«Прикрила собою 6-місячну донечку»: подробиці смертельної аварії, у якій постраждала ціла сім'я з Плотичі

«Прикрила собою 6-місячну донечку»: подробиці смертельної аварії, у якій постраждала ціла сім'я з Плотичі
  • В аварії на Підволочиському шосе 11 лютого постраждала родина з села Плотича. Чоловіка, дружину, трьох дітей та свекруху госпіталізували у лікарні Тернополя з травмами.
  • Лікарі не змогли врятувати 39-річну Галину Тарас. Діти залишилися без мами. Журналісти «20 хвилин» дізналися історію загиблої.

У неділю, 11 лютого, на автодорозі М-12 неподалік Смиківців Великобірківської громади трапилося зіткнення двох легкових автомобілів Renault і BMW. У понеділок, 12 лютого, на сайті Головного управління Нацполіції області з’явилися подробиці цієї аварії.

– Приблизно об 11.45 на Підволочиському шосе водій BMW зіткнувся із попутним транспортним засобом і втік. У результаті удару Renault викинуло на смугу зустрічного руху, де воно врізалося в інше BMW, – каже начальник відділу розслідування злочинів у сфері транспорту Олександр Марченко. 

До лікарні потрапила водійка Renault, а її пасажир 1978 року народження від отриманих травм загинув. Також, як повідомила поліція, з тілесними ушкодженнями різного ступеня важкості бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала кермувальника та 5 пасажирів з іншого BMW. 

Відео дня

За даними поліції, серед травмованих були немовля і неповнолітні хлопці 8 й 15 років. Однак в обласній дитячій лікарні, куди госпіталізували дітей і куди звернулися журналісти, повідомили, що дітям 9 та 13 років. 

Підозрюваний винуватець аварії – під вартою

Як розказали у поліції 12 лютого, оперативники карного розшуку спільно зі слідчими і патрульними розшукали та затримали підозрюваного у скоєнні аварії – водія автомобіля BMW-220D, який втік із місця зіткнення.

Це – житель Смиківців 1976 року народження. У помешканні чоловіка слідчі провели обшук і вилучили авто. Також правоохоронці кажуть, що він відмовився від проходження алкотесту.

– Як з'ясувалося, чоловік позбавлений права керувати транспортними засобами. Затриманого уже двічі зупиняли патрульні за керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння, – додали у поліції.

Підозрюваного затримали відповідно до статті 208 Кримінального процесуального кодексу України й оголосили підозру згідно із частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження). 

Однак після того, як медикам не вдалося врятувати життя жінки – пасажирки BMW, яка отримала серйозні травми в аварії, частину статті перекваліфікували. Тепер підозрюваному інкримінують частину 3 статті 286 ККУ.

Довідка. У частині 3 статті 286 Кримінального кодексу України йдеться: «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, – караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років».

– Водія, який спровокував смертельну ДТП і втік, взяли під варту. Слідчі відділу розслідування злочинів у сфері транспорту спільно з представниками обласної прокуратури звернулися з клопотанням про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Суд клопотання задовольнив. Водій, причетний до смерті двох людей, перебуватиме в СІЗО до 9 квітня. Триває слідство, – 15 лютого нові деталі розслідування повідомили у відділі комунікації поліції.

Колектив музею шокований втратою

Як дізналися журналісти «20 хвилин», постраждала в аварії жінка, яка 12 лютого померла в реанімації – це 39-річна Галина Тарас. Вона працювала старшим науковим співробітником відділу фондів Тернопільського обласного краєзнавчого музею. 

Журналісти поспілкувалися з колегами тернополянки. Музейні працівники шоковані тим, як чиясь одна фатальна помилка чи недбалість на дорозі призвела до трагічної смерті їхньої «Галинки» чи «Галочки», як ніжно її називали у колективі. У холі закладу поставили фото Галини з чорною стрічкою і свічками. А колектив ще не оговтався від втрати…

– Невимовний смуток і біль огорнули музейну родину. Обірвалось ще таким молодим земне життя старшої наукової співробітниці відділу фондів Галинки Тарас. Людини ангельських чеснот, ласкавого і люблячого серця, дуже ніжної світлої душі, виняткової самовідданості і доброти. Здається, що Вона любила цілий світ і прикрашала його винятковим даром людяності. Людина-сяйво, без тіні, – лише квітучий райський сад... Розділяємо велике горе разом із родиною. Дуже тяжко і сумно, що так мало часу доля призначила втішатися своїми діточками, чоловіком, батьками та ріднею... Назавжди, Галю, залишатимешся у наших серцях найсвітлішою пам'яттю, – опублікували некролог на сторінці музею.

Прикрила собою маленьку донечку

За словами головного зберігача фондів Ірини Ленчук, 11 лютого внаслідок аварії постраждала вся родина Галини Тарас – вона сама, її чоловік Петро, свекруха та троє дітей подружжя. Синів звати Дмитро та Макар, а наймолодшій дитині – дівчинці Єві, 20 лютого має виповнитися лише 6 місяців.

– Галочка була прекрасною мамою. Діти для неї були головним у житті. Сім’я виховувала двох хлопчиків. А в 39 років Галочка розповіла, що збирається йти в декрет. Боялася народжувати в такому віці, але дуже хотіла донечку. Я її підтримала. І вона народила третю дитинку – Єву, – пані Ірина не може стримати сліз, пригадуючи колегу. 

Жінка розповіла нам й деякі подробиці аварії, про які знає.

– ДТП сталася вранці 11 лютого. Родина Галі була в церкві, а далі вони їхали в гості до сестри її чоловіка у Підволочиську громаду. Фактично, це була потрійна аварія. BMW залетіло на мінівен Renault. І чоловік Галі розвертався, втікав від удару. Галинка якраз погодувала донечку і поклала в люльку біля себе. Коли авто зіткнулись, вона прикрила дитятко собою. Удар пішов Галинці по голові, – каже вона.

Галина Тарас у важкому стані перебувала в реанімації у Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги. У понеділок, 12 лютого, на сторінці Білецької громади опублікували допис, в якому небайдужих просили стати донорами крові для жінки в «Центрі служби крові». А ще збирали кошти на лікування й реабілітацію інших членів сім’ї, які постраждали в недільній аварії поблизу Смиківців.

– У чоловіка Галини Петра – поламані ноги, дуже важкі переломи. Операція тривала 6 годин, йому ставили спеціальні шпиці. Він ще очікує подальшої операції і лікування. Свекруха – мама чоловіка, яка теж їхала в машині, зараз у лікарні. Знаю, що має пошкоджену спину і ключицю. Хлопчики Діма і Макар побиті. А маленька Євочка дуже «важка». У неї черепно-мозкова травма. Лікарі не давали жодної надії, але у четвер (15 лютого – прим.) вона привідкрила очі. Усі музейні працівники моляться за неї… А наша Галочка лежала без памʼяті. Ми вірили, що станеться чудо. Ми вірили у те, що вона виживе….  – говорить Ірина Ленчук.

Колектив музею, продовжує жінка, здавав кров для колеги Галини і матеріально підтримують родину. Надалі, додає Ірина Ленчук, теж допомагатимуть сім’ї Тарас, в якій троє дітей залишились без мами…

Таких, як Галина, більше не зустрічали

Галина Тарас працювала у відділі фондів обласного краєзнавчого музею чотири роки. Як говорить про неї головний зберігач фондів Ірина Ленчук, жінка «жила музейним життям» і дуже любила свою роботу.

– Галинка була хороша, розумна, мудра і світла жінка. Вона завжди приймала участь у всіх подіях і була великою розрадою для фондових працівників. Вміла підтримати, допомогти. Казала: «Ірино Мирославівно, я себе тут знайшла!». Для мене вона як дочка була… Добрішої, ніжнішої і поряднішої людини, як наша Галиночка, я не знаю. Це для всього колективу велика втрата. У нас такої трагедії ще ніколи не було, щоб така молода жінка, 39 років, мати трьох діточок, загинула! Ніхто не знав, що так станеться, що наша Галиночка піде на небеса… – зі сльозами на очах пригадує Ірина Ленчук.

«20 хвилин» поспілкувалися й зі старшою науковою співробітницею відділу фондів Любов’ю Вдовин, подругою померлої. Як розповіла жінка, Галина Тарас родом з села Звижень на межі Тернопільської і Львівської областей. Сюди пішла «за невістку». Родина проживає в Плотичі Білецької громади.

З чоловіком Петром Галина у щасливому шлюбі прожили 14 років. Влітку 2023 року жінка пішла у декретну відпустку, тому тимчасово не виходила на роботу. 20 серпня народила третю дитину – Єву.

– Ми працювали з Галею в одному кабінеті майже три роки. Ми щиро дружили. Насправді це була людина, якій можна було довірити все сокровенне. І я знала, що якщо я їй щось розповіла, вона це триматиме в секреті. Вона завжди була щира й усміхнена. Ставила чомусь на перше місце не себе, а дітей, батьків, сім’ю, колег, всіх оточуючих. Я ніколи від неї не чула нічого поганого про когось. Вона відгукувалась про всіх з любов’ю і співчуттям. Я таких людей більше не зустрічала, – каже пані Любов.

Про аварію, у якій постраждала подруга, Любов Вдовин знає лише з новин. У неділю, 11 лютого, коли трапилося зіткнення, читала те, що пишуть ЗМІ. Але навіть думки не виникло, що у ДТП могла потрапити саме сім’я її близької людини. Жінка дізналася про це у понеділок вранці, коли вийшла на роботу. Ніяких подробиць аварії не знає. Говорить, що спілкувалась з Галиною Тарас минулого тижня.

– Ми з нею говорили по телефону дуже часто. Бувало таке, що і щодня. То я до неї, то вона до мене дзвонила. І вона завжди по закінченню дзвінка дякувала. Ми поговорили про своє і вона казала: «Дякую, що ти до мене подзвонила!». І так при кожній розмові… Тоді це так не сприймалося, я не звертала на це уваги. А зараз переосмислюю її слова. Тоді я навіть уявити собі не могла, що це була наша остання розмова… Важко зараз повірити в те, що Галі більше немає, – завершує Любов Вдовин.

У якому стані потерпілі в аварії?

Трьох дітей, які отримали травми в аварії 11 лютого, госпіталізували в Тернопільську обласну дитячу лікарню. Журналісти «20 хвилин» звернулись туди за коментарем щодо їхнього стану.

– Шестимісячна дівчинка знаходиться у нас в реанімації у важкому стані. Хлопчики – 9 та 13 років – перебувають в ортопедо-травматологічному відділенні. Це все, що я можу вам сказати,  – говорить медичний директор Алла Філюк.

О 15:40 16 лютого ми зателефонували напряму в ортопедо-травматологічне дитяче відділення, аби поспілкуватися з лікарем хлопчиків. Однак медсестра повідомила, що його вже немає на робочому місці. 

Редакція щиро бажає потерпілим якомога швидшого одужання. Співчуття тим, хто втратив своїх рідних у цій автокатастрофі. Журналісти простежать за розвитком подій у цій історії та обов'язково розкажемо про результати розслідування справи та її судовий розгляд. 

 

Читайте також:

Смертельне ДТП на виїзді з Тернополя: одна людина загинула, ще 7 постраждали (ОНОВЛЕНО)

Водія, який спровокував смертельну ДТП біля Тернополя — розшукали й затримали

Взяли під варту водія, якого звинувачують у смерті двох людей у ДТП на Підволочиському шосе

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Maria Patrilo

    Dyce
    Zymño
    Wicña
    Wicña
    Pamat
  • Anna Petrova

    Галина Тарас померла 14 лютого а не 12
  • Оксана Кульчицька

    Дві смерті, діти-напівсироти, важкі травми усіх, хто був в машинах...
    Всі постраждали, окрім вбивці.
    І за це можливе покарання - "... від п'яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років"???
  • Наталя Жаровська

    Страшне горе в родині, нема мами дітям.Сумно...Царство небесне загиблій, щирі співчуття родині. Нехай Господь заопікується всіма пострадалими.🙏🙏🙏😓

keyboard_arrow_up