Перевзуйте авто! Перший сніг в Києві приніс затори і ДТП на кожному кроці

Перевзуйте авто! Перший сніг в Києві приніс затори і ДТП на кожному кроці
  • Синоптики обіцяють, що до кінця цього тижня сніг та мінус 5 буде і в Тернополі. Дорога може перетворитись на ковзанку.
  • За літню гуму в мороз не карають. Проте йдеться про ваше життя. 

 

Перший сніг у столиці приніс чималі затори і ДТП на кожному кроці. Все тому, припускають користувачі соцмереж, що більшість водіїв виїхали на «літній» гумі.

 

Відео дня

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Станом на 13 годину, на спецлінію 102 надійшло 294 звернення про ДТП у Києві, повідомляють поліцейські та закликають водіїв неухильно дотримуватися правил дорожнього руху. А, враховуючи несприятливі погодні умови, - утриматися від поїздок на великі відстані й скористатися громадським транспортом. Столиця наразі зупинилась у заторах.

Перший сніг у Тернополі, обіцяє Sinoptik, буде вже наприкінці тижня. Він прийде на зміну дощам. Як ще виправдаються прогнози погодних сайтів і температура опуститься нижче до мінус 5 вночі – дорога перетвориться на ковзанку.

Не «перевзули» авто – за це відповідальності немає. Проте водій зобов’язаний оцінити дорожню обстановку та подбати про безпеку, запевнили патрульні.

І ще варто врахувати, що ситуація на дорогах Тернопільщини останнім часом суттєво погіршилась, а кількість ДТП з потерпілими і загиблими стрімко пішла догори. Лише від початку листопада на дорогах області загинули дев’ятеро людей.  

Зимові шини – коли температура нижче +7

Відповідальності за їзду на літній гумі взимку чи восени, коли надворі «мінус», немає, запевнила т.в.о. речника управління патрульної поліції в області Катерина Басалига. Проте патрульна нагадує, що водій зобов’язаний об’єктивно оцінювати дорожню обстановку та дбати про безпеку – як власну, так і інших учасників дорожнього руху.  

  • Відповідальності немає, ці питання регламентовані правилами дорожнього руху і носять суто рекомендаційний характер, - запевнила Катерина Басалига. – Про зимові шини йдеться у п. 31 підпункт 4 і 5 Правил дорожнього руху.

Зокрема, там йдеться, що «зимові шини спеціально розроблені для використання в холодну пору року - при темп нижче +7». Гумова суміш розроблена таким чином, що при низьких температурах зберігає свою еластичність, а тому гарантує краще щеплення та скорочений гальмівний шлях на засніженому і слизькому дорожньому покритті. Літні натомість забезпечують надійне щеплення коліс з асфальтом.

  • Всесезонні шини не заборонено використовувати, але зверніть увагу: «всесезонка» не настільки еластична, як зимова гума, - каже Катерина Басалига. – І вона підходить для країн з більш м’яким кліматом. Де середньодобова температура становить близько нуля градусів.

Гальмівний шлях збільшується в рази

Літня гума не розрахована на використання при низьких температурах. Гальмівний шлях машини на непристосованих для зимової їзди шинах збільшується у кілька разів, на слизьких дорогах колеса пробуксовують, автомобіль не слухається керма, наголошує патрульна.
«Перевзути» авто радять раніше, аніж випаде сніг. Експерти радять це робити, коли на вулиці плюс 5-7 градусів. Адже при такій і нижчій температурі літня гума вже втрачає свою ефективність. Відтак переходити на зимову гуму можна вже зараз.

І хоч поки в Україні водіїв, котрі взимку їздять на літній гумі, не штрафують та не карають, "перевзувати" автівку важливо. Адже йдеться не лише про комфорт на дорозі, а, передусім, про безпеку водія та пасажирів.

До речі

На шиномонтажах Тернополя, ціни на «перевзуття» авто коливаються від 250 до 350 грн. Черг, як ми переконались, відвідавши кілька з них, немає. Максимум біля кожного соїть від двох до п’яти авто.   

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Світлана Лисак

    В радянському союзі проїздили всі сезони на одному типу гуми і не було резонансних дтп.а в нас як тільки то все завал звернути тре увагу на непрофесійність обох сторін дорожніх служб з одного і водіїв аматорів
  • DDD46

    В бляхарів немає грошей на колеса, забудьте буде море дтп з ними побачите.
  • A

    Щеплення від яких саме хвороб забезпечують зимові шини?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up