Один відмовився везти безоплатно, інший — без проблем. Як скористатися пільгами у транспорті?

Один відмовився везти безоплатно, інший — без проблем. Як скористатися пільгами у транспорті?
  • Тернополянка зранку не змогла скористатись пільговою картою тернополянина — їй довелось розрахуватись за проїзд банківською карткою. 
  • Хто, коли, за що і скільки має платити у міському транспорті, дізнавалися «20 хвилин». 

 

Водій однієї маршрутки відмовив у безкоштовному проїзді, мотивуючи, що пільгами жінка зможе скористатись лише після 10 ранку, а водій іншої — провіз без проблем. Про це редакцію «20 хвилин» повідомила постійна читачка.

Хто, кого і коли безкоштовно провезе, а у яких випадках вам відмовлять в пільгах, з’ясовували «20 хвилин».  

Чому один везе, а другий ні?

Тернополянка Анжела Осоковець в суботу, 19 серпня, близько сьомої ранку сіла в маршрутку №13 на вул. Тарнавського. Жінка розповіла журналістам, що їй 42 роки, але вона вже давно має групу інвалідності, тому «Карта тернополянина» у неї соціальна, помаранчевого кольору.

Відео дня

— Сіла в автобус, передала водію карту, а він сказав, що пільговий проїзд від 10 ранку, все, мовляв, виходьте, — поділилась пані Анжела. — Я оплатила проїзд банківською карткою. Доїхала до Центру. Через годину, близько восьмої ранку, поверталася із Центру на «Сонячний», сіла в 27, приклала карту до валідатора – отримала безоплатний квиток.

На годиннику ще не було 10 ранку, каже жінка. Тому вона поцікавилась у журналістів: що це за проїзд такий — пільговий і вибірковий? 

— Якщо у мене група інвалідності і соціальна «Карта тернополянина», але я працюю, як маю діставатись на роботу зранку? — цікавиться жінка. — Отримувати ще другу «Карту тернополянина» – не соціальну? Купувати проїзний? І навіщо тоді мені соціальна, якщо я за нею не можу проїхати, а готівкою розрахунок у транспорті не проводять? 

Хто за що має платити і хто та якими пільгами на проїзд у міському транспорті Тернополя користується? Як з учасниками бойових дій: вони можуть їхати з посвідченням безоплатно чи до 10 ранку давати гроші з кишені? І як від початку нового навчального року у транспорті платитимуть учні і студенти?

Як ми дізналися, безоплатне перевезення для пільговиків є лише на тих автобусах й тролейбусах, які працюють як соціальне таксі. У таких пільгове перевезення без обмежень в часі, пояснила речниця міськради Мар’яна Зварич. Аби легше розрізнити: соціальний транспорт — цифра із номером маршруту на зеленому фоні. Маршрутне таксі — цифра на жовтому фоні.

Наразі вартість проїзду у громадському транспорті можлива лише безготівково. При оплаті банківською карткою або купівлі разового проїзного квитка, потрібно заплатити 10 гривень.

9 гривень коштує проїзд власникам електронного проїзного.

8 гривень платять власники персоніфікованої Карти тернополянина.

Вартість проїзду у маршрутках, тролейбусах та автобусах однакова.

 

Пільгові перевезення: коли і для кого

У міських тролейбусах здійснюється:

— безоплатне перевезення пільгових категорій населення, яким чинним законодавством надано пільги на проїзд, по відповідних електронних квитках «Соціальна карта тернополянина» без обмежень;

— перевезення студентів вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації денної форми навчання, учнів загальноосвітніх шкіл, вихованців середніх та професійно-технічних навчальних закладів по відповідних електронних квитках «Соціальна карта Тернополянина», безоплатно протягом року.  

У комунальних автобусах, що працюють у звичайному режимі руху («соціальні») та в автобусах приватних перевізників, що обслуговують приміські маршрути ТМТГ у звичайному режимі руху:

— безоплатне перевезення пільгових категорій населення, яким чинним законодавством надано пільги на проїзд, з відповідними електронними квитками «Соціальна карта тернополянина» , здійснюється без обмежень;

— перевезення студентів вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації денної форми навчання, учнів загальноосвітніх шкіл, вихованців середніх та професійно-технічних навчальних закладів по відповідних електронних квитках «Соціальна карта тернополянина», здійснюється  безоплатно протягом року.  

В автобусах приватних перевізників, що працюють в звичайному режимі руху («соціальні»):

—  безоплатне перевезення пільгових категорій населення, яким чинним законодавством надано пільги на проїзд за відповідними електронними квитками «Соціальна карта тернополянина», здійснюється без обмежень;

— перевезення студентів вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації денної форми навчання, учнів загальноосвітніх шкіл, вихованців середніх та професійно-технічних навчальних закладів по відповідних електронних квитках «Соціальна карта тернополянина», здійснюється протягом року з 50-відсотковою знижкою вартості проїзду.

В автобусах приватних перевізників, що працюють в режимі маршрутного таксі:

—  безоплатне перевезення пільгових категорій населення, яким чинним законодавством надано пільги на проїзд за відповідними електронними квитками «Соціальна карта тернополянина», здійснюється щодня, починаючи від 10.00 год., без обмеження їх кількості;

— перевезення учнів загальноосвітніх шкіл здійснюється з 50-відсотковою знижкою вартості проїзду, за учнівськими електронними квитками «Соціальна карта тернополянина», на період навчального року, крім канікул, за рахунок власних коштів перевізника.

Учасники бойових дій користуються всіма видами міського транспорту безкоштовно і без обмежень ані в часі, ані в кількості пільговиків, але за умови, якщо мають при собі посвідчення УБД.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Taras Matvienko

    Який порядок проїзду громадським транспортом Тернополя людині з інвалідністю і його супроводжуючому не жителям Тернополя?

keyboard_arrow_up