Паркуюсь, де хочу? У Тернополі водії ставлять машини там, де це заборонено (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Паркуюсь, де хочу? У Тернополі водії ставлять машини там, де це заборонено (ФОТОРЕПОРТАЖ)
  • Після послаблень карантину у місті значно побільшало автівок. Біля ринків та в центральній частині міста знову стаються затори.
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, як паркуються тернопільські водії та дізналися, скільки доведеться заплатити за порушення.

Хоча карантин ще не закінчився, у місті багато парковок заповнені автівками. Однак не всі водії вміють паркуватися правильно, дехто ж, вимушений ризикувати та ставити машину там, де це заборонено, бо вільне місце знайти важко.

- Уже тиждень помічаю, що в центрі міста знову важко припаркуватися, - розповідає тернополянин Віталій.  – Навіть на Чорновола на платній парковці часто немає місць. Люди знову почали виїжджати на тротуари, зупиняються прямо біля пішохідних переходів. Скоро буде жарко, і наші водії почнуть заїжджати на газони біля будинків під дерева в затінок, щоб машина не грілась. Але якщо паркування на газоні просто не приємно мешканцям, то припарковані машини біля пішохідних переходів – це ще й небезпечно. Водій не бачить пішохода який збирається переходити дорогу, та і пішоходи самі мають значно менший огляд.

Паркуються на тротуарах і в заборонених місцях

Журналісти «20 хвилин» вирішили перевірити, як паркуються тернопільські водії. В центрі міста справді важко знайти вільні місця для парковки, однак порушень не так багато. Водії не паркуються в місцях, де це заборонено та встановлено відповідні знаки.

Відео дня

Однак кілька  водіїв неподалік Драмтеатру вирішили припаркуватися на тротуарі. Хоча людей там немає, відповідно до правил дорожнього руху цього робити не можна.

Деякі водії стають біля будівництв, де про заборону паркуватися поруч попереджують знаки.

А от біля ринку на вул. Митрополита Шептицького, порушень значно більше. Водії паркуються прямо на зупинках громадського транспорту. Через таких водіїв маршрутки та тролейбуси вимушені зупинятися посеред дороги, щоб випустити та забрати пасажирів, оскільки під'їхати до зупинки вони не можуть. Через те там часто стаються затори. 

Чимало автівок зупиняються на тротуарах. Хоча машини і не заважають проходу людям, все ж це не місця для парковки. 

Один з водіїв припаркувався на тротуарі прямо біля пішохідного переходу. Людям доводилось обходити автівку. Видимість автомобілів на дорозі через це гірша, до того ж, перехід, де припаркувався водій, не регульований.

Навпроти «Центрального ринку» працює платна парковка, однак на ній є вільні місця. Водії намагаються паркуватися там, де платити не треба, навіть якщо це тротуар. 

Дехто взагалі паркується там, де цього робити вже не можна і є відповідні знаки.


 

Під час карантину за неправильне паркування не штрафували

- З першого січня 2020 року близько 1600 постанов за неправильне паркування винесли працівники муніципальної інспекції, - повідомила речниця міської ради Мар'яна Зварич. - На час карантину з 18 березня по 12 травня працівники сектору контролю за паркуванням здійснювали контроль за дотриманням карантинних заборон, тобто постанови не виписували. 12 травня, в зв’язку з послабленням карантину та збільшенням кількості порушень, роботу по винесенню постанов відновили.

Найчастішими причинами для евакуації є парковка в заборонених правилами дорожнього руху місцях для стоянки, на смузі для громадського транспорту, а також парковка, яка унеможливлює рух інших машин, або ускладнює рух пішоходам, зазначають на сайті сектору контролю з паркуванням транспортних засобів у місті Тернопіль.

Скільки доведеться заплатити за порушення

Тернопільські водії не завжди правильно паркують свої авто, а за порушення правил паркування можна отримати штраф, зокрема за стоянку і зупинку в недозволеному місці, штраф становить 255 грн на перший раз і 680 грн у разі повторного порушення протягом року. А якщо ваше авто заважає руху машин або пішоходів, то штраф буде ще більшим – 510 грн, згідно зі статтею 122.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Якщо ви не встигли сплатити повну суму штрафу в термін від 10 банківських дні до місяця – постанова направляється до виконавчої служби для примусового стягнення. Тоді з водія стягується подвійна плата - пояснюють у муніципальній інспекції.

Опитування

Як вважаєте, чи потрібно штрафувати водіїв, які не правильно паркуються?

Як пояснюють у секторі контролю з паркування транспортних засобів у місті Тернопіль, за транспортування вашого авто на спеціальний майданчик вам доведеться заплатити:

  • 720 грн за послугу – якщо повна маса складає до 2000 кг включно;
  • 840 грн за послугу – якщо повна маса складає від 2000 до 3000 кг;
  • 1080 грн за послугу – якщо повна маса складає від 3000 кг.

Зберігання транспортного засобу також не безкоштовне:

  • за першу-сьому добу включно - за добу – 144 грн.
  • за кожну наступну добу починаючи з восьмої доби - за добу -  24 грн.

Де паркуватися не можна?

Згідно з пунктом 15 Правил дорожнього руху, паркуватися заборонено там, де не можна зупинятися:

  • на проїзній частині в два і більше ряди. Велосипеди, мопеди і мотоцикли без бокового причепа дозволяється ставити на проїзній частині не більше ніж у два ряди;
  • на газонах;
  • на зупинках громадського транспорту;
  • на трамвайних коліях;
  • на лівому боці дороги з розділовою смугою (бульваром) посередині;
  • не можна зупинятися на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, а також у тунелях і на залізничних переїздах.

Довідка:

Якщо ви бачите порушення правил паркування – повідомте про це представників муніципальої поліції. Для цього не потрібно чекати приїзду інспекторів. Достатньо сфотографувати автомобіль та вказати адресу. Фото можна надіслати на Viber:

Тел. +380730151481

Краще зробити кілька фотографій з різних ракурсів, щоб було чітко видно номерний знак автівки та факт неправильного паркування.

А ви часто помічаєте порушення правил паркування? Чи самі порушували правила? Пишіть у коментарях!   

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (37)
  • Гриць Варцаба

    На останньому фото на тротуарі встановлений штендер з рекламою аптеки. Це грубе порушення правил благоустрою. А от паркування на тротуарі дозволене правилами дорожнього руху, якщо тротуар безпосередньо межує з проїзною частиною (не відділений газоном), а для проходу пішоходів залишається більше 2 метрів вільного місця
  • Шевчук Євгеній

    Вся проблема наших людей у вседозволеності і безкарності. Поліція не реагує на порушення.
  • Luhomanka

    Штрафувати звісно, скільки можна. На машину гроші знайшлись, на газ з бензином десь теж гроші беруть кожного дня. А за стоянку заплатити грошей немає ...всі тротуари понищені, зелені зони, клумби, так ніби то не наше місто, берегти не треба. А самі потім ниють, що живуть у помийці, так маєте те, на що заслуговуєте!!!

    Гриць Варцаба reply Luhomanka

    Вас тільки питання наявності грошей в чужих кишенях непокоїть?

    Luhomanka reply Гриць Варцаба

    Мене непокоїть лиш те, що місто в якому я живу, нищить різне бидло, будь то водій на кориті чи п'яний придурок на своїх двох. А от питання грошей, видно непокоїть якраз таких, які не можуть знайти 10-20 грн. аби заплатити за стоянку.
  • Роман

    Чому ніхто не питає пана Надала де обіцяна, піземна, безкоштовна парковка в центрі міста, яку мав зробити забудівельник який отримав землю під будинок.Будинок звели а парковку забули? Це ж була передвиборча обіцянка нашого мера!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:30 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up