожнього руху. Скажімо, посилили санкції для пішоходів-порушників — штраф тепер не 51 грн, а до 255 грн та виключається їх "попередження".

Затримували про 300 п'яних водіїв в день

А за залишення місця ДТП, якщо раніше водії платили 255 грн, тепер штраф зріс до 3,4 тис. грн. або позбавлення права керування транспортними засобами на строк 6 місяців, або адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб.

Відео дня

Ми сьогодні більш детально зупинимось на проступках водіїв, які сідають за кермо напідпитку та які на них чекатимуть покарання. Саме таких часто називають потенційними вбивцями. А, за даними заступника міністра МВС Антона Геращенко, минулоріч в Україні в ДТП загинули 3550 осіб.

За даними МВС, за минулий рік патрульна поліція зупинила 129 тис. водіїв, які керували автомобілем у нетверезому стані, тобто по 300 осіб за день.

—  Це тільки ті, кого ми встигли зупинити, - каже Антон Геращенко. — А скільки мільйонів разів українці сідали за кермо в нетверезому стані? Десятки мільйонів. Штраф 10 200 грн, повторний — 20 400, але це не зупиняє цих людей. Минулого року 9,5 тис. водіїв сіли повторно за кермо в стані сп’яніння і були спіймані, а 7 тис. — втретє. У нас є унікуми, затримані по 9 разів у стані алкогольного сп’яніння.

Отож, ми проаналізували зміни, які чекають на водіїв після підписання Закону Президентом, з адвокатом, який має чималий досвід і серйозну практику саме у сфері порушень ПДР і ДТП, керуючим партнером юридичної фірми «Самуляк та партнери» Михайлом Самуляком.

Законом внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, а також законів України «Про дорожній рух» та «Про Національну поліцію». Посилено відповідальність за керування транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними суднами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння. Легалізовано використання поліцейськими технічних засобів відеозапису з обов’язковим долученням матеріалів відеофіксації до протоколу про адміністративне правопорушення тощо. Законом також доповнено Кримінальний кодекс статтею 2861 «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння».

Законом підвищуються штрафи:

*Діятиме після підписання Президентом та публікації в «Урядовому кур’єрі»

Які діяли схеми уникнення покарання і що буде тепер?

Суттєві зміни діятимуть і в «часовому» розрізі розгляду адміністративних порушень. Раніше адмінсправи могли розглядати лише 3 місяці. І водії цим часто користувались, аби уникнути покарання за п’яну їзду. Схеми були різними. Приміром, відповідач хворіє і не може певний час з’являтись до суду чи його захисник має офіційне підтвердження, що перебуває в інших справах в суді і не може з’явитись на цей судовий розгляд. Три місяці минали, і справи закривали.

Як приклад може привести резонансну ДТП на Чортківщині, де водій Audi на смерть збив жінку, керуючи автомобілем напідпитку. Суд визнав його винним у скоєнні ДТП, але закрив адмінсправу, бо тримісячний термін розгляду справи вже завершився. Детальніше читайте Як п’яний водій уникнув покарання за смертельну ДТП і чи є шанс все змінити: що кажуть у прокуратурі?

Тепер внесуть зміни до Кодексу про адмінправопорушення і стягнення може бути накладене протягом одного року з дня його вчинення.

—  Раніше пропущення чи закінчення строків розгляду справи – це була одна зі схем для уникнення покарання за керування напідпитку, — каже адвокат Михайло Самуляк. — За цим, правда, ретельно стежили активісти і вища рада правосуддя. Тепер такі розглядатимуть рік. Як на мене, існує ризик того, зо подібні справи умисне затягуватимуть.

Незважаючи на те, що покарання за 130 КУпАП є адміністративним правопорушенням, Європейський суд з прав людини однозначно вважатиме таку справу кримінальною - в розумінні конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, припускає адвокат.  Бо, скажімо, адміністративне покарання за керування напідпитку є набагато більшим за деякі кримінальні проступки, скажімо, крадіжку.

—  Раніше це була одна з найбільш поширеніших схем для уникнення відповідальності. Тепер даними змінами заборонено передавати на поруки, якщо особа підозрюється у вчиненні правопорушення за ст.. 130 КУпАП – тобто, за керування у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Ще одна схема, коли водія суд позбавляв права керування за п’яну їзду, а він все одно сідав за кермо і попадався патрульним. Раніше його притягали до відповідальності за с. 126 КУпАП – за керування без документів. Водій сплачував штраф 510 грн. і їхав далі.

— Тепер за таке діяння штраф збільшили до 20 тис 400 грн, — пояснив Михайло Самуляк. — Якщо такого водія впіймають повторно протягом року, то позбавлять права керування на строк від 5 до 7 років. І з оплатними вилученням транспортного засобу чи без такого. Оплатним – це означає примусово заберуть авто, але повернуть гроші. Не плутати з конфіскацією.

Покарання, зазначені в КУпАП, тепер дуже серйозні і часто перевищують покарання за кримінальні проступки.

—  На мою думку, всі оці посилення відповідальності законодавець мав би вводити в Кримінальний, а не в Адмінкодекс, — каже Михайло Самуляк. — Адже процедура розгляду справ за КУпАП бажає кращого і часто права підозрюваного порушуються. Як на мене, у таких справах має бути присутнім прокурор.

Відмова від освідування на стан сп’яніння

Раніше на водіїв, які відмовлялись від проходження освідчення на стан алкогольного сп’яніння, складали протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП. Це прирівнювалось до керування напідпитку. Однак, цю відмову мали підтвердили двоє свідків. Коли новий Закон вступить в силу, патрульним достатньо буде пред’явити відеозапис з нагрудної камери, де водій відмовлятиметься проходити таке освідування. Якщо ж водій напідпитку скоїв ДТП з потерпілими чи загиблими, буде серйозна битва між обвинуваченням і захистом щодо відібрання біологічних взірців.

Щодо ДТП з потерпілими, вчиненими п’яним водієм, в Кримінальному кодексі щодо таких з’явилась окрема стаття. Хоча раніше керування напідпитку було лише юридично обтяжуючою злочин обставиною.   

Законом доповнено Кримінальний кодекс статтею 2861 «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння».

Яке покарання за п’яну ДТП з потерпілими

Ст. 2861

Порушення

Покарання

Ч. 1

Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, -

карається позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

 

 

Ч. 2

Ті самі діяння, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони заподіяли потерпілому тяжке тілесне ушкодження, -

караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до восьми років.

 

 

Ч. 3

Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони спричинили смерть потерпілого, -

караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років.

 

 

Ч. 4

Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, -

караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від семи до десяти років

—  Вчинення ДТП з потерпілими в стані алкогольного сп’яніння зараз вже буде окремий злочин, — каже Михайло Самуляк. — Раніше юридично це була обтяжуюча обставина. Зараз суттєво за такий злочин посилили відповідальність.

Якщо раніше суди за ДТП з потерпілими, в яких були травми середньої тяжкості, часто давали «умовний» термін чи штраф, зараз такому водію однозначно загрожує позбавлення волі. Якщо тяжке тілесне ушкодження, суттєво збільшили термін позбавлення прав керування.

Якщо водій відмовлятиметься надати біологічні зразки, слідчий має звернутись до слідчого судді з клопотанням зобов’язати такого надати матеріал. На це потрібен час. Поки слідчий подасть клопотання, поки суддя його розгляне, для цього він має викликати підозрюваного, захисника та прокурора, доки ухвалить рішення. Доки цей весь процес триватиме, підозрюваний банально може отверезіти. Так що, як бачимо, прогалини таки залишились. Як все діятиме, коли запрацюють нові санкції – покаже час.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up