Один втік за кордон, інший воює. Що з резонансними справами ДТП, в яких загинули водій і пасажири маршруток

Один втік за кордон, інший воює. Що з резонансними справами ДТП, в яких загинули водій і пасажири маршруток
  • Арсена Будія, який напідпитку 3 роки тому вискочив на зустрічну і врізався в автобус, шукатимуть, доки не знайдуть. І справу через його втечу не закриватимуть.
  • ДТП у Лозовій забрала життя водія та пасажирки рейсового мікроавтобуса «Тернопіль-Кременець». Обоє були сусідами у Кременці. Рік минув, то чому ж справа досі не в суді і де водій, якого звинуватили у смертельній ДТП?

«20 хвилин» згадує найрезонансніші аварії 2022-го та минулих років за участю рейсових автобусів чи маршруток, де чимало людей постраждали й загинули. Зазначимо, що в жодній з них ще не проголошено вироків винуватцям. Одна трапилась кілька місяців тому поблизу Бірок, і цю справу досі розслідують. Тоді травмувались шестеро людей, серед яких була дитина. 

Слідство у справах ще двох смертельних аварій минулих років, які трапились неподалік Тернополя, також не завершене. Хоча винуватців встановили. Що це за смертельні ДТП і чому досі за них ніхто не відповів, читайте.  

Нагадаємо, 29 жовтня 2022 року біля Великих Бірок перекинувся рейсовий автобус. Постраждали шестеро осіб, серед яких дитина.

Відео дня

Рейсовий автобус сполученням «Кам'янець-Подільський — Тернопіль» перекинувся, в цей момент в салоні було 16 людей. Їх діставали медики й рятувальники, які першими приїхали на місце події. Слідство у цій справі триває.

Арсен Будій досі у розшуку

Арсена Будія, який на своєму авто п’яним врізався у рейсовий автобус 3 роки тому, досі розшукують. Тоді 23-річний чоловік теж травмувався, але за кілька днів втік з лікарні за кордон. Експертиза згодом підтвердила, що Арсен Будій був п’яним. Його оголосили у міжнародний розшук, і правоохоронці наголошували, що шукатимуть доти, доки не знайдуть.

Нагадаємо, 11 грудня 2019 р. на автодорозі «Обхід м. Тернополя» водій автомобіля Dacia Logan виїхав на смугу зустрічного руху та врізався в рейсовий автобус. Внаслідок зіткнення 65-річна Ольга Крива, яка сиділа поруч з водієм, вилетіла через переднє скло, а після цього потрапила ще й під його переднє колесо. Пасажирка загинула на місці ДТП. 
4 січня у лікарні померла 58-річна Ярослава Цупер — друга пасажирка, яка від удару вилетіла з автобусу. Жінка сиділа поруч з Ольгою, біля водія. Обидві пасажирки вилетіли крізь лобове скло. Сімох осіб тоді госпіталізували, в т.ч. і пані Ярославу.

Потрапив до лікарні тоді і Арсен Будій – водій легковика. Поліція отримала інформацію, що він залишає країну, коли чоловік був вже перед кордоном. Зв’язались з водієм автобуса, який його віз. Той відмовився Арсена перевозити. На кордоні розгорівся скандал.

— Є в нас свідчення водія, — розповів начальник головного управління нацполіції в області Олександр Богомол. — Мама йому допомагала утекти. Вони взяли таксі і на ньому переїхали через кордон. Це все майже детективна історія. Офіційно ми не могли його зупинити, бо він не був ще тоді оголошений у розшук.

За відомостями правоохоронців, 15 грудня підозрюваний в супроводі двох колег та бабусі покинув приміщення лікарні на інвалідному візку. Невдовзі оперативники з'ясували, що підозрюваний разом з родичами перетнув державний кордон в пункті пропуску «Грушів» в бік Республіки Польща, а після цього з матір’ю пересів в таксі марки Volkswagen та продовжив рух в невідомому напрямку.

Бачимо, що назустріч нам летить машина

«Бачимо, що назустріч нам летить машина, крутить її, я в той момент закриваю очі – і страшний удар у автобус. Відкриваю очі — вже на асфальті, — згадувала, коли прийшла до тями, пані Ярослава Це було за кілька днів до її смерті.

Одразу після ДТП подія була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України – йдеться про смертельну ДТП, де загинула одна людина. Після смерті пані Ярослави її перекваліфікували на ч. 3 – загибель кількох людей. Санкція статті передбачає  позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

Під колесами автобуса загинула 54-річна Ольга Крива. Жінці залишалось кілька хвилин до рідного дому. Вона проживала у Великому Глибочку, що в передмісті Тернополя. І їхала тоді додому. Хвилин за 5 могла б вже бути на місці. Але не судилося...

У жінки було чимало планів і приємних клопотів. Адже з дня на день син з невісткою мали б подарувати їй перше онучатко.

В автобусі, поїздка якої стала фатальною для Ольги, їхали всі мешканці Глибочка. Серед сімох травмованих – п’ятеро саме пасажири автобуса. Чотирьом надали допомогу і відпустили додому.

Коли на місце ДТП приїхав чоловік загиблої Ольги і перший шок та біль минули, він одразу видав: «Богдан тут точно не винен».

В автобусі була вагітна жінка

Богдан — це водій автобуса, який потрапив у ДТП. Сам він зі Збаражчини, але відколи існує цей рейс, відтоді він кермувальник. Років 15, не менше. Його вже майже як односельця знали всі, адже користувались маршрутом зазвичай тільки місцеві. Усі знайомі один з одним, вітались і з паном Богданом. А той завжди знаходив для людей добре слово чи підбадьорював жартами. Але, стверджують мешканці Глибочка, завжди й був максимально уважним на дорозі. Слідство встановило, що він не винен у цій ДТП.

Того дня вагітна із Глибочка саме стала на облік у лікарні Тернополя. Разом з чоловіком повертались автобусом додому. Вони, на щастя, фізично не постраждали. Жінка каже – не пам’ятає нічого. Усе відбулось за секунди: удар шаленої сили і страшенний грюкіт. Далі шок і все – як у тумані. Коли чоловік виводив її з автобусу, просив не дивитись навкруги. Аби ще більше не зашкодити майбутній матері.

23-річний водій Dacia Logan Арсен Будій потрапив до реанімації. 29-рчний пасажир автівки — теж до реанімації, але іншої лікарні. Молоді люди – сусіди, жили через кілька хат один від одного у Кутківцях.

Слідство у цій справі призупинили, адже Арсена Будія досі не знайшли. Проте таку ДТП розслідуватимуть доти, доки чоловіка не відшукають і не притягнуть до відповідальності за смертельну ДТП, запевняють у поліції.

До ранку померли пасажирка і водій рейсового буса

Не дійшла до суду досі й справа іншої смертельної ДТП за участю маршрутки. Загалом у цій аварії було 9 постраждалих.

Нагадаємо, життя двох людей, водія та пасажирки рейсового мікроавтобуса «Тернопіль-Кременець», обірвалось через ДТП. Водія, 58-річного Павла Ящука, та пасажирку буса, 53-річну Ольгу Бочковську, поховали 11 грудня 2021 року з різницею в 1 годину на одному цвинтарі неподалік Кременця. Обоє загиблих були ще й сусідами – проживали на одній вулиці.

Вирвані крісла, травмовані люди - усе це наслідки дорожньо-транспортної пригоди, яка трапилася 8 грудня 2021 року близько 17:00 на дорозі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече, поблизу села Лозова. 

Там не розминулися маршрутний автобус MERCEDES BENZ SPRINTER 313, який рухався за маршрутом «Кременець-Тернопіль» та автомобіль VOLKSWAGEN PASSAT.

У ході розслідування стало відомо, що автобус дообладнаний із вантажного автомобіля в пасажирський.  І від удару, мовляв, через це повиривало крісла. Натомість директор Кременецького АТП, якому належить бус, Андрій Оболончик запевнив «20 хвилин», що всі документи на переобладнання в порядку. Все узаконено офіційно.

Водія легківки, якого звинуватили у скоєнні смертельної ДТП під Лозовою, суд спочатку відправив під домашній арешт. Це – колишній правоохоронець, який був дільничним у селі, де донедавна проживав. В авто, як нам вдалось з’ясувати, перебували один з синів та невістка, яку після отриманих в ДТП травм прооперували.

Водій легковика зараз на фронті

Як вдалось нам дізнатись, водій легковика Богдан С. (повні дані є в редакції, ми не називатимемо їх, доки триває слідство – прим. авт.) уродженець с. Ласківці, а проживав у селі Лошнів, що в колишньому Теребовлянському районі. Чоловік тут шанована людина, тому місцеві щиро співчувають йому і шкодують, що потрапив в ДТП.

— Він тут живе, відколи я себе пам’ятаю, хоча народився в іншому селі, —  розповів сусід чоловіка, який просив не називати його імені. — Богдан — дуже порядна людина. Дуже шкода, що так сталось з ним. Наші всі його шкодують, бо він порядний і чесний. А від ДТП ніхто не застрахований. Таке може трапитись з кожним. Чого на його долю випало таке випробування і за що це йому – не знаю.

Як розповіли місцеві, Богдан С. працював у їхньому селі дільничним. Люди його поважали і шанували. Коли за вислугою вийшов на пенсію, почав їздити час від часу за кордон, аби прогодувати родину.

Разом з дружиною виростили двох прекрасних синів. За словами місцевих, саме одному з синів переганяли нове авто того злощасного дня, коли сталась ДТП. За нашою інформацією, автомобіль був на іноземній реєстрації. У салоні були й син з невісткою. Жінка постраждала найбільше.

Ця справа, як вдалось з’ясувати «20 хвилин», досі не у суді, хоча минуло вже більше року. Все тому, що Богдан з початком повномасштабного вторгнення став на захист України і зараз перебуває в зоні бойових дій.

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком ситуації у справах цих резонансних ДТП та про все повідомлятиме читачів.

Читайте також

Так болить – за ними плаче пів Кременця. Що відомо про водія та пасажирку буса, життя яких обірвалось через ДТП

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач72

    Прогнивша система слідства і судова дає шанс на уникнення покарання обраним.

keyboard_arrow_up